Sint Maarten beschuldigd Nederland van racisme en ontvangt geen corona steun

SINT-MAARTEN, 27 maart 2021 – Het eiland Sint-Maarten (onderdeel van het Koninkrijk de Nederlanden) ontvang voorlopig geen financiĆ«le steun vanuit Nederland.

De reden is dat het eilandsbestuur bij de Verenigde Naties heeft geklaagd dat Nederland een racistisch land is en haar neo-koloniale macht misbruikt om het eiland weer terug te krijgen.

Status aparte

Sint-Maarten is – net als Suriname – een ex-kolonie van Nederland, maar heeft binnen het Koninkrijk een zeer bijzondere en speciale status; de status aparte.

Dit houdt in dat het land volledig onafhankelijk is en zelf kan bepalen wat er gebeurd, maar dat Nederland financieel wel verantwoordelijk is voor alles wat ze doen.

Miljoenen steun voor 40.000 inwoners

Het land telt ongeveer 40.000 inwoners en eist op korte termijn 20.000.000 euro en op langere termijn honderden miljoenen euro's aan corona-steun van Nederland.

Nederland heeft aangegeven dat dit geen enkel probleem is, maar dat het eiland wel verantwoording moet afleggen wat er vervolgens met dat enorme bedrag gaat gebeuren.

Sint-Maarten weigert echter te zeggen waar het geld heen gaat en wat de bedoeling er van is, waarop Nederland heeft gemeld dat er onder die voorwaarden geen geld geschonken kan worden.

Racisme

Het eiland heeft hierna een officiele klacht bij de Verenigde Naties ingediend over racisme door Nederland en eist alsnog de miljoenen euro's aan COVID-19 steun, zonder hiervoor echte doelstellingen te hebben geformuleerd.

Sinds de onafhankelijkheid wordt het land geteisterd door extreme vormen van corruptie, armoede, geweld en zelfs politieke moorden. Verschillende lijsttrekkers zitten door ingrijpen vanuit Nederland inmiddels al achter slot en grendel.

Armoede, corruptie, geweld en politieke moorden

Nederland had onder andere graag gezien dat het eiland een organisatie had opgericht die bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren, het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO).

Sint-Maarten heeft 10x zo weinig inwoners als Suriname, maar ontvangt jaarlijks dus nog vele miljoenen euro's aan steun om problemen in de eigen begroting weg te werken.

Hervormingen

De Nederlandse minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) nam "met grote verbazing" kennis van de klacht van Sint-Maarten, omdat het eerder juist akkoord ging met de oprichting van het COHO en de voorgestelde hervormingen.

Toen het eiland hoorde dat er in ruil voor geld ook beleid en bezuinigingen moesten komen, haakte ze af en gaven aan dat dit puur racisme is.

Zolang Sint-Maarten niet duidelijk over haar eigen plannen is, wordt er niet betaald, aldus Knops.

Bron : Nederlandse dagbladen


— UW MENING —

Had Suriname ook een "status aparte" moeten bedingen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!