Ons land is digitaal verloren

PARAMARIBO / BEIJING / AMSTERDAM, 29 maart 2021 – Vandaag verscheen er schrikbarend nieuws uit Nederland over de Chineze technologie-gigant Huawei wat ook voor Suriname desastreuze gevolgen kan hebben.

Het Chineze Huawei is één van de grootste technologische bedrijven ter wereld en 100% eigendom van de Chineze Communistische Partij (als enige aandeelhouder in het miljardenbedrijf).

Huawei staat er om bekend dat in veel van haar technologie zogenaamde "achterdeurtjes" zitten waarmee in China real time kan worden meegekeken wat de gebruiker met haar apparatuur doet.

Onder leiding van Gardelito Hew A Kee (NDP) zijn onze digitale deuren de afgelopen jaren wagenwijd opengezet voor deze Chineze spionagegroep en hebben wij in ruil voor een handvol gratis laptops alle overheidsgeheimen aan China gegeven.

Digitale oorlog

Al vele maanden waarschuw ik voor het gevaar van Huawei voor onze overheid, maar al deze signalen worden niet beantwoord of enkel met arrogantie en ontwetendheid ontvangen.

Het bedrijf Huawei levert bijvoorbeeld "gratis" onze internetverbindingen (routers, modems, switchboxes, WiFi), laptops voor de regering, digitale verkeerslichten en onlangs nog het zogenaamde "smart camera system" dat alle bewegingen in onze hoofdstad centraal monitort.

Naar nu blijkt (uit het Nederlandse onderzoek) stopt Huawei in onze laptops, camera's, verkeerslichten, modems en netwerkverbindingen allemaal tools waarmee ze direct kunnen zien, lezen en horen wat er op regeringsniveau wordt besproken.

China kijkt direct mee in ons parlement

De beelden van de camera's in onze straten gaan direct naar China, elk WORD-document dat op een laptop wordt geschreven is zichtbaar in China, al het internetverkeer van de DNA naar het huis van onze president wordt uitgelezen door China, etc...

Talloze malen heb ik aangegeven dat men geen gratis computers moet ontvangen, dat men beducht moet zijn op virussen, trojans, keyloggers, intrusieve software, digitale veiligheidproblemen, privacy en nog veel meer.

Niemand heeft gereageerd, zelfs niet toen ik zelf binnen 24 uur digitaal was binnengedrongen in de DNA om de zwakte van onze digitale regering aan te tonen - deze app heeft daar toen veel aandacht aan besteed.

Chinese spionage

In Nederland (en veel overige, Westerse landen) is Huawei al verboden op overheidsniveau. Dit bedrijf heeft in het verleden bijvoorbeeld toegang gehad tot miljoenen klantengegevens van de Nederlandse provider Telfort. Dat meldt de Nederlandse Volkskrant op basis van een vertrouwelijk, intern rapport.

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft KPN (een andere provider) gewaarschuwd voor spionage vanuit China, waarbij hackers in het verleden probeerden binnen te komen bij KPN. Daarbij gaf de AIVD aan dat klantgegevens van de provider in handen waren gekomen van een Chinese spionagegroep.

Huawei reclame
– Shenzhen, China –

Huawei bleek ook een script te hebben geïnstalleerd om bestanden te verplaatsen naar een andere omgeving. Dit bleek regelmatig te gebeuren, maar ook hier was geen of onvoldoende controle op.

Wel kreeg Huawei meerdere keren het verzoek de toegang te wijzigingen of af te sluiten, maar daar werd niet op gereageerd. In het rapport zeggen de onderzoekers van KPN dat deze situatie leidde tot 'onveiligheid, instabiliteit en/of het risico op datalekken'.

Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs geeft het rapport een belangrijk inzicht in de werkwijze van Huawei en is het erg kritisch over het ontbreken van beveiligingsmaatregelen en afscheidingen in de software.

Suriname is digitaal een verloren land

"Dit interne rapport zegt niet dat alle klantgegevens van Telfort naar China gekopieerd zijn, maar wel dat Huawei zichzelf de positie had gegeven om dat te kunnen doen", zegt hij tegen de Volkskrant.

"Dat is kennelijk hoe ze hun software leveren. En dat is waar we nu nog steeds een belangrijke les aan hebben: Huawei blijkt zelf diep in de geleverde systemen aanwezig."

Mijn conclusie was een jaar geleden hetzelfde als nu - onze overheid is zich absoluut niet bewust van de extreme kwestbaarheid en gevaren die sluipen in de totale afwezigheid van hun digitale beleid.

De gemiddelde peuterschool in Nederland heeft een beter ICT-beleid met meer aandacht en oog voor veiligheid en privacy dan ons hele parlement en ik garandeer u dat onze natie digitaal gezien nu al volledig is overgenomen door Chineze overheidshackers.


Kees Christoffel Donk
  – eerstejaars student online veiligheid


— UW MENING —

Moet Suriname zich digitaal zorgen maken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!