Discriminerende agent gedagvaard na poging tot doodslag

Representatieve foto, niet de agenten uit het artikel.

AMSTERDAM / PARAMARIBO, 1 maart 2021 – Een Nederlandse agent van de eenheid Rotterdam (Zuid-Holland) moet binnenkort voor de politierechter komen vanwege de belediging met een discriminatoir karakter van een Surinaamse man.

Het incident vond plaats in december 2020 in de Beekmanstraat / Rotterdam. De agent in kwestie is recent uitgenodigd en verschenen op een hoorzitting van het Openbaar Ministerie (Nederland).

De Surinaamse man begon de vrouwelijke agent uit te schelden

Omdat de politieagent niet akkoord ging met de opgelegde strafbeschikking in de vorm van een geldboete, buigt de politierechter zich nu over de kwestie.

De politie kwam die avond af op een melding van geluidsoverlast in een woning. Toen de agenten bij het huis aankwamen, begon een man uit de buurt (die er verder niets mee te maken had) zich vervelend te gedragen.

Nadat ze hem opdroegen weg te gaan, sloeg de sfeer om, begon hij met flessen te gooien en schold één van de vrouwelijke agenten uit. Hierop werd hij aangehouden.

Vechtpartij

De aanhouding zorgde voor een nog agressievere woede-uitbarsting bij de man die inmiddels zijn ouders er bij had gehaald. De drie agenten werden direct door de Surinaamse familie aangevallen en belaagd.

Zij voelden zich dusdanig in het nauw gedreven dat één van de vrouwelijke agenten haar dienstwapen probeerde te trekken, omdat de aangehouden man haar wilde vermoorden door tegen haar keel te trappen.

De aangehouden man probeerde haar te vermoorden

Ze was tijdens de worsteling met de ouders en de aangehouden man onder hem terecht gekomen, waarna hij op het hoofd van de agente ging zitten en bleef trappen tegen haar gezicht.

Een andere agent moest de noodknop op de portofoon gebruiken om versterking op te roepen. Ondanks dat de drie agenten meermalen hun pepperspray gebruikten, kregen ze toch rake trappen in het gezicht en werden door het drietal verwond met scherven glas.

Camerabeelden

Op beelden van beveiligingscamera's van het appartementencomplex waar het incident zich voordeed, is de vechtpartij duidelijk vastgelegd. Daarop is te zien dat de agenten in het nauw worden gedreven en dat de vrouwelijke agent in kwestie bijna stierf door het gericht trappen van de aangehouden man.

Ook is te zien dat er binnen enkele minuten versterking komt voor de agenten die op dat moment nog volop in worsteling zijn met hun belagers, waarbij door de Surinaamse familie gevochten werd met kapotte flessen en stenen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft geoordeeld dat het geweld dat de agenten moesten gebruiken proportioneel was om de situatie onder controle te krijgen. Ze werden op dat moment van meerdere kanten aangevallen, waarbij de agenten serieus gewond raakten en één zelfs bijna het leven heeft gelaten.

Discriminatie

Als de opgeroepen versterking de agenten echter helpt om het zeer agressieve echtpaar en hun zoon onder controle te krijgen, is op de beelden van de beveiligingscamera's te horen dat één van de agenten roept dat "die kut Surinamer de vrouwelijke agent niet moet vermoorden".

Op het moment dat dit geroepen werd, was de verdachte bezig de agente te vermoorden. Hij zegt nu echter dat hij racistisch is bejegend door de agent die als eerste op de melding af was gekomen en probeerde zijn collega het leven te redden.

Het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld dat de situatie dusdanig heftig was dat het invoelbaar is – ook voor politiemensen – dat er met een krachtterm wordt gegooid in de vorm van "kut Surinamer".

De racistische belediging was gericht op één persoon die iemand probeerde te vermoorden en dus niet gericht tegen de volledige Surinaamse bevolkingsgroep in Nederland.

De verdachte zegt nu racistisch uitgescholden te zijn

De verdachte is het hier niet mee eens en zegt zeer racistisch behandeld te zijn tijdens de poging tot moord op de vrouw en de aanhouding die daar op volgde.

De agent betreurt wat er is geroepen in alle emotie, maar weigert ontslag te nemen en de verdachte geld te geven als boetedoening. Wanneer de zitting bij de politierechter plaatsvindt is nog niet bekend.

De persoon in kwestie is wel op non-actief gesteld omdat racisme in het korps niet thuis hoort en krijgt gedurende het proces geen salaris doorbetaald. De aangehouden mensen kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen wegens poging tot moord op de dienstdoende agenten.

Bron : Openbaar Ministerie (Nederland)


— UW MENING —

Moet de agent ontslagen worden door dit gedrag?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!