SLM : van nationale trots naar schande der natie?

PARAMARIBO / ZANDERIJ, 29 april 2021 – In korte tijd is de SLM afgegleden van onze nationale trots naar de ongeprezen schande van het land.

In nog geen drie maanden tijd stapelden de problemen zich op tot een hoogte die hun vliegtuigen niet weten te behalen... als de SLM al een vliegtuig heeft.

Meer problemen dan vliegtuigen

Dat laatste is niet eens één van de grootste uitdagingen waarvoor onze nationale carrier staat, want de lijst van tekortkomingen is bijna onuitputtelijk.

  1. De schuld is inmiddels gegroeid naar ruim 125.000.000 USD
  2. Er is per maand 2.000.000 USD nodig om de lopende kosten te betalen
  3. Het enige ETOPS-waardige vliegtuig (om een oceaan over te steken) is kapot en weg
  4. Voor de overdracht moet de dure motor echter wel eerst gerepareerd worden
  5. Elke maand loert het gevaar dat een vliegtuig wederom aan de ketting wordt gelegd
  6. De bemanning mag straks niet zo maar werken op een ander type (Boeing / Airbus)
  7. De SLM wordt juridisch vervolgd vanwege Verordening 261/2004 (geld terug bij vertraging)
  8. Ondanks goede bedoelingen van Santokhi loopt het management over van nepotisme
  9. Het personeel is laag opgeleid en is soms zelfs niet eens geacrediteerd om te werken
  10. De publieke opinie valt op zijn best gezegd zeer, zeer slecht te noemen

Zanderij lekt en rot weg

Los van de perikelen rondom de SLM, laat ook de kwaliteit van Zanderij veel te wensen over.

De belangrijkste radar doet het vaker niet dan wel, gebouwen lekken, personeel weigert aan de slag te gaan, etc...

Vorig jaar nog werd bijvoorbeeld duidelijk dat de beladers (in dienst van zowel de SLM als Zanderij) onopgeleid waren en feitelijk niet wisten hoe zij de vliegtuigen moesten laden.

Piloten van de KLM hebben vaak aan de bel getrokken en controleren sinds jaar en dag nu zelf of de belading wel goed is gebeurd, omdat de SLM / Zanderij dit niet kan garanderen met eventueel catastrofale gevolgen.

Doordat de radar – en het bedienend personeel – totaal onbetrouwbaar is, vliegen hoogwaardige maatschappijen als de KLM op de hand en met visuele waarneming; niet iedereen kan dat echter.

Drugshandel in de SLM loods

Een ander issue is dat de loods van de SLM / Surinam Air Cargo op Schiphol enige tijd geleden door de burgemeester daar is verboden, omdat er actief in drugs en illegale zaken werd gehandeld.

De SLM is toen mede om die reden noodgedwongen uitgeweken naar een Duitse luchthaven voor hoognodige onderhoud, maar de landingsrechten daar zijn veel minder gunstig zodat er per ratio veel geld wordt verbrand.

Surinam Air Cargo
– voormalig rovershol te Schiphol –

Eerder al werd de succesvolle en zeer lucratieve code sharing (het delen van vluchten) met Arke / TUI (Nederland) opgezegd, omdat "de SLM het beter wist dan de Nederlanders".

De uitwerking hiervan is een totale ramp geworden met als gevolg een bodemloze echoput waar menigeen sprookjespark jaloers op zou zijn.

2.000.000 USD per maand verlies

In een uiterste poging de SLM te redden van de ondergang, is er in allerijl een Nederlandse "expert" aangetrokken.

De beste man werkte hiervoor als veredelde ticketverkoper bij een Afrikaanse maatschappij en tegen een riant salaris van tienduizenden euro's belooft hij zijn toehoorders nu wonderen.

Zijn eerste wapenfeit is een smeekbede om de eerder genoemde 2.000.000 USD per maand en het activeren van een plan om de – zoals vermeld internationaal zeer slechte – publieke opinie omtrent de SLM te verbeteren.

Dat dit laatste geen overbodige luxe is, blijkt wel uit een rondgang bij diverse websites waarop mensen hun vlucht of boeking kunnen voorzien van commentaar en een cijfer.

SLM reviews
– TripAdvisor –

Bij vier gecontroleerde sites ligt de gemiddelde score van de SLM op het gebied van klantvriendelijkheid, punctualiteit en deskundigheid op een schamele 1.5 van 5 – omgerekend scoort onze nationale trots dus een 3 als rapportcijfer.

De SLM scoort online gemiddeld een 3 bij reizigers

Klantwaarderingen zijn op het internet zeer belangrijk bij het maken van een keuze voor de juiste luchtvaartmaatschappij.

Deze zogenoemde customer experiences zijn van doorslaggevend belang voor veel consumenten en als Google alleen 1 of 2 sterren toont bij de zoekresultaten, dan is het einde snel zoek.

Er zijn gespecialiseerde internetbedrijven (customer feedback management compagnies) die deze slechte reviews tijdig weten op te sporen en bij te sturen waar nodig.

SLM reviews
– AirlineQuality –

De tracklist van de SLM is echter al decennia aan zijn lot overgelaten en verworden tot een opeenhoping van klachten en negatieve sentimenten.

Sedert 1995 zijn er online reviews terug te vinden in diverse fora die weinig tot de verbeelding spreken, een bloemlezing;

Ik heb 6 keer met Surinam Airways gevlogen en van die 6 keer was ik maar één keer op tijd op de bestemming aangekomen. 5 keer had ik meer dan 10 uur vertraging. We zouden om 11.00 uur vertrekken, in plaats daarvan vertrokken we rond 21.00 uur. Als het een keer gebeurt okay, maar 5 keer?!

Ik verloor een verbindingsvlucht en moest meer dan één nacht in Miami Airport blijven. De luchtvaartmaatschappij aanvaardde hun verantwoordelijkheid in deze kwestie niet. Nadat ik de hotelrekening had geclaimd, duurde het bijna een jaar voordat ik mijn geld terug kreeg

SLM reviews
– AirlineQuality –

De lijst met zeer negatieve (voornamelijk buitenlandse) reviews is onuitputtelijk. Duidelijk is dat "wij" Surinamers veel gedogen van de nationale schande, maar dat objectieve reizigers gewoon service, kwaliteit en stiptheid verwachten.

We verloren onze bagage tijdens het vliegen van naar Aruba. We hebben vele malen gebeld en niemand nam de telefoons op. Ik heb de verplichte e-mail gemaild en heb niets van hen gehoord. Vreselijke ervaring die ik niet meer wil hebben.

Ik arriveerde twee en een half uur voor vertrek op het vliegveld. Het vliegtuig was echter al aan het opstijgen en ik kreeg te horen dat het al te laat was. De balie van de luchthaven zei dat het volgende vliegtuig twee dagen later was. Ik moest het vliegtuig van een andere luchtvaartmaatschappij kopen voor ruim 500 euro – de SLM heeft nooit betaald.

De SLM moet dus niet alleen op zoek gaan naar geld en een nieuw vliegtuig, maar zeker ook naar iemand met verstand van internationale internetmarketing (search engine marketing – SEM), zoekmachine-optimalisatie (search engine optimisation – SEO) en doelgericht adverteren (targeted audience marketing).

Zolang dit laatste allemaal niet gebeurt kan het nieuwe vliegtuig nog zo trots in de nationale kleuren gespoten worden, maar blijft er onder de verfstreep alleen schande over.

Bron : Kees C. Donk / tripadvisor.com / airlinequality.com


— UW MENING —

Bent u (nog) trots op de SLM?