IMF houdt vast aan eis vrije wisselkoers

PARAMARIBO 30 april 2021 – "Wij willen u hierbij op de hoogte stellen dat wij ons nu bevinden in de laatste fase van de onderhandeling ten aanzien van een economisch programma dat ondersteund zal worden met de IMF-EFF lening tegen gunstige voorwaarden".

Dit schreef minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning verschillende maatschappelijke groepen donderdag.

Herstelplan en lening van het IMF

Hij informeerde hen over het verloop van het proces van het herstelplan van de regering en de gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens de bewindsman is de regering dicht bij het sluiten van een Staff Level Agreement (SLA) met het IMF. Naar verwachting twee maanden later vindt de Board Approval plaats.

Positieve uitwerking

Met de SLA zal een principeovereenkomst tot stand komen, waarbij Suriname zich committeert aan een aantal belangrijke voorwaarden. De belangrijkste conditie is het liberaliseren van het wisselkoersregime.

Achaibersing zegt in zijn brief dat de regering al is begonnen om vanuit haar eigen inzichten maatregelen te treffen. Vooral de aanname van de wetten ter beheersing van de koers bieden een handvest om die de komende twee maanden gefaseerd te laten bepalen door vraag en aanbod.

Het loslaten van de wisselkoers is volgens de financiën-minister geen nieuw fenomeen in de Surinaamse economie.

Het loslaten van de koers gaat goed zijn voor ons land

Belangrijk is dat met het IMF is overeengekomen dat de valutamiddelen ter beschikking worden gesteld, zodat er voldoende valuta aanwezig zal zijn in het land voor enerzijds het dekkend houden van de monetaire reserve en anderzijds het inspelen op de valutavraag vanuit de markt.

Dit zal resulteren in stabilisatie van de wisselkoers en daarmee ook de inflatie en prijsstijgingen van goederen.

De afgelopen maanden heeft de regering intensieve besprekingen gevoerd met het IMF om te komen tot een Extended Fund Facility (EFF). Daarbij zal Suriname ondersteuning ontvangen van het IMF in de vorm van begrotings- en betalingsbalanssteun.

Meer investeringen én leningen

Met de financiële steun wordt een startschot gegeven voor de formele onderhandelingen met de internationale crediteuren van het land wat moet resulteren in een belangrijke vermindering van de schuldenlast.

Daarnaast zal het nieuwe investeerders meer vertrouwen geven om te investeren in Suriname.

Ook wordt de weg vrijgemaakt om aanvullende financiële ondersteuning te verkrijgen van multilaterale organisaties, zoals de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Caribische Ontwikkelingsbank.

Stabiele koers

Deze ondersteuning voor begrotings- en beleidssteun zal ongeveer gelijk zijn aan het bedrag dat door het IMF ter beschikking zal worden gesteld. De minister laat de actoren weten dat het intensief traject van inspraakrondes met de verschillende organisaties heeft geresulteerd in een verbeterde versie van het Herstelplan, dat binnenkort zal worden aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Achaibersing vraagt begrip dat de commentaren die de verschillende organisaties hebben geleverd tegen elkaar zijn afgewogen en niet letterlijk zijn overgenomen. De regering heeft voorkeur gegeven aan onder meer de sociale rechtvaardigheid.

Wij zijn ervan overtuigd dat de uitvoering van dit plan, door een eerlijke en transparante overheid, binnen afzienbare tijd zal resulteren in de groei van onze economie. Hier sta ik persoonlijk garant voor.

De bewindsman legt uit dat de stand van de economie dusdanig is dat herstel niet zal kunnen worden bereikt zonder het herstructureren van de schuldenpositie en ondersteuning van internationale partners en de gemeenschap.

Bron : De Ware Tijd


— UW MENING —

Wat gaat de koers straks worden?