Gullit woedend op KNVB vanwege racisme

AMSTERDAM, 1 mei 2021 – Ruud Gullit is niet te spreken over het besluit van de KNVB om dit weekend niet mee te doen aan de socialemediaboycot tegen racisme.

De 58-jarige oud-speler noemt het schokkend dat de Nederlandse voetbalbond zich zo passief opstelt.

Harde actie tegen racisme : twee dagen geen social media

De Engelse voetbalbond kwam afgelopen maandag opeens met een statement om dit weekend niets op sociale media te plaatsen.

De actie is bedoeld als statement tegen online racisme en andere beledigingen. Alle Formule 1-coureurs en ook het Britse Koningshuis sloten zich afgelopen vrijdag bij die actie aan.

Voorgeschiedenis

De KNVB doet dat niet, want volgens de voetbalbond heeft Engeland een lange voorgeschiedenis met de problemen. Volgens de KNVB kent Nederland die voorgeschiedenis niet en dus vindt de bond een boycot dan ook uit het niets komen.

Gullit kan zich absoluut niet vinden in die verklaring en meldt namens de commissie Mijnals (een commissie die racisme op en om het voetbalveld moet tegengaan – redactie) het volgende;

Mijn maag draait hier van om. Ik heb hier vrijdagmiddag kennis van genomen en ik ben ongelooflijk teleurgesteld in mijn KNVB.

Dit betekent dat mijn KNVB het gewoon niet voelt én niet wil zien wat er in dit land allemaal is gebeurd de afgelopen seizoenen.

Volgens Gullit moet de KNVB wel degelijk bekend zijn met die voorgeschiedenis, want ook in Nederland zijn er voorbeelden van racisme in het voetbal.

Gullit : "bij de KNVB ziet men de urgentie niet"

De voormalige assistent-bondscoach van Oranje noemt onder meer een foto uit 2014 van Leroy Fer, die tot een explosie van racistische reacties leidde en de rel rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, die racistisch werd bejegend door supporters van FC Den Bosch.

"Ik vind het schokkend wat hier nu gaande is", aldus Gullit en zegt verder;

Hoe kun je in hemelsnaam zeggen dat Nederland geen voorgeschiedenis kent en daarom niet meedoet?

Bij de KNVB ziet men de urgentie niet. Waarom geen vuist maken?

Toen de Super League moest worden stopgezet kwam de hele wereld in actie en was het met twee dagen klaar. Dat zou hier ook moeten.

Gullit is dan ook zeer kritisch richting de bestuurders bij de KNVB. De oud-speler van onder meer Feyenoord, PSV en AC Milan vindt dat algemeen directeur Eric Gudde nog wel goede bedoelingen heeft, maar baalt dat Jan Smit (voorzitter van de raad van commissarissen) en Jan de Jong (directeur van de Eredivisie CV) zich niet laten horen.

We hebben gezegd dat veel Nederlanders niet op de hoogte zijn van de voorgeschiedenis hoe men in Engeland tot de boycot is gekomen.

Dat is iets heel anders.

We hebben onlangs juist ons beleid op dit gebied aangescherpt. Dat doe je niet als je denkt dat dit hier niet speelt.

De KNVB heeft bovenstaande reactie gisteravond naar buiten gebracht en laat verder weten dat het een misvatting is dat de bond geen oog heeft voor online racisme in Nederland.

Nederlanders reageren gemengd

Op de bekende website NU.nl reageren veel mensen echter terughoudender op de actie van de KNVB en Gullits reactie;

Peter Vroegop

Ik ben het met een hoop reacties eens. Het lijkt wel een wedstrijd te worden om wie wanneer een statement maakt en als je niet mee doet foei foei dan deug je niet. Mijns inziens heeft een statement alleen zin als je er achter staat.

Mee doen is mooi, maar dan wel uit overtuiging en niet voor het mee doen. Aan de andere kant geeft de KNVB een reden voor het niet mee doen. Wij hebben geen voorgeschiedenis met het probleem.

Daarover vraag ik mij af. Hoelang moet je racisme gedogen alvorens er voldoende voorgeschiedenis is om actie te ondernemen? Mijns inziens kan er op racisme niet gedoogd worden en op die gronden vindt ik dat Ruud Gullit wel degelijk een punt heeft.

Pedro_Pedro

Ik wordt moe van die eindeloze symboolpolitiek. Iedere week een nieuw gebaar, foto, actie. Allemaal prima en met de beste intentie. Maar dat mantra van, wie niet mee doet is niet echt tegen racisme begint zorgelijk te worden.

Men moet echte oplossingen, manieren van aanpak, observatiemateriaal in het stadion en dergelijke gaan ontwikkelen. Wie dáár niet mee aan de slag wil moet worden aangepakt.

Maar stop met dat wedstrijdje wie het meest hard ageert tegen discriminatie voor de bühne.

ZZ Top

Ik ben gekleurd.

Zo heftig is het allemaal niet in Nederland, maar het is zeker vervelend als je ermee geconfronteerd wordt.

Het overdrijven van problemen is echter ook storend, ik ben ontzettend blij juist in NL te wonen aangezien het om 99% van de andere landen veel erger is.

Mevrouw Treurig

Tsja, zo gaat dat dan tegenwoordig. Wil je niet meedoen met een of andere symbolische statement, dan ben je meteen fout.

Laat mensen en organisaties zelf weten of ze mee willen doen en veroordeel dan niet gelijk.

Als organisaties alleen meedoen vanwege de sociale druk, is een statement niet oprecht en daarmee helemaal niks meer waard.

R3 HAB

Laat deze man eerst maar eens gaan focussen op dingen die er echt toe doen, in plaats van lege statements.

Gullit snapte zelf niks van de ophef rond Qatar.

Wat hij er niet bij vertelde is dat hij zelf werkzaam is voor een sport zender in Qatar. Hij spreekt zich dus enkel uit als hij er zelf mee kan scoren, maar blijft stil zodra er geld te verdienen is.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Zou de Surinaamse Voetbalbond een standpunt tegen racisme moeten maken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!