Gaan olie en IMF ons redden?

PARAMARIBO, 10 mei 2021 – Is het IMF-geld voor Suriname genoeg als overbruggingskrediet tot aan de potentiële oliewinning?

Ons land kan de komende drie jaar waarschijnlijk rekenen op een nieuwe lening van ruim 570 miljoen euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Deze verklaring liet onze regering eind vorige maand (april 2021) via Facebook weten. Daarmee zou het mogelijk moeten zijn ons door schulden geplaagde land economisch weer enigszins op de rails te krijgen.

Kunnen de recent voor de kust ontdekte olie– en gasvoorraden daar nog een rol in spelen?

Schulden, corruptie en criminelen

De huidige regering kreeg na het aantreden in mei 2020 te maken met torenhoge schulden, een hoge inflatie, nauwelijks internationale reserves en een groot begrotingstekort. Daar kwam de problematiek van de coronapandemie nog bij.

Na maandenlange intensieve onderhandelingen door een Frans adviesbureau werden Suriname en het IMF het eens over een economisch hervormingsprogramma. Dat moet de economie aanslingeren, die volgens het IMF dit jaar met slechts 1,5 procent zal groeien.

Ex-crimineel Brunswijk heeft een sleutelrol

De regering hoopt met de olie– en gasindustrie de wind in de zeilen te krijgen. Suriname was in het afgelopen jaar in trek bij bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe olie– en gasvoorraden. Ons land was in 2020 na Rusland de plek met de meeste olie– en gasvondsten.

In de afgelopen maanden is voor de onze kust voor bijna 1,39 miljard vaten aan nieuwe voorraad aangeboord, zo heeft het Noorse onderzoeksbureau Rystad Energy becijferd.

Veelvoud aan productie in de pijplijn

Bij winstgevende exploitatie kan Staatsolie rekenen op royalty's van een ruime 5 procent. Voor de kust van Suriname wordt veel zogeheten lichte olie gevonden, die goedkoper te produceren is.

Daarmee is de winning ervan ook bij lagere olieprijzen rendabel. Inmiddels kan ons land dus profiteren van de oplopende olieprijzen. In het afgelopen jaar zijn die met 150 procent gestegen.

Behalve de olieprijs explodeert ook de inflatie

Bovendien is het de verwachting dat de vraag naar olie verder zal oplopen en daarmee ook de prijzen.

Staatsolie produceert zo'n 16.500 vaten olie per dag. Het is niet ondenkbaar dat een olievondst straks goed is voor een veelvoud daarvan.

Voor de kust van buurland Guyana, waar eerder grote ontdekkingen werden gedaan, is het zogeheten olieblok Stabroek goed voor 120.000 vaten per dag.

Nog zeker vier jaar geduld

Inmiddels is ook een veilingronde voor nieuwe concessiegebieden in ondiep water afgerond. Geïnteresseerde bedrijven hadden tot 30 april de tijd om hun voorstellen in te leveren.

Staatsolie Maatschappij Suriname zegt tien biedingen te hebben ontvangen voor drie van de acht beschikbare gebieden. Het bedrijf zal later deze maand bekendmaken met welke spelers het gaat onderhandelen over nieuwe olieproductie.

Er zijn mega-investeringen nodig voor ons land

Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld. Aangezien de concessiegebieden tientallen kilometers uit de kust liggen, moeten er booreilanden geïnstalleerd worden. Tevens zijn er pijpleidingen nodig en moet de opslagcapaciteit uitgebreid worden.

Ook is het waarschijnlijk dat de Tout Lui Faut-raffinaderij van Suriname onder handen genomen moet worden.

Staatsolie-topman Annand Jagesar rekent erop dat het nog zeker vier jaar zal duren voordat de ontdekkingen van het afgelopen jaar ook daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de olieproductie.

Pas rond 2030 zullen de vijf grote vondsten in productie zijn, zo zei Jagesar eerder dit jaar in gesprek met Argus Media.

Suriname zal dus minimaal een jaar moeten overbruggen tussen het einde van het IMF-programma en de start van de extra olieproductie. Als het land zijn zaakjes dan niet op orde heeft, is elke druppel olie er een op de gloeiende plaat.

Zeer onzekere toekomst

De eventuele lening van het IMF is voor ons land absoluut geen reden om optimistisch naar de toekomst te kijken.

Los van het feit dat ook die lening ooit afbetaald moet worden, is het maar de vraag wat de eventuele olieopbrengsten voor ons land gaan betekenen.

Een onzekere toekomst
– niemand kan vooruit kijken –

Enkele punten die absoluut top-prioriteit van het team van Chan verdienen zijn onder andere;

  1. Het economisch zeer strategische ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer is volledig in handen van ex-drugscrimineel – en voortvluchtige – Ronnie Brunswijk. Er gaan de laatste tijd sterke geruchten over corruptie op het departement en minister Diana Pokie zou zelfs op korte termijn het veld moeten ruimen.
  2. Behalve grondbeheer heeft de partij van Brunswijk (ABOP) ook de absolute controle op het cruciale ministerie van Oliezaken. Niets op het gebied van olie gebeurt zonder dat Brunswijk hiervan op de hoogte is en zijn credo heeft gegeven.
  3. Staatsolie valt langzaam ten prooi aan oprukkend opportunisme en nepotisme. De vrouw van onze president en broer van Brunswijk zijn – zonder enkele ervaring of vereiste papieren – op zeer hoge posities in diverse commissies geplaatst.
  4. Behalve die problemen heeft Staatsolie een megaschuld van honderden miljoenen USD aan de staat. Deze zijn afkomstig uit de zeer discutabele deal met Suralco waarbij de dam voor 1 USD werd overgedragen, maar de achterstallige elektriciteitsrekening van ettelijke miljoenen dollars wel eerst moest worden betaald.
  5. Niet alleen deze megaschuld nekt Staatsolie, ook hebben zij miljoenen aan extra operationele kosten voor het personeel dat nu zelfstandig aan de dam werkt. De staat kan de lonen niet betalen en dus is een constructie bedacht waarbij Staatsolie opdraait voor alle kosten.
  6. Staatsolie en de staat moeten – voor er ook maar één cent wordt verdiend aan de olie – eerst nog bijna 1.5 miljard USD inbrengen om vervolgens na goede onderhandelingen een schamele 5% van de opbrengst te ontvangen (internationale participatiekosten).

Los van dit alles is de kwaliteit en kwantiteit van zowel de olie als het gas tot op de dag van vandaag niet duidelijk.

Ook fluctueren de prijzen hiervan enorm op de wereldmarkt en zijn zo volatiel dat niemand kan voorspellen wat het Suriname rond 2030 gaat opbrengen.

Bron : diverse online bronnen


— UW MENING —

Hoe ziet u de toekomst tot 2030?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!