Nederland weigert coronasteun Sint-Maarten

DEN HAAG / PHILIPSBURG, 14 mei 2021 – Sint-Maarten krijgt voorlopig nog steeds geen coronasteun van Nederland, dit keer omdat de regering van het eiland weigert het totale wanbestuur op hun belangrijkste vliegveld aan te pakken.

20 miljoen aan steun

Dat schrijft de Nederlandse demissionaire staatssecretaris Raymond Knops (van Koninkrijksrelaties) in een brief aan de minister-president van Sint-Maarten – Silveria Jacobs.

Het gaat om een bedrag van bijna 20 miljoen euro waar Sint-Maarten om heeft gevraagd, maar vooralsnog dus niet krijgt van Nederland.

Nederland en Schiphol dreigen de steun in te trekken

De problemen bij Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten spelen al langer en het oplossen ervan was een voorwaarde voor verdere steun.

Bestuurders zouden niet volgens de juiste procedures en zonder redenen ontslagen zijn. Ook de spontane benoeming van meerdere commissarissen zou niet volgens de regels zijn gegaan.

Sint-Maarten
– hoofdstad Philipsburg –

Door de misstanden overweegt nu ook het Nederlandse Schiphol haar steun aan de luchthaven te stoppen, wat het voortbestaan ervan ernstig in gevaar kan brengen.

Sint-Maarten is aandeelhouder van de luchthaven en we hebben hun meermaals tevergeefs gewaarschuwd om de problemen op te lossen, schrijft Knops.

Onder deze omstandigheden kan men niet van Nederland verlangen dat wij vele tientallen miljoenen euro's investeren in een land dat zijn zaken niet op orde heeft.

Raymond Knops
(staatssecretaris Koninkrijksrelaties)

Knops reist volgende week af naar het eiland en hoopt dat de regering daar met een voorstel komt om de problemen alsnog op te lossen.

Eerder werd het Nederlandse geld al niet overgemaakt aan het eiland, omdat de regering een racismeklacht tegen Nederland had ingediend bij de Verenigde Naties.

Sint-Maarten weigert te hervormen, omdat dit racistisch is

Sint-Maarten weigerde te hervormen en een economisch herstelplan in te dienen, omdat dit neokoloniaal zou zijn en bovendien de autonomie van Sint-Maarten aantast.

Knops noemde die aanklacht toen "totaal onzinnig" en "uiterst pijnlijk".

Twee weken geleden dacht Sint-Maarten alsnog het geld te krijgen, totdat bleek dat ze ook intern hun zaken niet op orde hebben gesteld.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Heeft Sint-Maarten of juist Nederland gelijk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!