New York Times prijst optreden Jeangu als 'Black Lives Matter' strijder

PARAMARIBO / ROTTERDAM, 24 mei 2021 – The New York Times heeft een artikel gewijd aan Jeangu Macrooy, de zanger die Nederland zaterdag vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival.

De krant prijst het optreden van Macrooy als een "Black Lives Matter-moment" en noemt hem een "strijder" voor mensen met een donkere huidskleur.

Jeangu promoot winti en Sranan

De recensent noemt het "geweldig" dat Macrooy gekozen heeft voor een lied met veel Surinaamse elementen.

Birth of a New Age bevat zinnen in het Sranan Tongo. De taal ontstond tijdens de slavernijperiode en was lang verboden in ons land.

De tekst in het lied verwijst expliciet naar de veerkracht van mensen van kleur. In de clip worden ook rituelen uitgevoerd die bij winti horen, een traditionele Afro-Surinaamse religie.

Macrooy strijdt voor George Floyd

Volgens The New York Times past Macrooy met zijn bijdrage in een lange traditie van songfestivalnummers over sociale of politieke kwesties.

Nederland eindigde op de bijna laagste plek – nummer 23. Het lied kreeg wel een paar punten van de vakjury, maar het publiek kende de bijdrage van Macrooy nul punten toe.

De zanger zegt in een eerste reactie vooral blij te zijn dat hij het heeft mogen meemaken.

75 miljoen euro aan kosten en 0 punten

In Nederland waren de reacties op zijn nummer en optreden overwegend negatief, omdat het puur Surinaams zou zijn en niets met Nederland te maken heeft.

Rotterdam (de stad waar het festival gehouden werd – redactie) heeft ongeveer 75.000.000 euro aan de organisatie van het festival uitgegeven.

Nederlandse reacties

Ik vond dit nummer niet thuis horen op het songfestival. En daarnaast dat hij met 2 verschillende vlaggen staat te zwaaien was al helemaal stom. Hij vertegenwoordigt Nederland, dit was een blamage.

Lennie Schild

Zogenaamd vertegenwoordigd hij Suriname, maar alle zangers en dansers waren stadscreolen. Waar zijn de Saramaccaners, Hindoestanen, Aukaners, Javanen, inheemsen? Hij vertegenwoordigde Afrika, niet Suriname – laat staan Nederland.

Ben de Dood

Had niets met een Nederlands optreden te maken, het was Suriname dat optrad. Ben blij dat de rest van Europa het letterlijk niets waard vond.

Victor Chef

Dat zingen over een vermoorde zwarte crimineel heeft hem welgeteld 0 punten van het publiek en slechts 11 punten van de jury opgeleverd. Als land is dit niets om trots over te zijn dus – hij heeft ons te kakken gezet.

Schavuit

Het is een dramatisch slecht nummer, maar blijkbaar ging het niet on het lied zelf maar de achterliggende gedachte van zielige zwarte mensen?

Sjaak Trekhaak

Dat eeuwig gejank van Afro-Surinamers over slavernij en dat ze zielig zijn. Nee, als het over kolonialisme en slavernij gaat, vertegenwoordigd hij mij niet. Ik heb daar nooit aan gedaan en wens daar ook niet op afgerekend te worden door mensen die daar notabene zelf ook niets mee van doen hadden.

Funman

De New York times is nu degene die in hokjes denkt en racisme aanjaagt. Ik word soms wel een beetje moe van het aanhalen van Black Live Matters (BLM – Burn Loot Murder) of het ergens achter te zoeken van zielige huilers.

Je Suis Moi

Blijkbaar vonden de 200 miljoen kijkers het blijkbaar niet te pruimen gezien het geweldige resultaat van 0 punten...

Joost Brugman

Een zwarte homo die in een slaventaal zielig loopt te doen met enkel donkere mensen als dansers... is dat Nederland of Suriname? In Suriname zou hij op straat nog vermoord worden als boeler.

Jan Dupries

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Ziet u Jeangu ook als een "Black Lives Matter" strijder?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!