Gouden Koets niet vernietigd

PARAMARIBO / DEN HAAG, 26 mei 2021 – In Nederland opent Koning Willem-Alexander op 17 juni een tentoonstelling rondom de beroemde Gouden Koets.

De Gouden Koets werd de afgelopen vijf jaar gerestaureerd en is vanaf 18 juni tot zondag 27 februari 2022 te zien in het Amsterdam Museum.

De Gouden Koets stamt van ver na de slavernij

De koets is in gebruik bij het Nederlandse Koninklijk Huis. Hierin begeeft zich jaarlijks de koning op Prinsjesdag naar de Ridderzaal op het Binnenhof om de troonrede uit te spreken.

Arme Nederlanders

De Gouden Koets is een geschenk van de arme bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina.

Het geld voor de koets werd rond 1900 ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina.

De koets is een geschenk van arme arbeiders

Het bedrag werd ingezameld door mensen uit vooral arme wijken en buurtverenigingen, met name in de volkswijk de Jordaan.

De koets werd daardoor zoveel mogelijk een breed gedragen werk met een brede sociale en maatschappelijke vertegenwoordiging. Aan de koets en haar decoraties werkten in totaal meer dan 1.200 mensen belangeloos mee.

Omstreden schilderingen

Als de Gouden Koets na vijf jaar van restauratie terugkeert in het straatbeeld op Prinsjesdag zijn de omstreden panelen nog altijd te zien op het rijtuig.

In de laatste jaren dat het voertuig nog wel dienst deed werd een brede maatschappelijke discussie gevoerd over een schildering op één van de panelen op het voertuig; de Hulde aan de de Koloniën.

De beschilderde zij-panelen
– tweemaal een drieluik –

Daarop zijn bewoners van de voormalige Nederlandse koloniën uit Indonesië en Suriname te zien die geschenken aanbieden aan de abstractie van "de Nederlandsche Maagd".

Kunstwerk

In 2011 vond een toenmalig Kamerlid dat de afbeelding van de koets gehaald moest worden, actiegroep "De Grauwe Koets" organiseerde drie jaar later een demonstratie tegen het gebruik van de Gouden Koets.

Historici buitelden over elkaar heen over de vraag of het wel of niet gepast is dat het staatshoofd bij de opening van het parlementaire jaar in een voertuig met zo'n afbeelding wordt rondgereden.

Premier Rutte (zelf historicus) zei eerder "niet voor het herschrijven en vervalsen van de geschiedenis te zijn, door de Gouden Koets te gaan vernielen".

Restauratie

Het streven is om de koets zo veel mogelijk bij die Koninklijke Stallen, naast paleis Noordeinde, onder handen te laten wordt genomen, zoals dat ook met de Glazen Koets gebeurde.

De opknapbeurt van dat rijtuig geldt als voorbeeld voor het project met de Gouden Koets, ook in tijd en geld. De Glazen Koets was zeven jaar onbruikbaar en met de restauratie was zo'n 1,2 miljoen euro gemoeid.

Detail van de Koloniën
– volgens sommigen een racistisch beeld –

Een Raad van Advies rond de restauratie van de Gouden Koets heeft de afgelopen jaren om nader specialistisch onderzoek gevraagd over een aantal cruciale onderdelen van de wagen.

Zo zijn röntgenfoto's van de wielen gemaakt, om te kunnen bepalen hoe ze er van binnen aan toe zijn.

Originele staat

De doelstelling van de restauratie is dat de koets zo veel mogelijk in originele staat dient te blijven, zolang de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid dit toelaten.

Het restauratiewerk zal deels door buitenlandse bedrijven worden uitgevoerd, omdat in Nederland niet alle specialistische kennis beschikbaar is.

Bron : NU.nl / AD.nl


— UW MENING —

Moet Nederland haar geschiedenis "herschrijven" door de Koets te vernietigen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!