Dodelijke zwarte schimmel rukt op in India

PARAMARIBO / MAHARASHTRA, 27 mei 2021 – Terwijl India momenteel zwaar getroffen wordt door de Indiase variant van het gemuteerde coronavirus, rukt ook een andere en veel dodelijkere ziekte op; de zwarte schimmel.

Link met corona

Opvallend is dat veel mensen met ernstige coronaklachten naderhand alsnog overlijden aan deze schimmel. Meer dan 10.000 mensen die met een experimenteel middel zijn behandeld, blijken extra gevoelig te zijn voor de nieuwe ziekte waaraan bijna 50% overlijdt.

50% overlijdt aan de zwarte schimmel

In India zijn zoals vermeld al meer dan 10.000 gevallen gemeld van de dodelijke "zwarte schimmel".

Normaal gezien sterft zo'n 50 procent aan de ziekte en wie overleeft kan meestal enkel gered worden door het geïnfecteerde oog volledig te verwijderen.

Illegale steroïden

Wat artsen in India vooral zorgen baart, is het feit dat het vooral herstellende Covid-patiënten zijn die met de ziekte te maken krijgen.

Duizenden herstelde en herstellende Covid-patiënten zijn intussen al besmet met de zwarte schimmel – ook bekend als mucormycosis – in India.

De ziekte wordt veroorzaakt door blootstelling aan mucor-schimmel, die vaak wordt aangetroffen in de bodem, lucht en zelfs in de neus en het slijm van mensen.

Het verspreidt zich door de luchtwegen en tast de gezichtsstructuren aan. Soms moeten artsen het oog operatief verwijderen om te voorkomen dat de infectie de hersenen bereikt.

Volgens artsen zou er een mogelijke link kunnen zijn met de steroïden die gebruikt worden om patiënten die corona hebben te behandelen.

Rond dag 12 en dag 18 van de herstelling zou de ziekte vooral lijken toe te slaan, dat vertellen dokters aan BBC.

Bron : BBC Engeland

Er wordt in India gevreesd dat veel mensen op het platteland illegale steroïden hebben gekregen tegen Covid en hierdoor juist meer mensen de ziekte zullen krijgen.

Vijftig procent van de besmettingen gebeuren in de Westelijke staten Gujarat en Maharashtra, minstens 15 andere staten hebben tussen de acht en 900 gevallen gemeld.

De schimmel nestelt zich in het oog
– de schimmel kan overslaan op de hersenen –

Nu het aantal blijft stijgen wordt de ziekte nu ook officieel beschouwd als een epidemie.

Volgens dokters zouden de nieuw geopende afdelingen voor de behandeling van patiënten met de schimmel in heel het land al bijna vol zitten.

Meer dan 80 procent van de patiënten moet onmiddellijk worden geopereerd, vertelde dokter Pandey, hoofd van de medische afdeling van het Maharaja Yeshwantrao ziekenhuis in de Indiase stad Indore.

Er zijn elf afdelingen opgezet met in totaal 200 bedden. Deze toename van het aantal patiënten hadden we niet verwacht.

Vroeger zagen we slechts één of twee gevallen per jaar.

dokter Pandey (India)

In Indore alleen al zouden er minsten 400 mensen ziek zijn. Volgens de arts is de schimmelinfectie ook uitdagender dan Covid-19, want als patiënten niet op tijd en goed behandeld worden, kan het sterftecijfers zelfs oplopen tot 94 procent.

Volgens Panday is de meerderheid van de patiënten die hersteld zijn van Covid-19 mannelijk. De meesten werden behandeld met steroïden en ze hadden allemaal onderliggende aandoeningen, voornamelijk diabetes.

Bij verkeerde behandeling overlijdt bijna 95%

Een studie, gevoerd door vier Indiase artsen, toonde aan dat van de 100 gevallen, 79 mannen waren. 83 mensen hadden ook diabetes.

Ook een ander onderzoek van twee ziekenhuizen in Mumbai bevestigen het nieuws dat vooral mensen met diabetes getroffen worden.

Bron : nieuwsblad.be (België)


— UW MENING —

Had u eerder gehoord van "de zwarte schimmel"?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!