Coronavirus wordt hernoemd vanwege racisme

PARAMARIBO / AMSTERDAM, 1 juni 2021 – Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat de varianten van het coronavirus aanduiden met letters uit het Griekse alfabet, zodat ze niet worden vernoemd naar de landen of gebieden waar een mutatie voor het eerst is vastgesteld.

Dat kan namelijk als discriminerend en stigmatiserend worden ervaren, zoals de Indiase regering bijvoorbeeld duidelijk heeft gemaakt.

De "India variant" is discriminerend en heet nu "Delta"

De Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant worden voortaan aangeduid met respectievelijk Alpha, Bèta, Gamma en Delta. Toekomstige zorgelijke of belangwekkende mutaties krijgen een andere letter.

De Delta versie van het coronavirus is dus de mutatie die in India is ontstaan, vooral in India woekert, in India veel schade heeft aangericht en zich voornamelijk beperkt tot India.

Deze moet vanaf nu de "Delta variant" genoemd worden en niet de"India variant", want dat is discriminerend.

Een land is mogelijk sneller bereid een nieuw ontdekte variant te rapporteren als die niet de naam van dat land krijgt. Dit alles moet de publieke discussie bovendien eenvoudiger maken.

Op website van de WHO komen de namen van de varianten te staan. Als de 24 Griekse letters zijn gebruikt, wordt iets anders bedacht.

De werkgroep die het 'letterbesluit' nam, is maanden aan het werk geweest na klachten van mensen die zich gediscrimineerd voelden.

Griekse goden zijn verworpen

Onder meer een voorstel om de namen van Griekse goden als naamgever van de coronavirusvarianten te gebruiken, werd verworpen.

Vorig jaar maart deed de Amerikaanse oud-president Donald Trump stof opwaaien toen hij het coronavirus aanduidde als het Chinese virus, tot groot ongenoegen van China.

In 1918 kwam Spanje in het verweer tegen de benaming Spaanse griep voor de grieppandemie.

Surinaamse mutatie

Of er ook een Surinaamse variant van het virus bestaat, is niet bekend.

Verschillende hoog aangeschreven Surinaamse wetenschappers en virologen hebben eerder beweerd van wel.

Maar zij hebben er zelf nooit onderzoek naar gedaan en ook geen bewijzen geleverd voor deze stelling.

Bron : AD.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u wel eens last van het Surinaamse virus?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!