Nederlandse troonopvolger weigert miljoenen

DEN HAAG, 12 juni 2021 – Prinses Amalia – de toekomstige Koningin van Nederlandweigert tijdens haar tussenjaar en studententijd een inkomen of onkostenvergoeding van de Staat te ontvangen.

Dat heeft ze demissionair premier Mark Rutte laten weten in een brief. Ze zou als directe troonopvolgster vanaf haar achttiende verjaardag in december dit jaar 1,6 miljoen euro per jaar krijgen.

Persoonlijke brief

In haar brief schrijft Amalia dat ze de toelage, die ze per 7 december 2021 zou krijgen, ongemakkelijk vindt, zolang zij daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben;

Zeker in deze onzekere coronatijd zie ik af van mijn rechten.

Het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten.

Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de volledige onkostenvergoeding teruggeven.

Prinses Amalia
troonopvolgster

Rutte schrijft in een reactie dat hij begrip en waardering heeft voor uw persoonlijke overwegingen.

Ik wens u een mooi tussenjaar toe, en alle wijsheid bij het kiezen van een toekomstige studie.

Mark Rutte
demissionair premier

Een deel van de toelage bestaat uit inkomen, het andere deel is bedoeld als onkostenvergoeding. De prinses heeft hier als troonopvolger recht op.

Recht op inkomen

Ze heeft al laten weten na haar eindexamen een tussenjaar te nemen waarin ze gaat reizen. Daarna zal ze gaan studeren. Welke studie dit is, is nog niet bekend.

Amalia slaagde onlangs overigens cum laude voor haar examen. Dat betekent dat zij voor haar vakken gemiddeld een 8 of hoger heeft gehaald.

Alle cijfers en werkstukken zijn dubbel gecontroleerd en later vrijgegeven om misverstanden hierover te voorkomen.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Zouden onze "toppers" ook vrijwillig hun lonen moeten inleveren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!