Nederland : donkere verdachten mogen niet aangehouden worden

HOOFDDORP, 15 juni 2021 – Verschillende partijen in Nederland eisten afgelopen dinsdag in een civiele procedure een verbod op de controle en ondervraging van donkere mensen.

Zowel de Nederlandse Staat als Koninklijke Marechaussee (nationale politie) ontkennen echter dat er sprake is van racisme en zeggen dat er door een dergelijk verbod problemen kunnen ontstaan.

Volgens de advocaten van verschillende partijen zoals Amnesty International is de huidskleur doorslaggevend bij controles van mensen uit Afrika en dus discriminerend.

Amnesty International
organisatie

Volgens de verdediging kan de nationaliteit wel een reden zijn om iemand staande te houden, maar is dat nooit de enge reden.

Het gaat in deze zaak om het toezicht op mensen die vanuit bijvoorbeeld Afrika naar Nederland reizen. De Koninklijke Marechaussee voert controles uit op wegen, in treinen, op het water en bij luchtverkeer.

Nigeriaanse geldsmokkelaar

De eisers zeggen ooit te zijn gecontroleerd, enkel omdat ze een donkere huidskleur hebben.

Zo werd Mpanzu Bamenga in 2018 op Eindhoven Airport gecontroleerd omdat hij fysiek sterk op een internationaal gezochte Nigeriaanse geldsmokkelaar leek.

Op de vraag waarom hij werd ondervraagd door de politie, kreeg Bamenga het volgende antwoord;

Hij zou zeer snel lopen, was goed gekleed, leek op een persoon van niet-Nederlandse afkomst en reisde zonder familie vanuit Nigeria naar Nederland.

Ook zou hij fysiek op de gezochte misdadiger lijken wat zowel huidskleur als lichaamsbouw betreft.

Koninklijke Marechaussee
Nederland

Volgens Bamenga voldeden een groot deel van de blanke passagiers uit het vliegtuig ook aan dat risicoprofiel (snel lopen, goed gekleed, etc...).

Dat hij donker van kleur is, was volgens hem dan ook de enige reden dat hij zou zijn ondervraagd.

Extreem racisme in Nederland

Volgens zijn advocaten is de ondervraging daarom een voorbeeld van het extreme racisme in Nederland, waaronder donkere mensen zeggen dagelijks veel te lijden.

De marechaussee zegt echter dat elke staandehouding direct kan worden uitgelegd aan de hand van meerdere criteria om zo elke schijn van racisme te voorkomen.

Er is volgens de organisatie de laatste jaren hard gewerkt om te voorkomen dat donkere mensen het gevoel hebben dat ze worden ondervraagd vanwege hun huidskleur.

Donkere mensen mogen niet ondervraagd worden

De advocaat van de Staat der Nederlanden voegt daaraan toe dat huidskleur nooit de enige reden is om iemand te ondervragen.

Ook waarschuwt zij dat preventieve controles minder gericht en minder effectief worden als het verboden wordt om mensen met een donkere huidskleur staande te houden voor een gesprek.

Bron : AD.nl


— UW MENING —

Bent u het eens met de eis van de benadeelden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!