Veel fouten in vaccinatieprocedure

PARAMARIBO, 17 juni 2021 – Doordat Nederland ons land gewezen heeft op een groot aantal fouten tijdens "onze eigen" vaccinatieprocedure, verloopt het proces nu opeens veel sneller.

De hoop is dat de versnelde vaccinatieprocedure het coronavirus onder de duim kan krijgen. Eind vorige maand werd in Suriname code zwart afgegeven, omdat de intensive cares overstroomden met coronapatiënten.

Ministerie gaf verkeerde opdrachten

Eén van de grootste fouten die in opdracht van de minister van Volksgezondheid werd uitgevoerd, is dat bij elk persoon uitvoerig de bloeddruk werd opgemeten.

Medisch gezien heeft dit geen enkele waarde, maar het zorgde wel voor zeer veel verstoringen en oponthoud.

Daarnaast bleek dat er een willekeur was in de gestelde vragen en waren er meerdere lijsten met vraagstellingen in omloop. Ook bleek het ministerie geen eenduidig protocol op te hebben gesteld.

Geen protocollen

De wachttijd na vaccinatie is teruggebracht tot een kwartier, wat wereldwijd de standaard is – in Suriname werd hiervoor soms een half uur tot drie kwartier voor uitgetrokken, wat grote blokkades ten gevolge had.

Volgens Rakesh Sukul, de directeur van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid, blijkt uit de prikresultaten van afgelopen week duidelijk dat het tempo er nu in zit.

Het vaccineren gaat met hulp en kennis van Nederland nu bijna 175% sneller dan toen Suriname het op eigen gelegenheid deed.

Rakesh Suku
directeur Volksgezondheid

Een bijkomend probleem is wel dat nu het prikken sneller gaat en er geen tekort aan vaccinaties meer is, men in Suriname juist minder haast maakt. Het aantal gezette prikken is daardoor relatief gezien zelfs lager aan het uitvallen, omdat men denkt "dat het later wel goed komt".

Naast vaccins stuurde Nederland ook een delegatie van artsen en verpleegkundigen naar het land om hun Surinaamse collega's te ondersteunen.

Binnen 4 uur had Nederland het plan klaar liggen

Zij zullen daar in ieder geval blijven totdat het aantal ziekenhuisopnames terug is op het normale niveau.

Marc Sprenger – een van de Nederlandse artsen die vorige week kortstondig in Suriname was – bedacht het zeer succesvolle plan voor het snellere vaccinatieproces naar eigen zeggen binnen een dag, zonder verdere hulp of inmenging van het plaatselijke ministerie.

Bron : Tubantia


— UW MENING —

Moet de minister van Volksgezondheid hier conclusies uit trekken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!