Nederlandse steden willen nationale slavernijdag

PARAMARIBO / DEN HAAG, 18 juni 2021 – Vier grote steden in Nederland willen dat er een nationale (vrije) feestdag komt voor Keti Koti.

Deze herdenkingsdag staat in het teken van het afschaffen van de slavernij en zou bovenop de schaarse nationale feestdagen moeten komen die Nederland nu kent.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben gezamenlijk een brief aan het Rijk geschreven waarin ze op 1 juli landelijk aandacht willen eisen voor het gewelddadige en bloeddorstige Nederlands slavernijverleden.

Door te gedenken legt de samenleving verantwoordelijkheid af, maar committeert zij zich ook aan een samenleving en een toekomst waarin geen ruimte is voor racisme en kansenongelijkheid

Grote steden Nederland
brief aan de Staat

Zeven Amsterdamse raadsleden dienden vorig jaar al een initiatief in om van die dag in de gemeente een jaarlijks Algemeen Erkende Feestdag te maken.

Zij vroegen Amsterdam zich daarnaast ook in te zetten om dit bij de regering onder de aandacht te brengen.

In Amsterdam is al een Nationaal Slavernij Museum in aanbouw. Het onderzoek naar de wenselijkheid van dit museum heeft de Nederlandse belastingbetaler echter al meer dan € 500.000,– gekost.

Er zijn miljoenen per jaar voor de herdenking vrij gemaakt

Veel Nederlanders vinden dat zij ten onrechte worden afgerekend op het gebied van slavernij en de groep Surinamers die het museum zelf wilde realiseren bleek zeer klein.

Voor de jaarlijkse herdenking van het Nederlandse slavernijverleden is nu al een vast bedrag van enkele miljoenen beschikbaar.

Veel van de autochtone Nederlanders staan zeer negatief over de eis van de grote steden om een nationale herdenkingsdag te houden.

Dit omdat ze vinden dat het steeds weer een zeer kleine groep is die onterecht aandacht op eist en agressie daarbij niet altijd schuwt.

Burgemeesters en wethouders onderschrijven het belang van een dag waarop we rouwen en vieren, naar geleerde lessen uit het verleden en een gedeelde toekomst kijken.

Omdat dit in het belang is voor alle Amsterdammers en Nederlanders, zijn zij voor een nationale feestdag.

Gemeentebestuur Amsterdam

Het Nederlandse kabinet vindt het belangrijk ervoor te zorgen dat blijvend bij het slavernijverleden wordt stilgestaan.

De regering gaf daarmee gehoor aan een oproep van een enkeling uit de Tweede Kamer.

Demonstranten eisen geld

Er zijn in het verleden in Nederland al wel eerder op zichzelf staande herdenkingen geweest rondom de slavernij.

Deze werden echter vaak verstoord door activistische Surinamers die vonden dat hun stem niet genoeg gehoord werd binnen de samenleving en politiek.

De demonstranten gingen daarop vaak door de minuut stilte heen roepen om vervolgens te eisen dat ze recht hebben op herstelbetalingen.

Edgar Davids is bij zo'n herdenking bijvoorbeeld wel eens als bemiddelaar opgetreden en heeft geprobeerd de kleine groep overtreders tot rust te brengen.

Bron : NU.nl / AD.nl / NOS.nl


— UW MENING —

Moet 1 juli ook in Nederland een nationale vrije dag worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!