Corona sterfgevallen stijgt met bijna 50%

PARAMARIBO, 28 juni 2021 – Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen is de vijfhonderd gepasseerd, blijkt uit het coronadashboard van ons land.

Bijna 50 procent van alle sterfgevallen (205) werd in juni geregistreerd.

Ons land kampt sinds eind mei met een zware golf aan coronabesmettingen, die door president Chan Santokhi "onbeheersbaar" wordt genoemd.

Nederland staat er alleen voor

In het afgelopen etmaal ging het om 189 positieve tests, terwijl "slechts" 562 tests werden afgenomen.

Dat betekent dat ruim 33% van de testen positief was. In Nederland ligt ter vergelijking het percentage positieve tests op zo'n 4 procent.

Na de zeer intensieve hulp vanuit Nederland lijkt er in Suriname een sfeer te zijn ontstaan van "het goed wel goed, we hoeven niets meer te doen – Holland regelt het".

Coronamaatregelen worden met voeten getreden of zelfs totaal niet meer nageleefd.

Controle op de overtredingen is er niet tot nauwelijks en iedereen met een "vlotte babbel" kan zich eenvoudig uit de geconstateerde overtreding praten.

Alle ogen voor de toekomst zijn nu gericht op Holland, waarbij men er van uit gaat dat dit land alles wel oplost, mocht het onverhoopt toch de verkeerde kant op gaan.

Surinaamse burger
anoniem

Op intensivecareafdelingen worden 35 COVID-19-patiënten behandeld, waarmee vrijwel alle ic-bedden in het land bezet zijn.

Online krant Starnieuws.com berichtte in mei dat de ic-capaciteit nog iets verder kon worden opgerekt, maar dat het volledig ontbrak aan voldoende ic-personeel en apparatuur.

Vanwege de oplaaiing van het coronavirus dreigde het scenario dat ziekenhuizen niet meer aan iedereen hulp kunnen verlenen.

Er is inmiddels ook Nederlands medisch personeel in Suriname actief, geld en bedden worden ingevlogen.

De hulp wordt door de Surinaamse professionals echter niet of nauwelijks opgepakt.

Nederland lijkt alleen te staan in haar strijd tegen de Surinaamse covidsituatie.

Medewerker ziekenhuis
anoniem

Hoewel dagelijks nog altijd relatief grote aantallen besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen worden gemeld, versoepelde Santokhi tegen alle adviezen in op 17 juni de zware lockdown in het land.

Avondklok en lockdown

Op zondagen moeten inwoners binnenblijven en op overige dagen geldt van 18.00 tot 6.00 uur een avondklok.

Die maatregelen blijven nog zeker één week van kracht, tot en met 5 juli – al is er bijna niemand die zich er aan houdt of er op let.

Medewerker ziekenhuis
– niet de persoon uit het bericht –

De president ziet vaccins als een van de belangrijkste wapens tegen het coronavirus.

De vaccinatiecampagne komt in Suriname echter zeer traag op gang: tot dusver is 7 procent van alle volwassenen volledig ingeënt en kregen drie op de tien achttienplussers hun eerste prik.

Suriname vraagt steeds meer hulp aan steeds meer landen

Aan het einde van het jaar moet drie kwart van de bevolking zijn gevaccineerd tegen COVID-19, citeert online krant Waterkant.net president Santokhi.

Om dat doel te halen moeten meer overeenkomsten worden gesloten met andere (buur)landen voor de levering van vaccins.

Zo hoopt ons land onder meer op geld, kennis, expertise, ondersteuning, apparatuur, materiaal en vaccins uit de Verenigde Staten, China, India en Cuba.

Bron : Telegraaf.nl


— UW MENING —

Moeten we ons verantwoordelijker gaan gedragen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!