Nederlandse werknemer wil niet vrij met Keti Koti

PARAMARIBO / DEN HAAG, 1 juli 2021 – Opvallend nieuws uit Nederland; de gemiddelde Nederlandse werknemer wil helemaal geen extra vrije dag met Keti Koti.

Daar waar we in Suriname wereldwijd bijna koploper zijn wat vrije dagen betreft, is Nederland ook wat dat aangaat veel zuiniger.

Feestdag is geen vrije dag

Officieel kent Nederland nog geen 10 nationale feestdagen per jaar, maar dat zijn geen vrije dagen.

Er is namelijk geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen ook echt vrije dagen zijn voor de werknemers.

In Nederland bestaat dus geen wettelijk recht op een vrije dag voor een bepaalde feestdag. Dit wordt daar geregeld via de arbeidsovereenkomst met de werkgever.

Suriname is koploper van vrije dagen

Suriname daarentegen kent maar liefst ruim 20 nationale vrije dagen en per aantredende regering komen er daar vaak nog 1 of 2 bij.

Het voorstel van een groep SuriNeds om ook Keti Koti tot een vrije dag te benoemen, stuit in Nederland op verrassend veel weerstand van... de werknemers.

Zoals gezegd willen laatstgenoemden helemaal geen verplichte, extra vrije dag.

Werkgevers bieden vrije keuze

Ondanks de roep om van 1 juli – de dag waarop de slavernij werd afgeschaft – een landelijke vrije dag te maken, zijn er nauwelijks bedrijven die hun personeel nu al vrij geven op Keti Koti.

In Suriname is het dan ook één van de vele landelijke feestdagen waarop iedereen thuis mag blijven en niet hoeft te werken.

De afgelopen jaren roert een zeer kleine groep Surinamers zich om de verplichte vrije dag ook in Nederland in te voeren.

Bij Nederlandse werkgevers en werknemers is hiervoor echter geen enthousiasme aanwezig.

Werknemers willen geen verplichte extra vrije dag

Zo wijzen verschillende woordvoerders van grote bedrijven erop dat in alle arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat elke werknemer gratis anderhalve vrije dag kan inzetten op dagen die voor hem of haar belangrijk zijn.

In de praktijk blijkt dat bijna niemand – ook SuriNeds niet – op eigen gelegenheid deze vrijheid benutten en liever doorbetaald krijgen of er van op vakantie gaan.

Zoals gezegd is in Nederland een feestdag niet per definitie een vrije dag.

We hebben al tien nationale dagen. Het zou wat worden als daar nog eens een dag bij komt.

Bovendien zitten werknemers ook niet te wachten op nog een vaste vrije dag. Als er nog een vrije dag bij komt, willen ze die liever zelfstandig kunnen kiezen.

AWVN
woordvoerder

Personeelsleden hebben meestal wel de mogelijkheid om vrije dagen in te ruilen voor feestdagen die ze zelf willen vieren, zoals Keti Koti. Bijna alle werknemers ruilen deze echter liever in voor vakantiedagen.

Gemiddeld gezien hebben Nederlandse werknemers 36 tot 40 verlofdagen per jaar. Deze kunnen zoals vermeld ingezet worden zoals zij zelf willen (lange vakantie, doorbetaald, kort weekend vrij).

Volgens de Nederlandse werkgeversvereniging AWVN is het ook niet vreemd dat bedrijven 1 juli niet vrij geven.

Eén uitzondering

Uiteindelijk blijkt er in heel Nederland maar één bedrijf te zijn dat zijn personeel wel vrij geeft op 1 juli; Tony's Chocolonely.

We vinden dat er meer aandacht moet gaan naar het Nederlandse slavernijverleden en willen daar op deze manier aan bijdragen.

We vinden dat het net als 5 mei een herdenkingsdag zou moeten zijn. Ook de cacao-industrie, waarin wij actief zijn, krijgt nog veel te maken met slavernij, en daar willen we onze stem tegen laten horen.

Tim de Broekert
Tony's Chocolonely

De chocolademaker heeft zijn personeel vandaag een leeslijst met boeken over slavernij meegegeven.

Ook zal het bedrijf die dag het traditionele Surinaamse gerecht heriheri gratis uitdelen in Amsterdam op het Damrak.

Bron : DPG


— UW MENING —

Moet Keti Koti in Nederland verplicht vrij worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!