Medische hulp Wijdenbosch geweigerd

PARAMARIBO / AMSTERDAM, 3 juli 2021 – Het is in ons land zo ongeveer het belangrijkste nieuws van vandaag; de medische behandeling van ex-president Jules Wijdenbosch is in Nederland geweigerd vanwege een miljoenenschuld in het kader van de zogenaamde ARMULOV-regeling.

Enorme schuld in Nederland

Elke arts in Nederland heeft de Eed van Hypocrates afgelegd, waarbij wordt uitgesproken dat elke patiënt zonder aanzien des persoon medische hulp moet ontvangen.

Die belofte gaat echter niet op bij bepaalde medische aandoeningen in combinatie met aantoonbare nalatenschap die een enorme financiële schuld in het behandelende ziekenhuis als gevolg heeft.

Wat Wijdenbosch exact mankeert is onduidelijk, maar de ARMULOV-regeling is dat voor velen ook.

Wel duidelijk is dat er de afgelopen jaren op zeer grote schaal misbruik van is gemaakt en er in zowel Nederland, Cuba en Colombia torenhoge schulden zijn opgebouwd bij medisch specialisten.

De ARMULOV-regeling

Het komt helaas vaak voor dat patiënten met wat complexere ziektebeelden vanwege gebrek aan kennis, geld of apparatuur niet in Suriname behandeld kunnen worden.

Voor de nodige medische zorg moeten zij dan uitgezonden worden naar het buitenland, Columbia, Cuba of Nederland bijvoorbeeld.

Afbouw Regeling Medische Uitzendingen Lokale Opbouw Voorziening

De stichting Staats Ziekenfonds (SZF) voert namens de regering de opdracht uit om patiënten te selecteren en begeleiden die in aanmerking komen voor verdere medische behandeling in het buitenland.

De afdeling binnen het Ministerie die deze speciale patiënten uitzoekt en van tickets / verblijf voorziet noemt men de Afbouw Regeling Medische Uitzendingen Lokale Opbouw Voorziening, in het kort ARMULOV.

Sociale regeling

Volgens dokter Humphry Hasrat is deze regeling een van de meest sociale en goed georganiseerde die wij in Suriname kennen.

De dokter benadrukt dat elke ingezetene in Suriname een beroep kan doen op de ARMULOV-regeling en niet alleen de toppers binnen de regering.

De staat Suriname staat 100% garant voor alle kosten

Aan het uitzenden van patiënten naar het buitenland zijn vaak hele hoge kosten verbonden, maar deze zouden altijd per direct door de zittende regering voldaan worden.

Naar nu blijkt, is dat dus niet gebeurd en is er op grote schaal misbruik van de regeling gemaakt, waardoor er in het buitenland torenhoge schulden bij de ziekenhuizen zijn ontstaan.

De grote pot voor het wegsturen en behandelen van patiënten is verzekerd, daar staat de regering garant voor.

Dat is voor rekening van de staat, Suriname betaalt altijd alles.

Humphry Hasrat
arts SZF

Volgens de regeling die is vastgesteld wordt er geen of slechts een zeer kleine bijdrage gevraagd aan de patiënt in kwestie.

Negatieve publiciteit

De minderdraagkrachtigen kunnen altijd een gratis beroep doen op de afdeling ARMULOV van het SZF en dan zal er gezamenlijk naar een oplossing gezocht worden.

Dokter Hasrat betreurt af en toe de gevallen waarbij het SZF negatief in de publiciteit wordt gebracht.


— UW MENING —

Wat vindt u van het misbruik binnen ARMULOV?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!