Regering : grenzen open, toeristen welkom

PARAMARIBO, 4 juli 2021 – Ondanks het negatieve advies van experts wereldwijd zijn zowel gevaccineerde, als niet-gevaccineerde reizigers welkom in ons land, dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin op navraag bevestigd.

Versoepelingen

Toeristen hoeven niet in quarantaine en kunnen zich vrijelijk onder de bevolking begeven. Dit meldde de Surinaamse regering gisteren, een maatregel die ingaat tegen de adviezen van buitenlandse medisch experts.

Mensen die niet zijn gevaccineerd of slechts één prik hebben gehad, zijn ook welkom als zij toestemming van de Surinaamse regering hebben om naar ons land te reizen.

Ook niet-gevaccineerden zijn welkom

Die toestemming krijgen ze als ze inwoner van Suriname zijn of vanwege hun beroep onmisbaar zijn. Voor hen geldt nog wel een quarantaineplicht van zeven dagen zodra ze in Suriname aankomen.

Omdat het aantal coronagevallen in Suriname maar langzaam daalt en het aantal levensbedreigende besmettingen zelfs toeneemt, is de regelgeving voor personenverkeer relatief streng.

Geen exacte cijfers

Het versoepelen van de regels voor (deels-) gevaccineerden leidt mogelijk tot meer vluchten en meer inkomsten voor Suriname, hoopt Armand Achaibersing – de minister van Financiën.

Exacte cijfers hierover kon hij desgevraagd niet geven, evenmin als de kosten en schade aan de economie veroorzaakt door nieuwe besmettingen ten gevolge van de open grenzen.

Hij hoopt er op dat Nederland inspringt indien nodig en vertrouwt op de herstelde, goede relatie met het voormalige moederland.

Groot risico

De vaccinatiegraad in Suriname blijft laag door de trage manier van werken en de lage bereidheid onder de bevolking om daadwerkelijk een gratis vaccin (uit Nederland) te ontvangen.

Experts adviseren de grens niet te openen

Internationale medisch experts uit onder andere Nederland en van de WHO (World Health Organisation) hebben daarom geadviseerd de grenzen van ons land juist niet open te stellen.

negatief advies
– experts wijzen op risico's –

Gevaccineerde toeristen kunnen het virus immers nog wel (fysiek) bij zich dragen en zelfs overdragen en zo als intermediair dienen voor nieuwe mutanten.

De India-variant vormt ook in Suriname een steeds grotere bedreiging en daarmee een groot risico voor de eigen bevolking.

Negatieve adviezen

Ondanks de negatieve adviezen van experts wereldwijd, heeft de Surinaamse minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid toch besloten deze te negeren.

De regering van Chandrikapersad Santokhi hoopt op een grote toestroom van toeristen en de vele euro's die zij in de economie moeten gaan pompen;

Het land is technisch failliet en zit te springen om inkomsten.

Bron : NOS / NU


— UW MENING —

Is het verstandig de grenzen nu al te openen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!