Covid-miljoenen verkeerd besteed

PARAMARIBO / AMSTERDAM, 9 juli 2021 – Precies een jaar geleden was vanwege een dreigende corona-uitbraak op NPO1 de benefietavond ‘Nederland voor Suriname’ te zien. Onder het motto ‘Elke euro is er één’ wordt ruim 1,5 miljoen euro ingezameld.

De miljoenensteun belandt echter volledig op de rekening van de ondernemersorganisatie Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), die met het geld in de hand ook de vaccinatiecampagne zou gaan domineren.

Er dreigt een humanitaire ramp in Suriname.

Zo opent presentator Humberto Tan de televisieuitzending ‘Nederland voor Suriname’ op 8 juli 2020.

Die dag telt Suriname 634 geregistreerde Covid-19-gevallen, 16 personen zijn aan het virus bezweken.

Het land staat aan de vooravond van de eerste golf.

Umberto Tan
NPO 1

In Nederland wonen zo’n 400.000 personen van Surinaamse afkomst.

Gealarmeerd door de gezondheidssituatie organiseren cabaretier Jörgen Raymann en documentairemaakster Mildred Roethof een benefietavond op NPO1.

Humberto Tan en Raymann presenteren de uitzending, die 540.000 kijkers trekt. De actie levert in totaal 1.543.895 euro op.

Er wordt ruim anderhalf miljoen euro opgehaald

Het geld moet Suriname in staat stellen zich beter voor te bereiden op een grote corona-uitbraak, van de aankoop van medische apparatuur en beschermingsmateriaal tot tickets voor een groep Nederlandse artsen die Suriname gaat bijstaan.

De avond moet volgens Humberto Tan bovenal ‘verlichting brengen’ in de Surinaamse ziekenhuizen.

Van Havertong tot Oosterhuis

Bekende (Surinaamse) Nederlanders zoals Dwight Dissels, Gerda Havertong, Glen Faria, Jeangu Macrooy, Kees van der Spek, Tommie Christiaan, Trijntje Oosterhuis en Yannick Hiwat ondersteunen de actie met een muziekoptreden of het live ‘hosselen’ (fixen) van donaties binnen hun netwerk.

De actie heeft bijgedragen aan de Nederlandse bewustwording voor de situatie in Suriname.

Op korte tijd is er veel geld opgehaald.

Het was een geslaagde avond,’ blikt presentator Humberto Tan aan de telefoon terug op de benefietactie.

Umberto Tan
NPO 1

‘Nederland voor Suriname’ (NL4SU) is een uitbreiding van ‘Surinamers voor Surinamers’ (SU4SU), een geldinzamelactie die in maart 2020 in Paramaribo is gelanceerd.

Nadat de eerste Covid-19-besmetting in de voormalige kolonie is vastgesteld, trekken artsen aan de bel.

De ziekenhuizen hebben gebrek aan alles, van de meest basale materialen zoals handschoenen en papieren zakdoeken tot zuurstof en IC-bedden.

Jules Fernandes, de goedlachse CEO van Fernandes Concern Beheer, besluit te helpen.

Miljoenen aan Nederlandse steun verkeerd uitgegeven

Fernandes is de onbetwiste marktleider in de Surinaamse brood-, ijs– en frisdrankproductie en bezit daarnaast onder meer een autohandel, een distributiebedrijf en een technical center dat gereedschappen en machines voor in de constructie-, tuin– en bosbouwindustrie verkoopt.

De ondernemer maakt in maart 2020 direct 100.000 Amerikaanse dollar vrij om materiaal te kopen voor de ziekenhuizen.

Fernandes probeert te helpen

‘Als ik ziek word, verwacht ik ook dat ik goed behandeld word,’ zegt Fernandes aan de telefoon. ‘Dus heb ik flink gedoneerd voor de aankoop van PPE, Personal Protective Equipment.’

Hij vraagt bevriende ondernemers hetzelfde te doen. Eind vorig jaar is nog eens zo’n 900.000 euro opgehaald onder bedrijven in Suriname, bovenop de 1.5 miljoen van de Nederlanders zelf.

Het geld ging naar bedrijven, niet ziekenhuizen

Maar in Suriname zien de ziekenhuizen niets van de euro’s uit Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money (het meest toonaangevende journalistieke researchplatform van Nederland – redactie).

De ruim anderhalve miljoen euro is volledig in handen en onder controle van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) gekomen – een overkoepelende ondernemersorganisatie waarvan ruim 200 Surinaamse bedrijven lid zijn.

Wat is er mis gegaan?

Het zorgvuldig uitgewerkte vaccinatieplan van de overheid is hiermee volledig naar de achtergrond verdwenen en lijkt inmiddels vergeten.

Hoe kon dat gebeuren? Wat ging er mis? Waar is al het geld gebleven?

Bron : Follow the Money / Zoë Deceuninck


— UW MENING —

Waar zijn de Nederlandse miljoenen gebleven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!