Playmobil racistisch?

PARAMARIBO, 17 juli 2021 – Helaas is er in Nederland de afgelopen dagen weer onrust ontstaan vanwege vermeend racisme.

Ditmaal is het rapper Faberyayo (niet zijn echte naam – redactie) die samen met zijn duizenden volgers op social media aan de bel trekt.

Gekleurde poppetjes

De reden van zijn woede is volledig gericht op de poppetjes van Playmobil, het bekende plastic speelgoed van de fabrikant uit Duitsland.

De rapper – bekend van zijn hits met Willy Wartaal, de leadzanger van De Jeugd Van Tegenwoordig – heeft in de speelgoedwinkels een pijnlijke ontdekking gedaan.

De figuren van Playmobil zijn in principe ras-neutraal, maar toch was er vanuit de "zwarte gemeenschap" de wens om zwarte poppetjes te hebben om mee te spelen.

Playmobil of Color

In dat kader heeft Playmobil een speciale lijn binnen haar producten opgezet, namelijk de Playmobil of Color (POP), gericht op People of Color (POP).

De verpakking van één van deze gekleurde Playmobils toont een dame met Afrikaanse roots, waarbij haar lippen roze / rood zijn vormgegeven.

Playmobil of Color
– persoon met rode lippen –

Volgens Faberyayo is dit een duidelijk teken van "black facing" (zwarte piet – redactie) en probeert de Duitse fabrikant op deze manier haar "racistische intenties" duidelijk te maken.

Playmobil is inclusief en voor mensen van alle kleuren.

Het is nooit onze bedoeling geweest om met Playmobil of Color mensen racistisch te bejegenen.

De lippen zijn enkel rood gemaakt, omdat bruine lippen op een bruine achtergrond niet goed zichtbaar zijn en witte lippen onnatuurlijk overkomen.

Woordvoerder Playmobil
Duitsland

Ondanks dat de woordvoerder van het Duitse concern zijn handen in onschuld wast, blijft Faberyayo overtuigd van het feit dat de gekleurde poppetjes bewust racistisch zijn gemaakt.

Sinterklaas en Zwarte Piet

Dit zou zou maar de "wraak" kunnen zijn van de fabrikant uit Duitsland, omdat hun special edition over Sinterklaas al bijna 10 jaar verboden is in Nederland.

Er zijn nog wel pakketten van de Goedheiligman in omloop, maar vanwege het verbod zijn deze zeer schaars en erg kostbaar geworden voor een grote schare van verzamelaars.

Playmobil Sinterklaas
– verboden editie –

Faberyayo laat het er echter niet bij zitten en ook andere mensen duiken nu op Playmobil met in hun ogen een nieuwe, schokkende onthulling als gevolg.

Er schijnt namelijk ook een Piratenschip van Playmobil in omloop te zijn die vol zit met piraten. Eén van de opvarenden is echter donker van kleur en heeft geen echte piratenkleding aan.

Playmobil Piratenschip
– gekleurde persoon met zwaard –

Dat laatste is volgens de ontdekker op social media ook weer een puur racistische uiting van de Duitse fabrikant.

Hieruit kan namelijk geconcludeerd worden dat de gekleurde bootsman blijkbaar nooit piraat kan worden en misschien zelfs wel tot slaaf is gemaakt.

"Een donkere bootsman kan nooit piraat worden"

Op de laatste beschuldiging heeft Playmobil nog niet gereageerd. Verschillende mensen hebben al wel opgeroepen om de speelgoedfabrikant aan te klagen of te boycotten.

In Nederland wordt vooral met onbegrip gereageerd, maar veel activisten uit de gekleurde gemeenschap verklaren hun steun aan de rapper en zijn ontdekkingen.

Bron : Skoften (Nederland) / HLN (België)


— UW MENING —

Is Playmobil volgens u racistisch?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!