Nederland bijna klaar met vaccineren

PARAMARIBO / DEN HAAG, 25 juli 2021 – Een door de Nederlandse demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gesteld doel nadert met rasse schreden.

Rond augustus zouden na ruim 23 miljoen prikken alle volwassenen in Nederland – die dat willen – hun coronaprikken kunnen hebben gehad.

Vandaag, exact drie weken voor die deadline, is zeer waarschijnlijk de twintig miljoenste prik in een bovenarm gezet – men ligt dus flink voor op schema.

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn na zondag vermoedelijk 20.082.219 vaccindoses toegediend.

Zo'n 14.750.000 prikken werden gezet met het Pfizer-vaccin.

Terwijl ook met AstraZeneca (2,8 miljoen), Moderna (1,7 miljoen) en Janssen (750.000) Nederlanders tegen COVID-19 beschermd worden.

Corona dashboard
Nederlandse overheid

Het passeren van de mijlpaal is nog niet officieel bevestigd door het ministerie van Volksgezondheid of het RIVM, maar het heeft er alle schijn van dat aan de verwachting is voldaan.

Men zette ruim 1.500.000 prikken per week

Op het coronadashboard wordt aangegeven dat 'slechts' 19,6 miljoen prikken zijn gezet, maar die data zijn donderdagmiddag toegevoegd en richten zich voornamelijk op de cijfers tot en met woensdag.

Dat terwijl voor de hele week nog ruim één miljoen prikken werden verwacht.

Ook na medio augustus moeten nog veel prikken worden gezet.

Ook na augustus veel prikken verwacht

Door het vakantieseizoen ligt het in de lijn der verwachting dat een groep Nederlanders na medio augustus nog een coronaprik ophaalt, terwijl pas sinds 2 juli de eerste tieners een eerste vaccinatieafspraak kunnen maken.

De twaalf– tot en met zeventienjarigen krijgen het Pfizer-vaccin toegediend, waardoor die circa 1,1 miljoen jongeren later ook nog een tweede prikafspraak moeten maken.

Daarnaast probeert de GGD met zogeheten prikbussen de vaccinatiegraad nog op te krikken. In wijken met lagere prikbereidheid kunnen inwoners ter plekke worden geïnformeerd over de vaccinatiecampagne en zonder afspraak ingeënt worden.

Priktempo daalt op natuurlijke wijze

De laatste weken worden steeds minder prikken gezet. Dat is een logische ontwikkeling, omdat steeds meer leeftijdsgroepen 'klaar' zijn.

Deze week werd gerekend op ruim 1 miljoen prikken, terwijl in voorgaande weken zo'n 1,2 tot 1,5 miljoen prikken werden gezet.

In Europees verband doet Nederland – qua vaccinatiegraad – het erg goed.

Als gekeken wordt naar eerste prikken doen slechts drie landen het beter (Denemarken, Malta en IJsland).

Nederland staat ook in de top tien van EU-landen qua percentage volwassenen dat volledig is ingeënt.

In Nederland land kreeg 83,5 procent van alle volwassenen ten minste één prik, en is 59 procent volledig beschermd.

Hugo de Jonge
Nederlandse volksgezondheid

Het is niet duidelijk of na een tweede prik (of eerste prik in het geval van het Janssen-vaccin) op een later moment nóg een prik noodzakelijk is.

Daar doen wetenschappers wereldwijd op dit moment volop onderzoek naar.

In de EU heeft Hongarije al wel besloten om vanaf augustus de zogeheten derde (of tweede) prik aan te bieden aan mensen die dat op prijs stellen.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Gaat / heeft u zich laten vaccineren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!