Santokhi geschiedenis in met unieke toespraak

PARAMARIBO / DEN HAAG, 3 augustus 2021 – Chan Santokhi valt de diplomatieke eer te beurt om het Nederlands parlement toe te spreken.

Zijn bezoek aan Nederland in september markeert het herstel van de goede banden met Suriname.

Nederland haalt de banden aan en laat president spreken

Chan Santokhi brengt op 8 en 9 september met een deel van zijn regering een bezoek aan Den Haag en aan premier Mark Rutte. Santokhi zal ook leden van het Nederlandse parlement toespreken.

Deze diplomatieke eer voor buitenlandse staatshoofden wordt zelden verleend. Op 10 september houdt Santokhi bovendien de Anton de Kom-lezing.

Uniek moment

Buitenlandse staatshoofden hebben in het verleden sporadisch een zogenoemde ‘verenigde vergadering’ van de Eerste en Tweede Kamer toegesproken.

Die eer viel bijvoorbeeld koning Hoessein van Jordanië te beurt in 1997 en de Franse president François Mitterrand in 1984.

Bij het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Nederland in 2014 ijverde D66 nog voor spreekrecht in de Tweede Kamer. Die mogelijkheid wordt pas binnenkort opgenomen in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer.

Santokhi’s ontvangst zal verlopen volgens het oude protocol, aldus een woordvoerder van de Tweede Kamer.

Bouterse en Brunswijk

Rutte nodigde Santokhi vorig jaar al uit, maar dat bezoek kon in februari niet doorgaan vanwege de strenge coronabeperkingen.

De relatie met de voormalige Nederlandse kolonie stond lange tijd onder grote druk vanwege het presidentschap van Desi Bouterse en invloed van Brunswijk.

Beiden zijn veroordeeld voor de handel in cocaïne.

De relatie kreeg een nieuwe kans toen Santokhi in mei vorig jaar de verkiezingen won. Op 16 juli vorig jaar werd hij beëdigd als president.

Daarmee kwam volgens sommigen een einde aan een tijdperk Bouterse, die sinds 2010 het bijna failliete land bestuurde.

Slavernij

Nederland en Suriname wisselden afgelopen jaar voor het eerst weer ambassadeurs uit.

Het excuus voor de slavernij dat de stad Amsterdam onlangs bij monde van burgemeester Femke Halsema uitsprak, zal hebben bijgedragen aan verbetering van de relatie.

Er ligt nog een advies voor een nationaal excuus voor de Nederlandse bijdrage aan de slavernij in onder meer Suriname en het Caribisch gebied.

In de coronacrisis verleende Nederland medische hulp en stuurde vaccins voor de ruim 600.000 inwoners.

Corruptie en nepotisme

Het eerste jaar van zijn regeerperiode viel Santokhi zwaar. Het land zucht naast corona onder zware inflatie en een torenhoge staatsschuld van ruim 150 procent van het BBP (de jaarlijkse schuld is 150% hoger dan de inkomsten per jaar).

Het land krijgt misschien op termijn wel miljoenensteun van het Internationaal Monetair Fonds al blijft daar onduidelijkheid over.

Ondanks de belofte van hervormingen bedrijft ook Santokhi ‘familiepolitiek’, laat corruptie volgens politiek waarnemers oogluikend toe en benoemd vooral familie, vrienden en bekenden op hoge posities.

Zijn vrouw – met wie hij drie dagen na zijn beëdiging trouwde – is bijvoorbeeld directeur van zijn kabinet, advocaat bij het hof van Justitie, lid van de Raad van commissarissen van Staatsolie in Suriname en bekleed nog een vijftal andere posities.

Hetzelfde geldt overigens ook voor Brunswijk en de mensen die hij om zich heen heeft verzameld in aanloop naar de verkiezingen en daarna.

Bron : Trouw (NL)


— UW MENING —

Wat gaat Santokhi zeggen in zijn toespraak?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!