Verklaring van het IMF over Suriname

PARAMARIBO / WASHINGTON, 5 augustus 2021 – Tijdens een vergadering van de Raad van Bestuur (van het IMF – redactie) hebben onze financiële experts (van het IMF – redactie) de uitvoerende bestuurders geïnformeerd over recente ontwikkelingen in Suriname en hun verzoek om de bestaande schuldenlast voorlopig niet te betalen (Extended Fund Facility / structureel uitstel van betaling).

Enorme schuldenlast

Overheids– en particuliere schuldeisers spelen een essentiële rol bij het ondersteunen van de inspanningen van Suriname om zijn economie op een beter pad te brengen, de hoge schuldenlast aan te pakken en de schuldhoudbaarheid te herstellen.

Het IMF helpt pas als de schuldeisers akkoord gaan

Daarom zijn financieringsgaranties van de verschillende schuldeisers van Suriname cruciaal voordat het IMF financiële steun aan Suriname kan verlenen.

Vandaag zijn uitvoerend bestuurders geïnformeerd over het verzoek van Suriname voor een regeling onder de Extended Fund Facility.

De regering van president Chan Santokhi heeft een zeer moeilijke economische situatie geërfd.

Om de macro-economische stabiliteit te herstellen, heeft zij een breed scala aan beleidsmaatregelen genomen, waaronder uitvoering van de meeste eerdere acties die waren overeengekomen in het in april bereikte akkoord op personeelsniveau.

Kristalina Georgieva
algemeen directeur van het IMF

Kristalina Georgieva
– algemeen directeur van het IMF –

Wij verwelkomen de voortdurende discussies tussen de Surinaamse autoriteiten en schuldeisers om deze garanties snel te krijgen.

Achtergrond

Medewerkers van het IMF en de Surinaamse autoriteiten bereikten op 29 april een beginsel overeenkomst voor een 36 maanden durende Extended Fund Facility met toegang gelijk aan SRD 472,8 miljoen (ongeveer US$ 690 miljoen).

Voorwaarden en eisenpakket

De overeenkomst op personeelsniveau is onderworpen aan en wordt pas uitgevoerd indien;

Bron : IMF (Amerika)


— UW MENING —

Zal het IMF ons uiteindelijk gaan helpen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!