Astrid Roemer : "Bouterse is een held"

PARAMARIBO / AMSTERDAM, 7 augustus 2021 – Volgens de Surinaamse schrijver Astrid Roemer is ex-dictator, voortvluchtig drugscriminineel, veroordeeld moordenaar en voormalig president Bouterse feitelijk een held.

In zoveel bewoording komen alle uitspraken en interviews neer die zij de afgelopen weken in Nederland (waar zij woont – redactie) heeft gegeven.

Omdat de emoties omtrend haar uitlatingen hoog opspelen, volgt voor een beter begrip van de discussie hieronder het artikel waarin haar gewraakte adoratie van de persoon Bouterse wordt uitgediept.

Roemer : "Bouterse, bedankt – je bent geen moordenaar!"

De Surinaamse auteur Astrid Roemer baart opzien met de lof die uitspreekt voor Desi Bouterse.

Roemer schreef dat Suriname een persoon als Bouterse hard nodig hseeft gehad om zelfbewuster te worden.

"Thank you, man!", zo eindige ze haar lofzang aan Desiré Delano Bouterse.

Extreem moedige man

Eerder al noemde Roemer hem al "onvergetelijk moedig".

Ze ontvangt voor haar literaire schrijfwijze en gedachtengoed in oktober dit jaar de zeer prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

Zij is de eerste Surinaamse winnaar van deze "Nobelprijs binnen de Nederlandse literatuur" van 40.000 euro. De prijs wordt in Brussel uitgereikt door de Belgische koning Filip.

Er gaan inmiddels stemmen op dat de prijs alsnog geweigerd moet worden, vanwege haar uitlatingen.

Noraly Beyer weigert medewerking

Haar lof voor Bouterse – tegen wie twintig jaar cel is geëist wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982 – valt niet bij iedereen goed.

Donderdag schreef Roemer nog dat de bekende Surinaams-Nederlandse oud-Journaal-presentator Noraly Beyer (zelf gevlucht voor Bouterse in de jaren '80) vanwege "mijn zogenoemde visie op de politiek in Suriname" heeft afgezegd voor de prijsuitreiking.

Gruwelijke moorden en martelingen

Zoals bekend zijn bij de Decembermoorden zijn vijftien vooraanstaande burgers, tegenstanders van het toenmalige door Bouterse geleide militaire bewind, op gruwelijke wijze gemarteld en vermoord.

Eind deze maand komt de uitspraak in de zogeheten verzetszaak die Bouterse tegen zijn veroordeling bij verstek heeft aangespannen. Daarna kan hij nog in hoger beroep gaan.

Standbeeld voor Bouterse

In een toelichting schrijft Roemer hoe zij denkt over de historische betekenis voor Suriname van Desi Bouterse. Volgens haar zal hij ooit een standbeeld (moeten) krijgen voor al het goeds dat hij in en voor Suriname gedaan heeft.

Roemer zegt het verdriet en de woede van de nabestaanden wel enigszins te begrijpen.

Ik weiger Desi Delano Bouterse moordenaar te noemen.

Bouterse heeft immers zelf elke betrokkenheid bij de moorden ontkent.

Er is geen enkel bewijs van het feit dat hij daadwerkelijk een of meerdere moorden heeft gepleegd.

Ook heeft hij er niemand toe aangezet, zijn manschappen ook niet.

Astrid Roemer
Surinaams schrijver

Deze opmerkingen van Roemer staan in schril contrast met het zeer uitvoerige en gedetailleerde betoog dat de rechter van de Krijgsraad heeft gehouden bij de veroordeling in 2019.

Democratisch gekozen leider

Net als de aanklager tegen Bouterse – die behalve leider van twee staatsgrepen tussen 2010 en 2020 ook de democratisch gekozen president van Suriname is geweest – meende ook de Krijgsraad dat Bouterse fysiek bij het vermoorden van zijn tegenstanders betrokken is geweest.

Dekolonisatie

Maar Roemer heeft met haar lof voor Bouterse ook iets anders op het oog – namelijk de slavernij.

Zowel bj Bouterse als het oeuvre van de Surinaamse auteur is het psychologische dekolonisatieproces een centraal gegeven.

Ondanks massieve tegenwerking (van Nederland) heeft Bouterse een dekolonisatieproces op gang gekregen.

Door de tegenwerking is mijn geboorteland helaas verarmd, maar nij heeft het bewustzijn van onze burgers enorm heeft verrijkt – Bouterse, bedankt!

Astrid Roemer
Surinaams schrijver

Roemer (die zelf niet in Suriname woont) krijgt ook kritiek op een opmerking die zij vorig jaar tijdens de Surinaamse verkiezingen maakte.

Roemer : "Hindoestanen zijn een bedreiging"

Zij schreef toen "een grote en diep gegronde vrees" te voelen voor bestuurlijke dominantie door Hindoestanen.

Dit kan gezien worden als vingerwijzing naar de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen – de (voorheen) vooral op op de Hindoestaanse gemeenschap gerichte VHP.

Later meldt Roemer hierbij wel dat Santokhi haar met zijn multi-etnische coalitie heeft overtuigd dat hij beleid wil ontwikkelen en uitvoeren voor alle etnische en religieuze groepen in Suriname.

Toch herhaalt zij dat zij als westerse en een moderne vrouw niet gerust is op zowel Hindoestanen als moslims

In bepaalde (beroeps-) groepen domineren Hindoes en moslims en wat dat op den duur betekent, weet ik nog niet – ik waak er voor.

Astrid Roemer
Surinaams schrijver

Bron : Volkskrant / Kees Broere


— UW MENING —

Begrijpt u de uitlatingen van Astrid Roemer?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!