(Surinaamse) tijgermug ook in Nederland

PARAMARIBO, 11 augustus 2021 – Niet alleen Suriname heeft tijdens de regentijd te maken met de overlast van tijgermuggen, want ook in Nederland komen deze tijdens de zomermaanden voor.

Nederland heeft vorig jaar 600 gevaarlijke muggen geteld

Nederland heeft hier zelfs een speciaal instituut voor dat handmatig alle aangetroffen gevaarlijke (tijger-)muggen telt en de score van vorig jaar staat op 585 tijgermuggen en 34 gelekoortsmuggen.

Dengue en chikungunya

Dit jaar zijn er tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden die ziekten als de knokkelkoorts kunnen overbrengen.

Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten, dat de exacte muggencijfers in Nederland bijhoudt. De stichting baseert zich weer op de gegevens van de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit (NVWA).

De tijgermug is gesignaleerd in gemeenten als Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Daarnaast is er in Haarlemmermeer (Schiphol) een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen.

De tijgermug en de gelekoortsmug zijn insecten die van oorsprong niet in Nederland voorkomen.

Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.

De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

platform SIE
stop invasieve exoten (NL)

Toezichthouder NVWA vermeldt op haar website precies waar en hoe laat de exotische muggen gevonden zijn. Hoeveel muggen er per vondst zijn gedaan, wordt aan het eind van het jaar bekendgemaakt.

Vorig jaar zijn er in tien gemeenten tijgermuggen en op twee plaatsen gelekoortsmuggen gevonden. Het ging toen om 585 tijgermuggen en 34 gelekoortsmuggen.

Tijgermug en gelekoortsmug

De tijgermug is een stuk kleiner dan een gewone mug en heeft zwart met witte streepjes.

De gelekoortsmug, die vooral overdag steekt, is 3 tot 4 millimeter groot. Deze exotische mug is donkerkleurig en heeft witte strepen op de poten.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Telt u de muggen in Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!