[aanvulling] Ook Surinamers stelen miljoenen

PARAMARIBO, 11 augustus 2021 – Deze app toont het nieuws uit en over Suriname en geeft een ieder de mogelijkheid daarover te discusseren in het forum.

Soms gaat het om actueel nieuws en soms zijn de artikelen minder actueel, maar wel van toepassing op ons land.

Een voorbeeld daarvan is het artikel over de tijgermug in Nederland en het teruggeven van miljoenen aan gestolen geld.

Journalistieke context

Om dat laatste artikel beter te duiden is er journalistieke context toegevoegd – namelijk de enorme bedragen die door ex-president Bouterse en voormalig minister Hoefdraad zijn verduisterd (maar nooit teruggegeven).

Veel mensen nemen aanstoot aan deze artikelen, omdat ze het als zinloos ervaren, een persoonlijke aanval op Bouterse / Hoefdraad of enkel bedoeld om tweespalt te zaaien.

Bovenstaande gevoelens moeten serieus genomen worden, maar zijn tegelijkertijd niet van toepassing, aangezien deze app het nieuws over alle partijen brengt, zonder te kijken welke partij of afkomst.

Brunswijk, Chandrika en Bouterse

Deze app bestaat sinds 2014 en heeft sindsdien bijna 200.000 artikelen gepubliceerd waarbij veel misstanden naar boven zijn gekomen.

Of het nu om de VHP, ABOP, NDP, NPS, PL, etc.. ging maakt daarbij niet uit;

Een ieder wordt kritisch gevolg, in artikelen, cartoons en eigen bijdragen die in andere Surinaamse media niet verschijnen.

Een bericht over Brunswijk wordt vaak voorzien van commentaar dat het puur tegen Brunswijk is gericht, als het om Chandrika gaat dan is de app tegen alle Hindoestanen en wanneer Bouterse kritisch wordt belicht, is het de schuld van de journalist die niets beters te doen heeft.

Om het gewraakte artikel over de verdwenen bedragen nogmaals in de bedoelde context te plaatsen, volgt hieronder het originele bericht waarin werd ontdekt dat er ook in ons land zo veel geld is verduisterd.

9 Surinamers hebben samen 725.000.000 USD

PARAMARIBO, 9 februari 2015

Negen Surinaamse cliënten hebben momenteel voor US$ 750 miljoen op meerdere anonieme bankrekeningen staan bij de Zwitserse tak van de bankgigant Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Miljoenenbedragen

Hiervan heeft één Surinaamse cliënt vlak na de verkiezingen in 2010 maar liefst US$ 450 miljoen geparkeerd in Zwitserland, een ander heeft US$ 60 miljoen en weer een ander US$ 30 miljoen.

Zwitserse vlag
– bergachtig Europa –

Vijf anderen hebben bedragen lager dan US$ 30 miljoen uitgezet in dit Europese land.

Dit blijkt uit een wereldwijd journalistiek SwissLeaks / Panama Papers onderzoek naar HSBC-rekeningen die gebruikt worden voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking.

Negen cliënten worden geassocieerd met Suriname.

11% heeft een Surinaams paspoort of nationaliteit.

Acht cliënten openden rond 2005 een rekening, ze worden gekoppeld aan 27 bankrekeningen

Suriname staat in de uitgelekte Zwitserse bestanden op nummer 52 gerangschikt met betrekking tot de landen met de grootste bedragen in Amerikaanse dollar.

SwissLeaks
onderzoeksplatform

In de database duiken verder veel internationaal beroemde namen op, zoals zangeres Tina Turner, formule 1 coureur Fernando Alonso, fotomodel Elle Macpherson en acteur John Malkovich.

Nederlandse rekening

In Nederland duikt de naam op van Ralph Sonnenberg, één van de rijkste mensen van dat land met een geschat vermogen van maar liefst 1,6 miljard euro.

Sonnenberg is grootaandeelhouder van luxaflex-fabrikant Hunter Douglas en woont al jaren in Zwitserland.

Uit de gegevens blijkt dat hij een relatief klein bedrag bij de HSBC had staan, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat er iets aan de rekening niet zou deugen.

Bron : Swissleak


— UW MENING —

Mag er context aan het nieuws toegevoegd worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!