Informatie over deze app

PARAMARIBO, 17 augustus 2021 – De afgelopen dagen zijn er in de reacties bij verschillende artikelen enkele vragen over deze app gesteld. Omdat transparantie en communicatie binnen deze app van groot belang zijn, zullen de belangrijkste vragen hieronder beantwoord worden.

Sommige vragen keren vaak terug, anderen worden eenmalig gesteld.

Maar voor alle vragen geldt;

Het is goed dat ze er zijn, ook al is het antwoord niet altijd even eenvoudig en voor de hand liggend.

Suriname Nieuws
gratis app

Waarom wordt er zo veel gescholden

Het meest terugkerende thema onder de artikelen is waarom iedereen hier toch zo op elkaar scheldt.

De echte reden is natuurlijk historisch en sociologisch van aard, maar daar gaat deze app niet over.

Los daarvan wordt admin vaak verweten dat er van alles mis is binnen de reacties, maar deze persoon is zelf natuurlijk niet de gene die scheldt en racistische uitlatingen doet.

Helaas zijn dit de lezers (gebruikers) van de app en probeert admin via moderatie, ingrijpen, controle en waarschuwingen alles wel zo goed mogelijk in banen te leiden.

De eerste vraag kan dus niet beantwoord worden, maar wellicht kunnen de lezers dit zelf doen;

Waarom wordt er in Suriname zo veel gescholden en gediscrimineerd?


Wat wordt er gedaan om gescheld tegen te gaan

In principe wordt elke reactie door de admin gelezen en beoordeeld. Deze beoordeling kan "goed" zijn, een "waarschuwing" of het totaal "verwijderen" van het bericht.

De waarschuwing is vooral bedoelt om elkaar te wijzen op het feit dat we als volwassenen deze app gebruiken en op volwassen wijze met elkaar om moeten gaan.

Als een bericht duidelijk over de schreef gaat, wordt deze verwijderd – maar dat is niet altijd even makkelijk om in te schatten.

Zaken als context, andere reacties, specifieke woorden en de geschiedenis van de persoon in kwestie spelen hierbij een rol

Behalve het ingrijpen van de admin hebben de lezers ook een krachtige tool : de meld-button.

Als er genoeg lezers aanstoot nemen aan een reactie (en dit via deze button melden) dan wordt het bericht vanzelf onzichtbaar gemaakt (niet verwijderd : dat is enkel aan admin voorbehouden).

Wanneer een persoon te vaak scheldt, dan kan deze permanent verbannen worden.

Op het oog lijkt dit niet vaak te gebeuren (en iedereen verdient ook een tweede kans), maar in de praktijk gebeurt dit vaker dan men denkt.

De lijst met verbannen personen groeit met de maand, maar daar wordt verder geen uitspraak over gedaan (omdat het anders een onderlinge wedstrijd gaat worden wie het snelst verbannen wordt).


Hoe kan ik een overtreding melden

Als u denkt dat een reactie discriminerend is of scheldpartijen bevat, druk dan op meld.

Eén persoon kan niet het bericht van een ander wegdrukken (dat zou misbruik in de hand werken), maar als er genoeg personen binnen bepaalde omstandigheden zijn die hetzelfde bericht melden, dan wordt deze verborgen.


Worden lezers betaald om hun mening te geven

In de reacties wordt vaak gezegd dat "de Hindoestanen" of "de creolen" betaald worden voor hun mening. Of men zegt dat het gaat om de "VHP" of "NDP" die geld geeft om anderen belachelijk te maken.

Ook zouden er geheim agenten bezig zijn binnen het forum en zouden alle gegevens van alle personen bij bepaalde partijen bekend zijn.

In het kort : dit is totale onzin.

Niemand wordt betaald, deelname is absoluut anoniem en deze app is niet van creolen, niet van Hindoestanen, niet van de VHP en niet van de NDP.

Deze app is volledig onafhankelijk, niet in handen van grote media-concerns, laat staan van politieke partijen.


Wanneer is iets "breaking"

Een artikel wordt als "breaking news" bestempeld als de redactie van een krant of website hiertoe beslist. En dan het liefst meerdere onafhankelijke bronnen tegelijk.

Wanneer een krant – bijvoorbeeld De Ware Tijd – vindt dat een bericht "breaking" is, dan ontvangt deze app daar automatisch een melding van.

Als de admin het er mee eens is, wordt die melding doorgestuurd naar alle aangesloten telefoons en tablets, zodat u daarvan een notificatie krijgt.

Natuurlijk kan het zo zijn dat een krantenredactie iets heel belangrijk vindt, maar u of admin niet. Echter gaat admin per definitie niet over de inhoud van het nieuws, en enkel over het functioneren van deze app.

Dit is gedaan om een scheiding aan te brengen tussen de functies van de app, de reacties van de gebruiker en de brenger van het nieuws.

Als alles door één en dezelfde persoon beheert zou worden, dan kan dat leiden tot subjectiviteit. Juist om die reden worden er zo veel mogelijk nieuwsbronnen vermeld.


Waarom worden er gruwelijke foto's gepubliceerd

De journalist of redactie bepaalt het beeld, niet deze app of de admin.

Bij uitzondering kan admin besluiten een foto te verwijderen of aan te passen, bijvoorbeeld als hier verwondingen of overleden personen op staan.

Binnen Suriname is er een andere etische moraal en journalistieke ethos waarbij het vrij normaal is om dit soort foto's open en bloot te publiceren.

Admin is van mening dat dit tot op zekere hoogte kan, maar de slachtoffers en nabestaanden wel altijd gerespecteerd moeten worden en zeker foto's van dode personen niet zouden moeten kunnen.

Het ligt dus op de grens van censuur wellicht, maar als een foto niet toelaatbaar is, is admin in staat deze toch aan te passen.


Waarom zie ik een reclamebanner

Deze app is 100% gratis en ook admin ontvangt geen loon, salaris of vergoeding : het is gratis.

Waarom werkt iemand gratis? Omdat het van groot belang is dat het nieuws uit Suriname altijd en voor iedereen leesbaar is.

Er zijn in het verleden – onder alle regeringen – situaties geweest waarbij persvrijheid geen vanzelfsprekend iets was.

We hoeven maar te denken aan de aanslag op een journalist van Parbode of recentelijk de poging tot moord op politicus Cairo.

Alhoewel de app dus gratis wordt ontwikkeld en onderhouden, zijn er wel kosten aan verbonden.

De belangrijkste hiervan zijn de kosten van de webserver. Dit is een computer die al het nieuws verzameld en zorgt dat u er op kan reageren.

Deze webserver staat – vanwege de veiligheid – in Europa en dus moet er in euro's betaald worden.

De reclamebanner levert een klein beetje geld op en dat wordt volledig gebruikt om die webserver te betalen.

Het is niet genoeg, maar het helpt wel en de rest van de kosten betaalt admin uit eigen zak.

Overigens zijn ook de adverteerders onafhankelijk en niet direct betrokken bij de app of het nieuws. De inkoop van advertenties verloopt geautomatiseerd via Google en gebeurt verder zonder tussenkomst van mensen of personen.

Tenslotte zijn er vroeger pogingen gedaan om te kijken of de app ook aangeschaft kon worden (zonder reclame te tonen), maar dit werkte niet.

Aankopen in de Play Store lopen veelal via een creditcard en die zijn in Suriname zeer zelfzaam. Los daarvan is in een testperiode van twee jaar slechts één maal een aankoop gedaan.


Waarom staat een bericht er soms meerdere malen in

De app toont al het nieuws van alle bronnen in Suriname.

Als iemand dronken tegen een EBS-paal rijdt, wordt dit vaak via een politiebericht verspreid en door vier kranten tegelijk als "nieuws" gepubliceerd.

Het kan dus voorkomen dat dit soort journalistiek er voor zorgt dat hetzelfde bericht in iets andere bewoording meerdere keren tevoorschijn komt.

Heel handig is dat niet, maar het is een gevolg van de werkwijze : al het nieuws brengen van zo veel mogelijk objectieve bronnen om zo de waarheid zo goed mogelijk te benaderen.


Waarom staat er soms "Surinaamse politie" en niet gewoon "politie"

Veel nieuwsbronnen zijn Surinaams, maar bijvoorbeeld Waterkant heeft een Nederlandse achtergrond.

Vanuit het oogpunt van de (Nederlandse) journalist is het soms logisch te melden dat de Surinaamse politie heeft ingegrepen, om helder te maken voor Nederlanders dat het niet om de Nederlandse politie gaat.

Surinamers wonen over de hele wereld en gebruiken deze app in alle landen. Daarom kan het voorkomen dat er soms overbodig wordt vermeldt dat het om Suriname gaat – maar voor de journalist in kwestie is dat dan wel logisch.


Waarom is een artikel of reactie soms uren vertraagd

Tijd is relatief en tijdsverschillen dus ook. De app is Surinaams en wordt (grotendeels) vanuit Suriname voorzien van nieuws.

Maar er zijn ook Nederlandse journalisten, er zijn lezers in Suriname en gebruikers in China. Al met al kan er dus soms wel 12 uur tijdsverschil zitten tussen een Surinamer in Vietnam en een journalist in Paramaribo.

Los daarvan worden sommige artikelen "klaar gezet" op de webserver om bijvoorbeeld rond 12:00 uur Surinaamse tijd gepubliceerd te worden.

Maar 12:00 uur in Suriname is 17:00 uur in Nederland (afhankelijk van de winter– / zomertijd) of zelfs een heel andere dag in Amerika of Azië.

En geloof het of niet, maar ook admin slaapt wel eens.


Waarom is registratie niet verplicht

Toen deze app begon (rond 2014) was er een gespannen situatie in Suriname wat (pers-)vrijheid betreft.

De toegang tot deze app is meerdere malen verhinderd en lezers waren bang om te reageren op het nieuws.

Daarom is toen besloten het gebruik volledig anoniem te maken. Los daarvan wil deze app geen Facebook worden waarbij de voornaam, familienaam, telefoonnummer, jaarsalaris en schoenmaat zo ongeveer bekend zijn.

Een andere reden is dat binnen Europa een zeer strenge privacy wetgeving geldt. Als deze app ook maar één persoonlijk gegeven zou vastleggen, dan zou de app feitelijk in overtreding zijn met enorme boetes als gevolg.

Ook daarom is het gebruik anoniem. Wat niet bekend is, kan niet uitlekken en wat niet kan uitlekken, blijft privé.

Los daarvan is de app nu al op gezette tijden redelijk racistisch wat onderlinge verwensingen betreft.

Stel dat duidelijk wordt dat een persoon in Nederland woont, of creools is, of op de NPS heeft gestemd... dan is het hek van de dam en wordt echt alles en iedereen uitgescholden door andere lezers.

Het team achter deze app is bijzonder klein, en niet vergelijkbaar met grote websites of organisaties.

De zeer beperkte – gratis – man/vrouwkracht die er is, kan dan ook niet besteed worden aan privacy-regulering (daar zou bijvoorbeeld een data protection officer (DPO) voor aangesteld moeten worden).

Bij de absolute anonimiteit die nu geldt, verwenst men elkaar al van alles en nog wat. Als duidelijk is wie welke persoon is, dan zal dit alleen maar erger worden.


Afsluitend

Er wordt hard gewerkt aan deze app en er komen met regelmaat nieuwe functies en leuke items bij (bijvoorbeeld de goed beoordeelde "Ala Sani" reeks).

Maar het is en blijft mensenwerk en dus ontstaan er fouten.

Soms is een artikel te scherp geschreven, blijven foute reacties te lang staan, kan een cartoon verkeerd overkomen of slaat een bijdrage de plank volledig mis.

Als u iets ziet dat volgens u niet klopt, meldt dit dan gewoon op een volwassen en nette manier.

Er wordt altijd naar gekeken en deze app biedt een platform om er over te praten.

In tegenstelling tot anonieme pagina's op Facebook of grote redacties van kranten, kunt u gewoon contact zoeken met de admin, uw mening geven of vragen stellen.

Uiteindelijk wordt de app daar alleen maar beter van en daar is het om te doen; een gratis app met al het nieuws voor iedereen in en buiten Suriname.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Welke vragen heeft u nog over deze app?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!