Suriname één van de weinige 'CO2-negatieve' landen ter wereld

PARAMARIBO, 17 augustus 2021 – Suriname staat in een top drie van landen ter wereld, maar of we daar heel lang van kunnen genieten, is nog maar de vraag.

Het gaat namelijk om het illustere rijtje van landen dat CO2-negatief is en daarvan zijn er maar drie in hele wereld – waaronder dus Suriname.

Samen met Panama en Bhutan is Suriname het enige 'CO2-negatieve' land op deze planeet.

Suriname is volledig CO2-negatief – een unicum

Zoals gezegd zijn slechts drie landen in de wereld (Panama, Bhutan en Suriname) geclassificeerd als "koolstofnegatief", wat betekent dat ze meer broeikasgassen absorberen dan ze uitstoten.

Panama als leidend voorbeeld

Melani Acosta, analist klimaatverandering bij het Panama's Ministerie van Milieu, zegt: "Panamese bosgebieden vangen meer koolstof op dan de totale uitstoot van gassen, wat ons definieert als een koolstofnegatief land."

Dit komt omdat 65,4 procent van Panama's grondgebied bestaat uit bossen en andere beboste gronden, 32,5 procent behoort tot andere landen en 2,1 procent tot binnenwateren.

Voor Suriname gelden andere verhoudingen, maar onder de streep komt het op hetzelfde neer;

We nemen meer CO2 op dan we produceren.

Door de hoge snelheid van ontbossing, verboden houtkap en het "weggeven" van enorme hectaren aan illegale concessies, komt hier echter in hoog tempo verandering in.

Panama is van plan om minimaal 50.000 hectare land te herbebossen, "wat zal bijdragen aan de opname van koolstof van ongeveer 2,6 miljoen ton CO2-equivalent tegen het jaar 2050", aldus Acosta.

Amazone regenwoud
– de longen van onze aarde –

Geen beleid of plannen

De Surinaamse regering heeft geen echt beleid op het gebied van CO2 en dus ook geen structurele plannen om de roofbouw tegen te gaan of zelfs nieuwe bossen aan te leggen.

Het is wat dat betreft een kwestie van afwachten tot de balans negatief omslaat in ons land en we meer CO2 gaan produceren dan absorberen.

Bron : laprensalatina.com (EFE)


— UW MENING —

Moet Suriname haar bossen beter beschermen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!