Nederland opent luchtbrug met Afghanistan

PARAMARIBO / DEN HAAG, 18 augustus 2021 – Eerder dit jaar opende Nederland een medische luchtbrug met ons land en ditmaal is het tijd voor Afghanistan.

Doordat de Amerikaanse president Biden alle militaire steun aan dit Aziatische land heeft ingetrokken, heeft de extremistische Taliban in korte tijd de volledige controle over weten te nemen.

Extremistische Taliban

Zowel Nederlanders als bijvoorbeeld Afghaanse tolken, schoonmakers en beveiligers worden daardoor sinds een week met de dood bedreigd.

Om die reden heeft Nederland – net als veel andere Europese landen – geprobeerd een luchtbrug te openen om alle onderdanen te evacueren.

Het eerste vliegtuig met daarin onder andere 35 uit Afghanistan geëvacueerde Nederlanders is vanavond rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) geland op Schiphol.

De evacués zaten in een bijzonder Nederlands NAVO-transportvliegtuig van het type C-17 waarin ook Belgen, Duitsers en Britten aanwezig waren.

Voor hen zijn in Nederland direct voorzieningen getroffen om ze op te vangen, maakte het Nederlandse ministerie van Defensie bekend.

ministerie van Defensie
Nederland

Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) liet eerder op woensdag weten dat het toestel was vertrokken vanuit Kaboel. Na een tussenstop in de Georgische hoofdstad Tbilisi landde het toestel 's avonds laat op Schiphol.

Het is nog niet duidelijk wie de Nederlanders precies zijn die aan boord zaten. Er worden momenteel onder anderen Afghaanse Nederlanders en Nederlandse ambassademedewerkers en hun gezinnen uit Kaboel geëvacueerd.

In hoog tempo wordt een internationale luchtbrug geopend

Twee eerdere evacuatiepogingen, op dinsdag en woensdagochtend, waren mislukt. Dat was dinsdagavond te wijten aan Amerikaanse militairen die meerdere Nederlanders tegenhielden.

Nederlandse luchtbrug

Woensdag vertrok ook een ander toestel met Nederlanders aan boord. Het gaat om een Duits toestel, dat onderweg is naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt woensdagavond dat er ook voor donderdag nieuwe vluchten gepland staan.

Bron : NU.nl


— UW MENING —

Bent u bang voor de ontwikkelingen in het Midden-Oosten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!