Corona explosie in Suriname

PARAMARIBO, 30 augustus 2021 – Des te meer het buitenlands ons helpt, hoe slechter het met ons land gaat. Ook nu blijkt deze simpele stelling te kloppen wanneer men kijkt naar de ontwikkeling van corona in Suriname.

Miljoenen aan hulp, medische noodteams, kostbare apparatuuur en genoeg vaccins om iedere inwoner vijf maal te vaccineren – het kan niet op.... zou je denken.

De vaccinatiegraad blijft zeer laag en schommelt zelfs na zes maanden ergens tussen de 15% en 25%.

Onze minister van gezondheid probeert van alles, maar mist het inzicht en de daadkracht daadwerkelijk goed beleid te maken.

De vierde golf slaat keihard toe met zelfs 50% aan positief getesten – een wereldwijd diepterecord.

En de Surinamers? Die feesten door, eten een nynang en houden de hand op – help ons, we kunnen niets alleen en zijn ook 50 jaar na dato hulpbehoefend.

50% test positief

Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin maakt zich "grote zorgen" nu ons land sinds enkele weken te maken heeft met een vierde coronagolf.

De druk op het zorgpersoneel neemt volgens de bewindspersoon toe, terwijl de handhaving van de coronamaatregelen ver achterblijft.

Ons land heeft net als veel andere landen te maken met de besmettelijke deltavariant van het coronavirus.

Verkeerde beslissingen

In juli versoepelde we tegen alle adviezen in de coronamaatregelen. Basisscholen, kerken en terrassen mochten weer open.

Volgens de minister zou al bijna 50 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd zijn tegen COVID-19, in de praktijk blijkt dat zeker de helft minder.

Zondag was maar liefst 49 procent van alle 318 afgenomen coronatests positief – een wereldwijd diepterecord. De wereldgezondheidsorganisatie WHO zet in op minder dan 10 procent positieve coronatests.

De WHO wil maximaal 10% positief, wij scoren 50%

Ter vergelijking – het aandeel positieve tests in Nederland was eind augustus ongeveer 12 procent.

En dat terwijl Nederland en Suriname in principe dezelfde kennis, materialen en personeel hebben – alles wat Nederland heeft en weet geven ze immers gratis aan ons mee.

Inwoners leven het samenscholingsverbod voor groepen van meer dan tien personen niet na en blijven veel feestjes organiseren.

Ramadhin vindt dat er meer boetes moeten worden uitgedeeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar een echte oplossing heeft hij ook niet.

De vierde golf

De vierde coronagolf in Suriname is begin augustus begonnen.

We zijn bezig de capaciteit van de ziekenhuizen en het aantal plekken om in isolatie te gaan uit te breiden, maar dat verloopt erg moeizaam – ondanks alle hulp uit Nederland

De pandemie heeft in Suriname tot 715 coronagerelateerde sterfgevallen geleid.

Dat is naar verhouding veel meer dan de 18.000 coronagerelateerde sterfgevallen in het bijna 30 keer zoveel inwoners tellende Nederland.

President Chan Santokhi zei een maand eerder al dat de situatie "onbeheersbaar" was, maar wist ondanks alle hulp en zijn dream-team aan deskundigen ook geen echte oplossing uit de crisis te bieden.

Bron : NU.nl / Surinane Nieuws


— UW MENING —

Zijn we hardleers wat corona betreft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!