Bouterse zit als een rat in de val

PARAMARIBO, 5 september 2021 – Na de nieuwste uitspraak van de Surinaamse krijgsraad sluit het rechtsstatelijke net zich om Bouterse, denkt Gerard Spong. Maar Bouterse kennende is de Surinaamse justitie is nog niet klaar met hem.

Opnieuw heeft de krijgsraad de Surinaamse oud-president Desi Bouterse wegens het medeplegen van moord veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twintig jaar.

Dat is de maximumstraf voor moord.

Dit vonnis, in een verzetprocedure gewezen, ligt in het verlengde van een eerder verstekvonnis van 29 november 2019.

Toen werd eveneens twintig jaar opgelegd voor hetzelfde feit.

Surinaamse krijgsraad
september 2021

Bouterse heeft nog de mogelijkheid binnen veertien dagen hoger beroep tegen dit laatste verzetvonnis in te stellen.

De zaak wordt in hoger beroep door het Hof van Justitie te Paramaribo behandeld. Evenals de krijgsraad bestaat dit hof uit drie rechters.

Bouterse incasseert juridische tegenslag na tegenslag

Wie de uitvoerige bewijsmiddelen in het bekrachtigde verstekvonnis leest, ontkomt niet aan de indruk dat Bouterse ook in hoger beroep voor de bijl gaat.

Het is de zoveelste juridische tegenslag die Bouterse moet incasseren.

Geen amnestie mogelijk

Vrij recent – op 22 juli 2021 – besliste het Constitutioneel Hof, dat de in 2012 gewijzigde Amnestiewet van 1989 in strijd is met een aantal artikelen over het recht op leven in de Surinaamse Grondwet.

Daarnaast is het ook een overtreding van een aantal artikelen uit het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke rechten (IVBPR) en het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens (AVRM).

Bouterse kan niet vluchten en wordt dus niet opgesloten

Het gevolg van deze uitspraak van het Constitutioneel Hof is dat Bouterse geen amnestie voor zijn misdaden in de wacht kan slepen.

De krijgsraad heeft verder zijn overwegingen over het medeplegen van Bouterse herhaald.

De raad heeft overwogen dat Bouterse een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de uitvoering van een draaiboek voor de moorden en dat hij degene was die het beleid bepaalde.

Overeenkomstig dat draaiboek werden de slachtoffers, terwijl hij achter zijn bureau zat, voor hem geleid om hun naderende executie aan te horen.

Het vermoorden werd onder betrokkenen eufemistisch "afwerken" genoemd

Surinaamse krijgsraad
september 2021

Opmerkelijk is dat de krijgsraad geen bevel gevangenneming heeft gelast. De oorzaak lijkt te zitten in het gevaar voor vlucht.

Vluchten kan niet meer

Onbedoeld draagt het Nederlandse strafvonnis wegens drugshandel ertoe bij dat geen gevaar voor vlucht kan worden aangenomen.

In zoverre zit Bouterse als een rat in de val. Een binnenlandse vlucht naar zijn junglevilla te Brokobaka is ook nog mogelijk.

Brokobaka en Leonsberg zijn zwaarbewapende forten

Naar mag worden aangenomen zal dit stulpje evenals zijn woonhuis uitpuilen van wapentuig en dus aardig gefortificeerd zijn.

Vol-automatische wapens
– verduisterd door / bij Bouterse –

Het ging bij hem thuis om een respectabele hoeveelheid wapens, zoals drie Styer rifles, drie RPG’s (granaatwerpers), twee multi function heavy machine guns, 25 AK-47-geweren, een mitrailleur, vijf karabijnen, zes Taurus pistolen, een Browning pistool, honderd handgranaten, zestig RPG-raketten en nagenoeg 35.000 patronen.

Deze hoeveelheid is een klemmende indicatie dat Bouterse ook niet van zins is de benen te nemen, maar veeleer gewapend verzet tegen een arrestatie nastreeft.

Bouterse baadt in bloed

Langzaam maar zeker sluit het rechtsstatelijk net zich om Bouterse, wiens tijdperk onherroepelijk ten einde loopt.

Daarmee is echter de Surinaamse justitie nog lang niet klaar met hem.

De onverjaarbare wrede bloedbaden die hij in het binnenland te Moiwana (1986) en Pokigron (1987) heeft aangericht moeten immers alsnog vervolgd worden.

Dit is ook in november 2018 door het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens klip en klaar beslist.

Bij deze bloedbaden werden in tegenstelling tot de 8-decembermoorden ook tientallen vrouwen en kinderen vermoord.

Mannen moesten hun eigen graf graven.

Moiwana / Pokigron
Suriname, 1986 / 1987

Ook valt nog te noemen de laffe moord op de politie-inspecteur Herman Gooding (1990) die het politieonderzoek naar de executies in Moiwana leidde.

De moord op Herman Gooding leidt naar Bouterse

Hij werd op straat niet ver van het beruchte Fort Zeelandia waar de Decembermoorden plaatsvonden doorzeefd met kogels.

Venetiaan is onbetaalbaar

Bedacht moet worden dat dankzij oud-president Ronald Venetiaan deze moorden nooit verjaren.

Hij bekrachtigde namelijk een wet die met ingang van 17 november 2004 de oude verjaringstermijn voor moord (18 jaar) afschafte.

De moorden in Moiwana en Pokigron waren toen nog net niet verjaard. Waarschijnlijk was deze presidentiële bekrachtiging van Venetiaan een van zijn meest gedenkwaardige heldendaden.

Bron : NRC Handelsblad (Nederland)


— UW MENING —

Denkt u dat Bouterse ooit wordt opgesloten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!