Santokhi : "Nederland kan geld voor ons lenen"

PARAMARIBO, 6 september 2021 – Over het bezoek van president Santokhi aan Nederland wordt in ons voormalig moederland mondjesmaat gesproken. Vlak voor zijn vertrek had een journalist van de Nederlandse Volkskrant een gesprek met Chan over zijn visie, wensen en kansen.

Onze 62-jarige president neemt in zijn gevolg maar liefst vijf ministers mee uit zijn kabinet. Hij hoopt zowel politiek als ondernemend Nederland warm te maken voor het nieuwe Suriname.

Chan Santokhi komt naar Nederland zonder Ronnie Brunswijk, zijn vice-president en leider van de politieke partij ABOP.

Brunswijk is eind vorige eeuw in Nederland bij verstek veroordeeld wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en zou bij zijn komst dus opgepakt kunnen worden.

In eigen land heeft hij ook een lang strafblad op het gebied van geweld, verkrachting, diefstal en drugsdelicten.

De president heeft nadrukkelijk gesteld niet te willen praten over Brunswijk en het enkel te willen hebben over "wet en recht".

Bouterse wilde minder van Nederland weten, u juist meer. Waarom?

Santokhi : Ik heb een land overgenomen met een financiële crisis, een schuldencrisis, een sociaal-economische crisis en een monetaire crisis.

Maar ook de misschien wel ernstigste crisis die in de afgelopen tien jaar is gecreëerd: een morele crisis, een crisis van normen en waarden. Zoiets werkt door in het totale beleid.

We moeten meer geld lenen op basis van vertrouwen

Om al deze crises te beheersen, heb ik internationale samenwerking nodig. En daarvoor moet ik eerst het vertrouwen in mijn land herstellen.

Anders kan ik niet bij het Internationaal Monetair Fonds aankloppen om geld te lenen, krijg ik geen investeerders deze kant op en kan ik niet terecht op de internationale kapitaalmarkt voor aanvullende leningen.

Hoe ziet uw agenda er uit om Suriname schuldenvrij te krijgen?

Santokhi : Wij denken dat Nederland een rol kan spelen bij het herstel van onze economie. Ook door de naam en invloed die Nederland heeft bij het IMF en de Wereldbank.

Nederland kan geld lenen en het aan ons geven

Nederland kan bij het IMF geld lenen wat het zelf niet nodig heeft. Dan zeg ik vervolgens; geef dat geleende geld aan ons.

Wij willen daarover een zakelijk gesprek voeren en zijn bereid om aan alle voorwaarden te voldoen.

Daarnaast zie ik ook grote kansen voor Nederlandse investeerders. Neem de pluimvee– en veeteeltsector.

Boeren hebben grond te kort in Nederland, wij hebben zat

Die vormt voor Nederland een flinke uitdaging. Dan zeg ik vervolgens; kom hierheen, wij hebben ruimte zat.

Of denk aan Nederland en zijn waterwerken. Dan zeg ik vervolgens; wij hebben ook een lage en bedreigde kustlijn.

Wordt u niet juist "koloniaal" afhankelijk van Nederland met deze denkwijze?

Ik heb het gevoel dat soms de emotionele kanten te veel belicht worden. Natuurlijk is het belangrijk als de burgemeester van Amsterdam het excuses aanbiedt voor het slavernijverleden.

Suriname staat als een huis

Maar Suriname is, al meer dan 45 jaar, een onafhankelijk land. Dat staat als een huis.

Als wij toenadering tot Nederland zoeken, hoeven we niet onze trotse onafhankelijkheid in te leveren.

Heeft Suriname wel iets te bieden aan Nederland?

Ik snap heus wel het perspectief van een Nederlander die zegt; "Ik zit niet op Suriname te wachten, dat land heeft zo veel issues".

Ook in politieke zin, dat men in Den Haag zegt; "Meneer Santokhi, zet Suriname niet weer op onze agenda, dat hoofdstuk is afgesloten".

Nederland doet het boek dicht, ik maak het open

Duidelijk, maar ik ga het hoofdstuk weer openen. Ik wil laten zien dat Suriname wel degelijk ook voor Nederland van belang is.

Richt u zich enkel op Nederland of ook op Zuid-Amerika?

We zijn voorstander van regionale integratie. We werken samen met Brazilië, de president komt binnenkort hier op bezoek.

Hetzelfde geldt voor onze buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Ook de samenwerking met de Verenigde Staten en met Canada is voor ons belangrijk. En ik ga naar Mexico.

We hebben Nederland genoeg te bieden

De speciale relatie met Nederland zal echter altijd blijven bestaan. Het is nu aan de politieke overheden van beide kanten om daarin kansen te benutten.

Bron : Volkskrant / Kees Broere (herschreven)


— UW MENING —

Wat vindt u van de zienswijze van Chan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!