De digitale gevaren voor onze regering

PARAMARIBO, september 2021 – Maar al te vaak krijgt onze regering laptops, tablets en computers overhandigd via "bevriende" naties als China en India. Alhoewel dit op het eerste gezicht positief en aardig lijkt, schuilt hierin een zeer groot gevaar.

Geen enkel land ter wereld zal het accepteren dat hun cruciale, digitale infrastructuur draait op hardware van buitenlandse mogendheden.

Onlangs heeft bijvoorbeeld Google de toegang tot diverse Gmail-accounts van Afghaanse ministers geblokkeerd, omdat de Taliban hier toegang tot had gekregen.

Vanwege puur amateurisme communiceerde de vorige Afghaanse regering via de commerciële infrastructuur van Google en daardoor lagen alle staatsgeheimen digitaal op tafel.

Een groot probleem met onze aanpak is dat we geen idee hebben wat voor hardware we binnenhalen en welke illegale software hierop draait.

Denk bijvoorbeeld aan spyware en keyloggers die door China of India zijn geïnstalleerd en die vervolgens vrolijk op onze ministeries draaien.

China en India lezen letterlijk mee met onze e-mails

Alle – maar dan ook letterlijk alle – informatie die op de ministeries wordt gedeeld, komt daardoor rechtstreeks in handen van buitenlandse regeringen die maar wat graag willen weten wat er binnen onze overheid speelt.

Voor veel mensen zijn begrippen als "spyware" en "keyloggers" een beetje abstract en vreemd waardoor ze de directe gevaren niet kunnen inschatten.

Spyware en keyloggers
– een gevaar voor onze overheid –

Daarom zal ik in dit artikel uitleggen wat de gevaren zijn en waarom onze regering nooit computers van buitenlandse donateurs zou mogen gebruiken.

Spyware

Spyware is de naam voor computerprogramma's (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij.

Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. De term komt van het Engelse woord spy, dat spion betekent, en het achtervoegsel ware, dat aangeeft dat het om software gaat.

De opkomst van spyware is mede het gevolg van het illegaal kopiëren van software.

De programmamakers zoeken, nu ze minder inkomsten uit verkopen halen, naar andere manieren om geld te verdienen.

Meestal weten gebruikers niets van de spywarefunctie van een programma.

Er zijn echter varianten waarbij gebruikers wel over de spywarefunctionaliteiten ingelicht worden.

Spyware
Kees Donk

Vaak vindt dit dan op een listige wijze in de algemene voorwaarden plaats. Detectieprogramma's kunnen gebruikt worden om de spyware na installatie te ontdekken en eventueel te verwijderen.

Soms vraagt Spyware gewoon om toestemming

Deze werking is anders dan bij virusscanners. Deze voorkomen namelijk de installatie van ongewenste programma's.

Een aantal van deze programma's werkt slecht of probeert de gebruiker aan te zetten tot het kopen van een betaalde variant, ofwel door middel van het geven van valse positieven, ofwel door zelf spyware of adware te installeren.

Keyloggers

Een keylogger is een programma of een stuk hardware waarmee men de toetsaanslagen tot zelfs de muisbewegingen van een computergebruiker kan registreren.

Deze informatie kan worden gebruikt voor verscheidene doeleinden. Meestal probeert men door middel van keyloggers persoonlijke informatie te stelen.

Hierbij gaat het vaak om wachtwoorden en gebruikersnamen of creditcardnummers.

Ook belangrijke en vertrouwelijke e-mails kunnen onderschept worden.

Tegenwoordig worden keyloggers ook ingezet op de werkvloer.

Keyloggers
Kees Donk

Op deze manier kunnen werkgevers hun werknemers controleren. Een keylogger kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een lijst van alle bezochte websites wordt blootgelegd.

Keyloggers sturen alles door naar een andere computer

Zo kan de werkgever nagaan of zijn werknemers wel degelijk aan het werk zijn. Een keylogger kan ook dienstdoen als back-up, namelijk als het computersysteem crasht.

Deze functie van keyloggers is dan weer interessant voor grotere bedrijven waarbij crashes ernstige gevolgen kunnen hebben.

Keyloggers kunnen reeds worden ondergebracht onder de noemer van spyware.

Bron : Kees Donk – tweedejaars student IT-beveiliging


— UW MENING —

Moet Suriname voortaan gewoon haar eigen computers aanschaffen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!