Nederlandse Surinamers krijgen gratis nieuwe naam

PARAMARIBO, september 2021 – Surinaamse Nederlanders mogen in Utrecht gratis een nieuwe achternaam kiezen als de huidige naam te veel pijn doet vanwege hun slavenverleden.

Surinaamse Nederlanders die hun achternaam willen veranderen omdat de naam een link heeft met slavernij, lopen nu nog tegen hoge rekeningen en papierwerk aan.

"Mensen met een naam uit de slaventijd ervaren veel pijn"

De gemeente Utrecht vindt dat onwenselijk en wil dat het mensen met een dergelijke achternaam makkelijker wordt gemaakt die te wijzigen. Desnoods betaalt de gemeente op initiatief van de gemeenteraad de rekeningen zelf.

Wie in Nederland een andere achternaam wil, kan hiertoe een verzoek indienen bij Justis, de screeningsdienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat kost minimaal 835 euro.

Mevrouw Poepjes

Wanneer je bijvoorbeeld 'Poepjes' heet, hoef je niet te bewijzen dat je last hebt van je achternaam. Maar bij achternamen die hun oorsprong hebben in het koloniale verleden van Nederland, is ook een psychologisch onderzoek verplicht.

Beide bedragen kunnen samen oplopen tot duizenden euro's. Als het verzoek wordt afgewezen, ben je het geld alsnog kwijt.

Voorbeelden van achternamen met een mogelijke koloniale achtergrond

Hoge kosten

Utrecht stoort zich aan de hoge kosten, en is daarin niet de enige gemeente. Samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag pleitte de gemeente er bij het Rijk voor om de kosten voor naamswijziging vanwege het koloniale verleden van tafel te krijgen.

Utrecht verwacht in december te weten hoeveel inwoners hun achternaam zouden willen veranderen en of de gemeente hiervoor zelf de kosten kan opbrengen. Het onderzoek hiernaar is op initiatief van de Utrechtse gemeenteraad, die in juli een motie hierover aannam.

Onduidelijk is hoeveel mensen last van hun naam hebben

In Amsterdam en Rotterdam loopt ook de discussie over het eventueel gratis maken van een naamswijziging vanwege de koloniale geschiedenis.

Naar aanleiding van vragen van de gemeenteraden van Amsterdam en Rotterdam onderzoekt het ministerie van Justitie en Veiligheid hoeveel mensen mogelijk een andere achternaam zouden willen vanwege de slavernij.

Eén aanvraag per jaar

Sinds september 2020 is er overigens slechts één verzoek ingediend omdat de naam een link met slavernij had.

De hoge kosten voor een naamswijziging kunnen voor mensen die dat zouden willen een grote hobbel opwerpen.

Daardoor kan een vertekend beeld ontstaan.

René de Groot
Emeritus hoogleraar Rechtsvergelijking en Internationaal Privaatrecht

Volgens het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is het "te kort door de bocht" om te concluderen dat het onderwerp daarom niet speelt, laat bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer weten.

Bron : Nu.nl


— UW MENING —

Wilt u gratis een andere achternaam?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!