Santokhi : "ik heb zelfs de koning uitgenodigd!"

PARAMARIBO, 11 september 2021 – President Chan Santokhi sloot zijn overvolle werkbezoek aan Nederland zaterdag af in Amsterdam. Ook nu klonk de boodschap: help ons land op te bouwen, we hebben enorme haast.

Santokhi heeft vooral veel beloften gekregen

"Ik heb heel veel haast", meldt Chan Santokhi aan zijn gehoor in de volle zaal van Vereniging Ons Suriname.

Dat laatste is de afgelopen week wel duidelijk geworden tijdens de bijzonder drukke tournee langs de koning, de demissionair premier, drie burgemeesters en tal van mogelijke partners.

Koffer vol beloften

Santokhi stapt op het vliegtuig naar Paramaribo met een koffer vol steunbetuigingen en mogelijke afspraken met onder meer luchthaven Schiphol en het Academisch Medisch Centrum voor samenwerking.

"We krijgen anderhalf miljard dollar"

Alle hulp uit Nederland is dan ook hard nodig. Een torenhoge inflatie en een enorme schuldenlast beperken de mogelijkheden om "ons ontwikkelingsland tot ontwikkeling te brengen".

Als het goed is neemt het IMF deze week een besluit over een steunpakket van anderhalf miljard dollar.

Daarmee kan een start worden gemaakt met de uitvoering van een ambitieuze agenda voor de komende jaren die vol staat met te bouwen bruggen en gebouwen.

Diaspora broodnodig

Een groot probleem is het opleidingsniveau in Suriname. Van de beroepsbevolking in Suriname heeft nog geen 5 procent een hogere opleiding genoten.

Onder de Surinamers in Nederland is dat maar liefst bijna 50 procent, tien maal zo veel. Vandaar de oproep van de president aan de Surinamers in diaspora: "kom ons helpen!".

Nieuwe commissie en organisatie moeten ons helpen

Hij beloofde de Nederlandse Surinamers die op het vliegtuig stappen en Nederland achter zich laten direct te zullen faciliteren.

Tijdens de bijeenkomst in Ons Suriname werd ook het Diaspora Instituut Nederland ten doop gehouden. Eén van de vele organisaties die de samenwerking tussen Surinamers in beide landen zou moeten gaan stimuleren.

Slavernij geen Surinaams issue

De excuses van burgemeester Halsema over het slavernijverleden van Amsterdam zijn overigens ook zeer goed ontvangen in Suriname, volgens onze president, "iedereen in Suriname is daar zeer content mee".

De Surinaamse president benadrukt dat de omgang met de slavernijgeschiedenis niet alleen een aangelegenheid is van Suriname, maar actueel in heel de Caraïbische en Afrikaanse regio.

"In Suriname bestaat geen racisme of onderscheid"

Santokhi sprak gisteravond ook de Anton de Kom-lezing uit in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Daarin noemde hij diversiteit een kracht van de samenleving, verwijzend naar de vele etnische groepen die in Suriname samenleven.

Multiculturaliteit is in Suriname geen probleem, maar juist een kans.

Het slaan van bruggen tussen onze etnische groepen is een belangrijke uitdaging en daarin zijn wij een geslaagd voorbeeld.

president Santokhi
Anton de Kom lezing

De president heeft daarna een krans gelegd bij het Slavernijmonument en met burgemeester Halsema van Amsterdam weer een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend.

In 2010 waren er ook al overeenkomsten getekend op het gebied van waterleidingen, onderwijs en educatie. Na jaren van evaluatie is hier echter niets mee gedaan en zijn de opgeleverde projecten door gebrek aan onderhoud helaas verloren gegaan.

"Koning komt langs"

Ook meldt Santokhi dat hij koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde direct heeft uitgenodigd eens langs te komen in Suriname.

Ik heb hem één ding duidelijk gezegd: ik ga jou uitnodigen en ik heb de overtuiging dat ik hem binnenkort ga ontvangen in Suriname.

Hij krijgt de officiële uitnodiging zeker nog, maar ik heb hem alvast gezegd dat ik hem ga uitnodigen.

president Santokhi
bij de Nederlandse koning

Santokhi merkte ook op dat er in Nederland bijzonder veel interesse is in samenwerking met zijn land en dat hij zeker weet dat bijvoorbeeld veel boeren gaan migreren naar Suriname.

Zes miljoen voor Nederlandse boeren

De president heeft in Nederland gevraagd om het al bestaande Makandra-programma – waarmee 6 miljoen euro beschikbaar is gesteld om het Surinaamse bestuur te versterken – ook uit te breiden naar de agrarische sector in Suriname.

Volgens Santokhi is dat in eerste instantie genoeg om een grote groep boeren "warm" te maken hun boerderij in Nederland te verkopen en de activiteiten over te zetten naar Surinaamse grond.

"Iedereen wil ons helpen, van boer tot diaspora"

Verder ziet de president enorme kansen voor een samenwerking met Nederland op het gebied van klimaatverandering en ontwikkeling van een winstgevende groene economie in ons land.

Bron : online / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft Chan ons land weer op de (wereld)kaart gezet?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!