Santokhi wil Nederlandse kassen importeren

PARAMARIBO, 12 september 2021 – Het bezoek van president Chan Santokhi van Suriname aan Nederland voerde ook langs hun beroemde tuinbouwkassen – enorme glazen, overdekte hallen waaronder in beschermde omstandigheden gewassen worden geteeld.

Enorme investering

De prijs van zo een kas ligt ongeveer op 125 EUR per vierkante meter waardoor een gemiddelde kas 1.250.000 EUR per hectare kost ofwel 625.000 EUR per halve unit.

Daar komen overigens kosten van bijscholing, onderhoud, inspectie en beveiliging nog bij evenals de enorme elektriciteitskosten die hiermee gepaard gaan.

Bodyguards in witte pakken

Afgelopen woensdag bezocht president Santokhi de wetenschappelijke kassen van Wageningen Universiteit in Bleiswijk, één van de hoogst aangeschreven agrarische opleidingen ter wereld.

Hij liet zich samen met zijn minister van landbouw Parmanand Sewdien informeren door onder andere topvrouw Louise Fresco en buitengewoon hoogleraar Biologische Bestrijding in de Glastuinbouw Gerben Messelink.

Het leverde mooie beelden op met Santokhi in een volledig wit beschermend pak, steevast omringd door een handvol potige bodyguards die zelfs tot in het kassencomplex over zijn veiligheid wisten te waken.

President Santokhi liet daarbij aan de ook aanwezige landbouwminister Carola Schouten al weten in zijn land alle ruimte te hebben voor Nederlandse veehouders, die in eigen land in de knel zitten door stikstofregels.

Surinaamse groenten export

Een dergelijke uitnodiging naar Nederlandse telers deed hij niet expliciet.

Maar de verbeterde mogelijkheden voor export van Nederlandse teelttechniek en plantaardige ketens zijn in Suriname zeer welkom, aldus Santokhi.

Santokhi merkte daarbij op dat het exporteren van Surinaamse groenten naar Europa geen probleem is en dat dit voor de Nederlandse boeren dan ook geen extra drempel zal vormen.

"Kwaliteit Surinaamse groenten stijgende"

Als het gaat om onderzoek naar een betere tuinbouw in Suriname, heeft het land met Wageningen Universiteit al veel contact over met name vermindering van gewasbeschermingsmiddelen (vergif), het effect van klimaatbeleid op plantaardige teelten en residu-analyse bij groenten en fruit.

Santokhi stelt dat het Surinaamse product zich hierdoor al bijna kan meten met Nederland en ziet voor groente en fruit uit bedekte teelt (kassen) enorme exportkansen voor ons land.

Voorwaarde is wel dat zijn minister de kwaliteit van de productie eerst omhoog weet te krijgen.

Hij beëindigde het bezoek met de uitspraak veel interesse te hebben in de Nederlandse kassen en bij terugkomst in Suriname direct te laten onderzoeken of deze moderne manier van landbouw haalbaar is in ons land.

Bron : Hortipoint / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zijn de verwachtingen van Santokhi realistisch?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!