Een corona-app voor Suriname?

PARAMARIBO / WILLEMSTAD, 20 september 2021 – Bijna alle landen in Europa en bijvoorbeeld ook Noord-Amerika hebben inmiddels een corona-app. Deze app waarschuwt niet alleen of je onlangs in contact bent geweest met iemand die misschien besmet is met het virus, maar kan ook bewijzen dat je dubbel bent gevaccineerd.

Niet alleen de meer ontwikkelde landen zetten deze apps met succes in – er zijn tienduizenden besmettingen hiermee voorkomen en de lock-downs zijn grotendeels afgeschaft – maar ook landen in de Caraïbische regio, zoals Curaçao meldt het Antilliaans Dagblad.

Nu de digitale app ook in de ons omringende landen haar opmars maakt en de situatie veel meer leefbaar maakt, is het dan ook de vraag of dit iets voor ons land zou zijn.

Ook ontwikkelingslanden krijgen hun eigen corona-app

De zogenoemde Corona Health App voorziet gevaccineerden van een digitaal coronapaspoort die ook binnen de Europese Unie gebruikt kan worden.

Volgens het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur op het eiland wordt de app deze maand uitgerold onder de bevolking.

Effectieve app

Net als bijvoorbeeld de Nederlandse CoronaCheck-app (die al miljoenen keren is gedownload en evenzoveel QR-codes heeft aangemaakt) maakt de Corona Health App een QR-code aan van onder andere vaccinatiegegevens.

De app van het eiland verkeert nu nog in de testfase en moet zo snel mogelijk beschikbaar komen voor mensen die binnenkort naar Nederland willen reizen.

Vanaf 25 september moeten onder andere Nederlandse horecagelegenheden en evenementen vragen naar een coronatoegangsbewijs.

Het digitale bewijst toont aan dat je bent gevaccineerd, een negatief testresultaat hebt of pas bent genezen van het coronavirus.

De maatregel geldt voor iedereen boven de dertien jaar.

Wie geen smartphone heeft kan de code ook op papier uitprinten en wie geen printer heeft kan een kant en klaar exemplaar gratis per post aanvragen (in Nederland).

Corona check app
digitaal of analoog

Om een Nederlandse coronapas te krijgen, moeten mensen die gevaccineerd zijn op Aruba of Curaçao nu nog hun vaccinatiebewijs registreren in Utrecht, zegt GGD Amsterdam.

Europa, Aruba, Sint-Maarten en Curaçao

Sint-Maarten heeft al geruime tijd een eigen app en ook Aruba werkt inmiddels aan een digitaal coronapaspoort. De Corona Health App van Curaçao zal ook geldig zijn in deze landen, aanvullend op de gehele Europese Unie.

Bron : Antilliaans Dagblad / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou er in Suriname ook een corona-app moeten komen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!