Corona-app voor Suriname – update

PARAMARIBO, 21 september 2021 – Eerder deze week is er aandacht besteed aan de apps rondom corona en het feit dat deze ook in steeds meer buurlanden worden gebruikt.

Naar aanleiding van dat artikel zijn wat vragen gesteld door onder andere de zowel soms beruchte 😉 als meestal gewaardeerde 😘 forumleden Pero en Amaranta.

De Nederlandse apps kunnen voordelig voor ons werken

Om misverstanden te voorkomen en eventuele openstaande vragen te beantwoorden zal in dit artikel een korte opsomming van de Nederlandse corona-apps worden gemaakt.

Zoals gezegd zijn de apps gericht op de Europese en Nederlandse markt en dus niet van toepassing op Suriname, al kunnen we met wat creativiteit er wel gratis gebruik van maken.

Drie corona-apps

De Nederlandse overheid heeft drie corona-apps in ontwikkeling gebracht die gratis voor iedereen te gebruiken vallen. De apps zijn daarnaast ook goedgekeurd door Google en Apple, de grootste producenten ter wereld van onze geliefde telefoons.

Om het voor iedereen begrijpelijk te houden, zal er niet al te diep op de materie in gegaan worden en wordt de realiteit soms wat simpeler voorgesteld dan deze is.

Een algemeen en hardnekkig misverstand is dat deze apps uw privacy en locatie schenden.

Dat is 100% aantoonbaar onjuist.

De broncode van alle apps is gratis openbaar en kan door iedereen ingezien worden.

Duizenden mensen in Nederland hebben de codes gelezen, gecontroleerd en handmatig uitgevoerd.

Uit alle testen blijkt dat de apps op geen enkele manier iets over uw identiteit "lekken"

Corona apps
Nederland

Zoals gezegd zijn er drie goedgekeurde en streng gereguleerde apps in de Google (en Apple) Store aanwezig;

  1. CoronaMelder
  2. CoronaCheck
  3. Scanner voor CoronaCheck

Wie de apps gratis wil proberen, kan deze – zeker in Nederland – opzoeken in de Store en vervolgens installeren.

CoronaMelder

Deze app werkt in Nederland en Suriname bij Nederlandse gebruikers

Als u Nederlands bent, heeft u een DigiD en daarmee kunt u alle zaken tussen u als individu en de Nederlandse overheid volledig regelen, aanpassen en inzien.

Verzekeringen, medische geschiedenis, subsidies, uitkeringen, belasting, grondbezit, woningen, waterschap, etc... alles dat van belang is tussen u en de overheid is via uw DigiD op het internet beschikbaar.

Surinamers hebben dit niet en dus is deze app voor Suriname niet van belang, behalve als u een Nederlander in Suriname bent.

Wat doet de app

De app meet via Bluetooth (een digitale sensor op uw telefoon) de afstand tussen uw telefoon en de telefoon van iemand anders met deze app.

Er wordt hierbij rekening gehouden met muren, steen, glas, etc...

Als u of uw omstander besmet is met corona, dan zendt de app dit via een volledig anonieme code uit. Hiervoor heeft u dus wel een DigiD nodig, want alleen een arts kan deze code voor u aanmaken.

Wanneer blijkt dat u langer dan 15 minuten op minder dan 1.5 meter met een "besmette" telefoon in contact ben geweest, geeft uw app de melding dat u gevaar heeft gelopen.

De CoronaMelder is 100% anoniem en betrouwbaar

Vervolgens kunt u (in Nederland) gratis naar een controlepost en die neemt een medische test af.

De app is volledig anoniem in gebruik en heeft in Nederland al tienduizenden besmettingen voorkomen en vele tientallen doden.

Wanneer twee Nederlandse Surinamers bij Het Vat aan een tafel zouden zitten en achteraf blijkt één persoon besmet te zijn, dan kan de tweede persoon via zijn app hiervan een melding krijgen.

CoronaCheck

Deze app werkt in alle Europese landen en Amerika en zou in Suriname kunnen werken.

Wanneer u als Nederlander gevaccineerd bent, krijgt u via deze app hiervan een digitaal bewijs. Dit gaat ook weer via DigiD en het bewijs is een bekende, geblokte QR-code.

Wat doet de app

Zoals gezegd toont de app een digitaal bewijs dat u gevaccineerd bent. Dit bewijs kan voor Nederland geldig zijn, of wereldwijd.

De Nederlandse versie is volledig anoniem, al wordt wel uw voornaam en eerste letter van uw achternaam vermeld. De internationale versie toont meer gegevens over wie u bent.

Dit is gedaan om te voorkomen dat u de telefoon van een gevaccineerd persoon leent en zonder vaccin toch de grens overgaat.

U kunt de codes ook printen of thuisbezorgd krijgen

In Nederland gelden zeer strenge regels op het gebied van privacy en dus wordt daar via de code bijna geen informatie verstrekt, behalve dat u gevaccineerd bent.

De codes kunt u overigens ook printen of via de post bestellen, indien u geen internet, telefoon of computer heeft. De digitale versie heeft als voordeel dat deze maar drie uur geldig is, waardoor uw privacy nog beter gewaarborgd blijft.

De app geeft u niet alleen toegang tot andere landen, maar ook cafés, theaters, musea, bioscopen, etc...

In Nederland is de app een redelijk succes, zeker onder de jeugd die verantwoordelijk is voor een groot deel van de besmettingen. Aanvankelijk wilden de jongeren geen vaccin, maar nu ze zonder QR-code geen drank kunnen bestellen, laten tienduizenden studenten zich wel vaccineren.

Surinamers hebben zelf niets aan deze app – dat zou de regering moeten uitwerken – maar indirect is het toch zeer handig voor onze veiligheid. Waarom dat is, leest u in de laatste app die Nederland beschikbaar heeft gemaakt.

Scanner voor CoronaCheck

Deze app werkt wereldwijd en opent voor Suriname ongekende kansen

Via de CoronaCheck app kunt u een QR-code laten maken die bewijst dat u gevaccineerd bent. Dit werkt alleen voor mensen in Europa of Amerika.

Maar om die codes vervolgens uit te lezen, heeft de Nederlandse regering een andere gratis app gemaakt; Scanner voor CoronaCheck

Wat doet de app

Deze scanner leest de codes uit en geeft vervolgens aan of de persoon in kwestie gevaccineerd is, hersteld van corona of een actuele anti-test heeft ondergaan.

U kunt uzelf niet scannen, behalve als u twee telefoons heeft; de ene telefoon toont de QR-code en de ander scant deze vervolgens.

Toch is deze app zeer bruikbaar voor Suriname.

Alle reizigers op Zanderij kunnen bij aankomst bijvoorbeeld gecontroleerd worden op een vaccin of anti-test. De beambten hoeven enkel de gratis app te downloaden en de telefoon van de inkomende reizigers te scannen.

Deze app zou perfect werken op onze luchthaven

Ook bij gelegenheden als Het Vat kan men eenvoudig de bezoekers gratis scannen en zo zien of iemand een risico oplevert of niet.

Of het maatschappelijk gewenst is, is een andere discussie – maar de Surinaamse overheid kan dus volledig gratis een zeer effectief proces hanteren om alle toeristen, reizigers en bezoekers uit Europa en Amerika te controleren op vaccinatie of anti-testen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Suriname gratis apps inzetten voor onze gezondheid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!