Nederland stuurt nog meer hulp

PARAMARIBO, 26 september 2021 – Nederland doneert nog eens vijftig specialistische zuurstofconcentrators aan ons land wegens de volledig uit de hand lopende coronacrisis.

De apparaten zorgen voor ademhalingsondersteuning voor mensen die thuis herstellen van corona en dus niet in het ziekenhuis behandeld hoeven te worden.

Nauwelijks gevaccineerden

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigt desgevraagd de schenking, die vandaag nog in allerijl naar ons land gevlogen wordt.

Nederland gaf eerder ook al medische hulpmiddelen en coronavaccins aan Suriname, maar door een weinig daadkrachtig beleid en slechte naleving van de regels wordt de situatie met de dag erger.

Meer vaccins dan bewoners

Inmiddels zijn er door meerdere landen in totaal nu ruim een miljoen vaccins gedoneerd, terwijl er in ons land iets meer dan 500.000 mensen wonen.

Ook adviseert de Nederlandse arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger Suriname over de acute coronazorg, dit heeft hij maanden geleden ook al gegaan maar dat heeft zich helaas niet vertaald in duidelijke beleidsplannen van de betrokken ministeries.

"Alle lof naar Santokhi"

Volgens de Surinaamse ambassadeur in Nederland – Rajendre Khargi – werden er eerder dit jaar al honderd van deze medische apparaten naar Suriname gezonden.

Over de meest recente schenking zegt hij dat die "volgt op het bijzonder succesvolle werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland en dat alles op direct verzoek van president Chandrikapersad Santokhi en het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid is gebeurd".

Het Nederlandse ministerie meldt echter zelf dat de donatie van de vijftig apparaten werd gedaan door persoonlijke tussenkomst van de arts Sprenger die daar verder niet mee op de voorgrond wil treden.

Nederlands bekritiseert laks beleid en strooiende Brunswijk

Sprenger maakt zich vooral zorgen over de lage vaccinatiegraad in Suriname. Die ligt al maanden rond de 25 procent, terwijl veel mensen niet terugkomen voor de verplichte tweede prik.

Dat heeft volgens de Nederlandse expert vooral te maken met een gebrek aan kennis over de ziekte in Suriname en een slecht zichtbaar beleid van de verantwoordelijke ministeries.

Vice-president Brunswijk

In Nederland zelf lijkt er onder de bevolking steeds minder draagvlak om ons land te helpen.

Ondanks miljoenen euro's aan steun, gratis artsen en bijzonder hoog gespecialiseerde kennis wordt de corona-situatie met de dag erger.

Dat onze vice-president vervolgens geld uitdeelt tijdens een onbeduidend potje voetbal en er vervolgens alweer 50 peperdure machines nodig zijn, is voor veel Nederlanders dan ook een teken aan de wand.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Nederland nog wel doorgaan met gratis hulp?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!