Oproep : overheid, stop HUAWEI!

PARAMARIBO, 28 september 2021 – Zoals de lezers van deze app inmiddels van mij gewend zijn, bekijk ik het ICT-beleid van onze regering met een kritische blik. Ik wil daarbij graag benadrukken dat ik in deze bijdragen enkel kritiek lever op het beleid zelf en nooit op de persoon die dit beleid maakt.

Ook richt ik mijn kritiek niet op individuele inwoners van bijvoorbeeld Suriname of China, maar op de regeringen van deze landen.

Als Surinamer weet ik dat het hebben van kritiek op beleidsmakers "not done" is en bijna altijd als een persoonlijke aanval wordt opgevat.

Kritiek is niet gewenst

Het zetten van vraagtekens bij beleidsplannen en "toppers" is als het tekenen van je eigen doodsvonnis; een succesvolle carrière kan je in Suriname dan wel vergeten.

Voor dat laatste ben ik niet bang, mijn werkgebied is niet beperkt tot Suriname en daarbij ben ik nog student en dus beperkt gemachtigd om beleidsplannen in twijfel te trekken. Ook heb ik nog geen internationaal erkende certificaten op zak, evenals diploma's.

Het enige dat ik heb is een bachelors degree in toegepaste computerwetenschappen en twee liefhebbende ouders die hard werken om mijn studie in Nederland mogelijk te maken. Ik ontvang daarvoor geen geld van onze regering, geen subsidies uit Nederland en heb er niets voor hoeven lenen.

Ik werk 28 uur en studeer 60 uur per week

Het salaris van mijn ouders is niet voldoende om in Nederland van te studeren en leven, daarom heb ik – net als bijna alle Nederlandse studenten overigens – twee bijbanen van 28 uur in de week, naast mijn studie van ongeveer 60 uur per week.

Wat ik in Nederland studeer? Een HBO opleiding computerwetenschappen met een focus op privacy en online veiligheid.

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland is totaal anders dan in Suriname, waar ik eerder een studie aan de ADEK heb afgerond.

In principe werd het ADEK diploma in Nederland niet erkend, zodat ik letterlijk met lege handen stond.

Na lang aandringen heeft men mij een tweede kans gegeven;

In een tijdsbestek van één week moest ik aan de hand van diverse praktijkopdrachten, cases en studies bewijzen dat ik voldoende kennis en denkniveau had om zonder vooropleiding toch een wetenschappelijke studie te mogen volgen.

Kees C. Donk
student toegepaste computerwetenschappen

In die week heb ik diverse codes geschreven, broncodes bestudeerd en fouten opgespoord in reeds ontwikkelde applicaties.

Mijn geluk was onbeschrijfbaar toen bleek dat ik naar aanleiding hiervan alsnog versneld kon instromen en de opleiding in vier jaar kon afronden.

Informele, plezierige sfeer

De sfeer op de universiteit is informeel en plezierig, docenten en studenten lopen door elkaar heen, men eet met elkaar, maakt grappen en zet elkaar graag voor gek.

Wat ook een verschil is, is dat de studenten hier eigenlijk allemaal kritiek hebben op de kennis van alle docenten en hun visie op actuele zaken altijd in twijfel wordt getrokken.

Grotendeels zal dat door het leeftijdsverschil komen, wij zijn jong en zij zijn "oud". Twee docenten zijn zelfs zo oud dat één er van de introductie van internet in Nederland heeft bewerkstelligd en de ander is grondlegger van de belangrijkste programmeertaal van moderne applicaties, Python.

Nederland was een van de "grondleggers" van internet

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat Nederland een echte pionier op het gebied van internet is geweest. Het was zelfs het eerste land ter wereld dat buiten de traditionele internetverbinding om buiten Amerika op de digitale snelweg werd aangesloten.

Het internetknooppunt in Amsterdam (AMS-IX) is de grootste digitale verkeersader ter wereld, bijna alle verbindingen komen hier aan land.

Docenten willen gewezen worden op fouten

Behalve kritiek op onze docenten, vragen zij ons ook om hun te wijzen op hun eigen fouten. Alle docenten hebben naast hun baan nog een actieve carrière als programmeur of ontwikkelaar.

De codes achter hun websites en applicaties stellen ze graag aan ons beschikbaar, zodat wij die mogen doorzoeken op technische fouten, denkfouten of gewoon "domme" fouten.

In plaats van dat ze beledigd raken daardoor, trakteren ze ons bij elke gevonden fout of "bug". Meestal bestaat dat uit een fles of krat bier, afhankelijk van de omvang van de door ons gevonden fouten.

HUAWEI "verbindt" ons

Wat zowel de docenten als studenten verbindt, is onze blinde afkeer en wantrouwen jegens het Chineze HUAWEI.

Heel simpel gezegd; niemand wil met deze partij werken, niemand vertrouwt hun software, niemand vertrouwt hun hardware.

Binnen de universiteit is het zelfs verboden om systemen van HUWAEI werkend binnen de muren te brengen, het gevaar op misbruik vanuit China is simpelweg te groot.

Beveiligde testomgeving

De enige plek waar we HUAWEI computers, telefoons, modems en routers mogen testen, is een van de buitenwereld afgesloten laboratorium waarbij al het internet verkeer binnen een "firewall" wordt gemonitord en gevalideerd.

Wat opvalt is dat alle systemen van HUAWEI na ingebruikname direct contact zoeken met hun "moederschip" in China. Soms gebeurt dat nadat je een laptop in het stopcontact hebt gestoken en soms pas nadat je telefoon een maand lang informatie over de gebruiker heeft verzameld.

Maar altijd geldt; de systemen "bellen" terug naar China en sturen soms zelfs om de minuut gegevens door naar de Chinese Communistische Staatspartij.

Dat laatste is een groot verschil met andere Chinese merken, want HUWAEI is 100% staatseigendom.

De volledige top van het bedrijf bestaat uit toppers van de communistische partij, het beleid wordt aangestuurd vanuit diezelfde partij en naast elke werknemer staat een partijlid die alles controleert.

HUAWEI
Chinees technologiebedrijf

Onlangs kreeg ik dan ook het zeer schrikbarende nieuws te horen dat onze overheid voor 100% met HUAWEI in zee wil gaan om onze "digitale overheid" (e-government) vorm te geven.

Met andere woorden; alles, maar dan ook alles dat onze overheid internet overlegt, communiceert met haar burgers, e-mails, beleidsstukken, geheime documenten, etc... zal daardoor direct en zonder uitzondering kunnen worden ingelezen door de Chinese regering.

China heeft geen interesse in Suriname, maar in de wereld

De reden dat China dit doet, is niet omdat ze interesse hebben in Suriname. Ze doen dit omdat ze interesse hebben in de hele wereld, en daarbij maken ze gebruik van de zwakste schakels; ontwikkelingslanden die geen kennis en geld hebben om zelf een systeem te implementeren.

Waar de rest van de wereld kiest voor netwerk-partners als SIEMENS, ALCATEL en NOKIA, kiest Suriname voor China.

De invloed van HUAWEI wereldwijd
– Bron : RXS Research 2021 –

De bovenstaande kaart laat goed zien welke landen inmiddels onder volledig digitaal bewind van China staan en welke landen gekozen hebben voor een eigen, onafhankelijke koers.

Om het simpel te stellen; blauw heeft contracten met HUAWEI gesloten en staat dus direct onder Chinees staatstoezicht. De overige kleuren verbieden HUAWEI in hun regeringssystemen en zijn onafhankelijk.

Wat direct opvalt is de verdeling wereldwijd. Heel Azië en Rusland, de armere van voormalig Oost-Europa en heel Zuid-Amerika zijn in handen van China. Ook de randen van Afrika zijn inmiddels "gevallen" en gezwicht voor de mooie praatjes en beloften van dit dictatoriale land.

De witte gebieden hebben nog geen keus gemaakt, maar kunnen dus termijn digitaal gezien dus ook onder China gaan vallen.

Keyloggers en backdoors

Alle systemen (computers, telefoons, hardware, etc...) van HUAWEI kunnen keyloggers of backdoors bevatten. In een eerder artikel van vorige week heb ik beschreven wat deze doen.

Een keylogger onthoudt simpelweg alles dat je intikt op het scherm of toetsenbord en stuurt deze data direct door naar China.

Een backdoor is een opening in bijvoorbeeld een verkeerslicht of veiligheidscamera waardoor China letterlijk bij ons op straat en in de woonkamer kan meekijken.

Het aanbod van China om onze e-goverment tegen een voordelige prijs te realiseren, moet dus niet opzichzelfstaand gezien worden, maar binnen hun beleid om wereldwijd te infiltreren in zwakke regimes en overheden.

We betalen voor deze systemen niet zo zeer met onze dollars, maar wel moet onze privacy en veiligheid.

Daarom is mijn oproep aan de Surinaamse regering; stop het contract, stop deze vernietigende ontwikkeling, stop met HUWAEI.

Bron : Kees C. Donk – tweedejaars student toegepaste computerwetenschappen


— UW MENING —

Moet Suriname haar volledige digitale overheid in handen van HUAWEI leggen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!