Vraagtekens bij "optreden" Jandino Asporaat

HILVERSUM / PARAMARIBO, 28 september 2021 – De ook onder Surinamers populaire komiek Jandino Asporaat heeft zich – wellicht onbedoeld – in Nederland ontpopt als hét gezicht tegen de corona-controles en vaccinaties. Hij krijgt hierbij steun uit onverwachtse hoek, namelijk de extreem rechtse politiek.

Nadat de komediant eerder al de hoon van half Nederland over zich heen kreeg nadat hij zeer pijnlijke grappen maakte over de overleden moeder van een bekend sportjournalist, ligt hij nu op de pijnbank vanwege zijn weigering tot vaccinatie en het naleven van de corona-maatregelen.

Om het allemaal nog wat erger te maken, wordt er in zowel het theaterwezen als de showbizzwereld openlijk getwijfeld over zijn beweegredenen.

Oneigenlijke beweegredenen

Nu de corona-maatregelen in Nederland worden versoepeld vanwege de hoge vaccinatiegraad zou Jandino de komende maanden eindelijk weer gaan optreden in voornamelijk de wat kleinere theaters en zalen.

Daar kan weliswaar minder publiek in, maar het naleven en controleren van de corona-regels is in dat soort ruimtes makkelijker om te handhaven.

Showbizz twijfelt aan Jandino
– (c) NTR / SBS –

Vlak voor zijn shows na lang wachten zouden beginnen, werd in Nederland echter aangekondigd dat vanaf 25 september iedereen bij toelating van zijn shows een vaccinatie of negatieve-test moest kunnen tonen.

Uit het niets annuleerde Jandino daarop "uit principe" al zijn komende theatershows en lanceerde 48 uur voor er gecontroleerd zou gaan worden twee extra optredens in het grote Rotterdamse Ahoy Arena waar ruim 15.000 mensen kunnen plaatsnemen.

Ingekorte, geannuleerde en duurdere shows

De bekende Nederlandse mediadeskundige Albert Verlinde is er wat verder in gedoken en wat blijkt?

Behalve de annulering van zijn volledige agenda werden de prijzen van het Rotterdamse optreden verdubbeld van gemiddeld 30 naar 60 euro per toegangsticket.

De lengte van de show werd daarbij flink ingekort en in plaats van één enkel optreden plande Jandino twee optredens op dezelfde avond in.

De gewijzigde aanpak leverde hem daardoor op één avond meer geld op dan de losse, kleinere shows bij elkaar in al die maanden zouden opbrengen.

Uit het niets annuleert hij alle shows en plant op het laatste moment, 48 uur voor er gecontroleerd gaat worden, nog snel twee extra voorstellingen in.

En dan dus ook nog twee voorstellingen tegelijk op een avond – om 19.00 uur en 21.15 uur. Dan weet je al hoe kort die voorstellingen zijn.

Ik heb even uitgerekend en dan ben je aan het eind van de avond 180.000 euro rijker in het hele verhaal.

Jandino heeft dus alleen principes als hij er zelf rijker van wordt.

Albert Verlinde
Nederlandse mediadeskundige

De actie wordt vanuit het Nederlandse theaterwezen kritisch bekeken. De wat kleinere zalen hebben nu opeens geen optreden en dus geen inkomsten meer.

Ook oordeelt men dat het hypocriet is dat Jandino 48 uur voor de deadlines nog snel twee mega-shows geeft, terwijl andere artiesten de corona-controle wel netjes naleven.

Extreem rechts steun Jandino

Tegelijkertijd is er veel bijval voor de actie van Jandino, voornamelijk van extreem rechts en wat men in Nederland de "internet wappies" (gekkies) noemt.

Dit zijn mensen die er van overtuigd zijn dat corona niet bestaat en het vaccin bijvoorbeeld vol zit met mini-robots die het gevaccineerde lichaam uiteindelijk zullen gaan overnemen besturen.

Steun op Twitter
– Forum van Democatie –

Politiek leider Thierry Baudet – van het rechtse Forum van Democatie – noemt Jandino "een held en waar strijder voor de Nederlandse vrijheid".

Het forum (met acht zetels in de 1e en 2e kamer) heeft eerder al aangegeven dat 2.000.000 Nederlandse corona-doden acceptabel zouden zijn als het vaccinatie-beleid daardoor van de baan geschoven zou kunnen worden.

Veel mensen op Twitter en Facebook betuigen hun steun en noemen Jandino "de Slimme Surinamer" (Jandino is Antilliaan – redactie).

Mijn respect voor Jandino is wel echt enorm gegroeid hierdoor.

Nederland is trots op Jandino.

Ik deel zijn mening. Een grote held: kijk wat hij daarvoor opgeeft.

Trots op Jandino, niet geld gedreven maar zijn interne kompas volgen! Net als ik, het forum (voor democratie) blijft vechten tegen de dictatuur in Nederland

Reacties op social media
Twitter / Facebook / Instagram

Behalve de onbedoelde steun uit de rechterhoek van het politiek spectrum, twijfelt men steeds meer aan het verhaal dat Jandino heeft gehouden voor zijn plotselinge acties.

Handgeschreven brief

Volgens hem had hij een handgeschreven brief ontvangen van een doodzieke vrouw die bijna op sterven ligt en daardoor geen vaccin kan nemen.

Een anti-test ondergaan zou te zwaar zijn voor haar, omdat "een stokje in haar neus" niet op te brengen valt en zijn nu slachtoffer is van het corona-beleid in Nederland.

Jandino was persoonlijk zo gegrepen door deze brief dat hij daarom direct besloot uit respect en principe al zijn shows te annuleren en als goedmaker nog één keer op te treden.

"Critici betwijfelen of de brief wel echt bestaat"

Critici in de mediawereld wijzen er op dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een stervende vrouw nog wel met de hand een brief kan schrijven en deze persoonlijk laat bezorgen aan het (geheime) huisadres van de komiek.

Daarbij zou ze ook met een taxi naar Rotterdam moeten afreizen om vervolgens een uur lang te schaterlachen om de grappen van de populaire komiek, wat fysiek redelijk zwaar kan zijn voor een ziek persoon.

Als je echt ziek bent en feitelijk stervende is dat daarom bijna niet op te brengen, volgens hun.

In de wandelgangen is men het er dan ook over eens dat Jandino gekozen heeft voor de makkelijkste en meest winstgevende oplossing.

De staande shows annuleren, op één avond flink cashen en vervolgens een brief aanhalen die zijn acties zou moeten ondersteunen.

Dat hij nu opeens het gezicht van politiek rechts en "de wappies" is geworden, zal hij vooraf niet bedacht hebben en waarschijnlijk zal hij daar ook niet heel blij mee zijn.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u dat er in openbare ruimtes gecontroleerd mag worden op vaccinatie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!