Problemen voor Surinaamse studenten in Nederland

PARAMARIBO, 29 september 2021 – In Nederland geldt dat je vanaf 25 september op papier of je telefoon een QR-code moet laten zien wanneer je bijvoorbeeld een café binnen wil lopen.

De codes zijn gratis en (grotendeels) anoniem te verkrijgen voor een ieder die is gevaccineerd, hersteld van corona of een negatieve test heeft ondergaan.

Surinaams "certificaat" niet erkend

In principe werkt dit systeem goed – het scannen van het "toegangsbewijs" duurt nog geen 2 seconden – maar voor Surinaamse studenten in Nederland levert dit wel een probleem op; zij hebben vaak geen QR-code.

Wanneer de studenten zich in Nederland hebben laten vaccineren, is dat geen probleem, maar indien dit buiten de Europese Unie is gebeurd, wordt hun certificaat niet erkend.

Surinaamse studenten in Nederland die in Suriname zelf een vaccin hebben ontvangen, hebben zelfs helemaal geen QR-code of geldig bewijs, omdat deze niet door ons ministerie wordt uitgegeven of in Nederland erkend.

De apps zijn technisch geavanceerd en complex

Men ontvangt wel een papier met daarop een stempel, dosis en batch-nummer, maar dat wordt in Europa meestal niet erkend vanwege de grote mate van fraudegevoeligheid en het gebrek aan controle hierop.

De Europese app waarmee toegangscodes worden gescand, werkt namelijk alleen met QR-codes met de Digitaal Corona Certificaat-standaard (DCC).

Deze standaard wordt door alle landen in de EU gehandhaafd, voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en kan alleen tegen betaling worden geïmplementeerd.

Digitaal Corona Certificaat-standaard

Ook een aantal landen buiten de Europese Unie maakt er gebruik van, maar lang niet allemaal.

Onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gebruiken de standaard niet, Suriname gebruikt zelfs helemaal geen gecertificeerde standaard.

Studenten die een QR-code hebben uit een land dat het "DCC-certificaat" niet gebruikt, kunnen daardoor niet naar binnen in bijvoorbeeld cafés in Nederland. Tenzij ze zich laten testen, dan kunnen ze binnen 24 uur een geldige QR-code tonen.

China, Rusland, India

Veel buitenlands studenten kunnen overigens gratis het vaccinatiebewijs van hun eigen land laten "omzetten" naar een versie die wel internationaal erkend wordt.

Dit kan door naar Utrecht (de stad – redactie) af te reizen met hun ID en certificaat, waarna alsnog een geldige QR-code wordt aangemaakt.

Voor veel Surinaamse studenten is dit echter weer onmogelijk, omdat ze – wanneer ze in Suriname zelf zijn gevaccineerd – niet over de correcte vorm van bewijsvoering bezitten.

Ook werkt deze "omzetting" alleen bij in Europa goedgekeurde vaccins.

Dit zijn in principe alle vaccins ter wereld, behalve de Chinese, Russische en Indiase vaccins die juist in Suriname wel weer worden uitgedeeld.

3.000.000 euro uit Nederland

Volgens minister Amar Ramadhin heeft zijn ministerie dankzij president Santokhi drie miljoen euro van Nederland ontvangen om zelf een geavanceerde corona-app te ontwikkelen.

Hij verwacht dan ook geen problemen met de ontwikkeling van onze eigen app, "omdat Suriname zelf een complexe database met gegevens heeft ontwikkeld".

Surinaamse ICT-experts en top-programmeurs zouden hiermee al aan de slag zijn gegaan en de bedoeling is dat de Surinaamse app volledig "compatible" is met de Europese DCC-standaard.

Geen code, wel commissies

Navraag leert echter dat er nog niets is geprogrammeerd, maar er zijn al wel verschillende commissies benoemd om de ontwikkeling van de app in goede banen te leiden.

Deze week wordt de minister door de commissieleden op de hoogte gesteld van de actuele situatie omtrent de app en krijgt hij ook te horen wanneer deze klaar is voor testen en gebruik.

ICT-experts en –toppers

De ontwikkeling van soortgelijke apps hebben in Europa een doorlooptijd van ongeveer 6 tot 9 maanden gehad en worden met regelmaat voorzien van nieuw functies en updates.

Een probleem hierbij is wel dat veel programmeurs (freelance of in dienst van de overheid) niet over de juiste certificaten, achtergrond en kennis beschikken.

Hierdoor is er vaak een tekort aan arbeidskrachten en laat de ontwikkeling langer op zich wachten dan vooraf gepland.

Miljoenen aan maandelijkse kosten

De kosten voor de Nederlandse app bedroegen ongeveer 25 miljoen euro en nog eens drie miljoen euro per maand voor onder andere de webserver, helpdesk, ondersteuning, personeel en updates.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat de Surinaamse app snel klaar is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!