Nederland : China kijkt mee met onze camera's

DEN HAAG / PARAMARIBO, 30 september 2021 – In aanvulling op het artikel over de risico's voor overheden die systemen van HUAWEI gebruiken, is het interessant om te weten dat Nederland vanaf vandaag ook voor andere Chinese systemen waarschuwt.

Verboden bij defensie

De Nederlandse politie blijkt drones uit China te gebruiken die de Nederlandse Defensie juist heeft verboden vanwege grote zorgen over de (data-) veiligheid.

Ook het Nederlandse Rijkswaterstaat (verantwoordelijk voor alles dat met waterwerken te maken heeft – redactie) gebruikt deze apparaten, bijvoorbeeld de Deltawerken van afstand te kunnen inspecteren.

Het gaat om onbemande toestellen van het Chinese bedrijf Da Jiang Innovations, bij de consument beter bekend onder de naam DJI.

De beelden worden naar China verzonden

Er zijn verschillende aanwijzingen dat beelden en andere data van de drones direct worden doorgestuurd naar de Chinese overheid – iets wat DJI eerder al onder druk heeft bevestigd.

De politie zegt in een reactie "niet 100% uit te kunnen sluiten" dat hun data op Chinese computerservers belandt. De drones zijn dit jaar tot nu toe al meer dan duizend keer ingezet voor onder meer opsporing en het controleren van de openbare orde.

De gevoelige data zijn niet afgeschermd en staan op servers in China.

De eigenaren kunnen worden verplicht om data te leveren aan de Chinese overheid die volledige controle heeft over de systemen van DJI en HUAWEI.

Nederlandse Defensie
ICT deskundigen

Eenmaal op een Chinese server is de politie de grip op de data kwijt. Voor Defensie is dat een reden om de apparaten van DJI niet in te zetten voor operationeel gebruik.

Ook binnen de Nederlandse politie gaan stemmen op om volledig te stoppen met het Chinese bedrijf.

Amerika doet China in de ban

Het Amerikaanse leger kwam jaren terug al tot die conclusie. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump ondertekende in januari 2021 nog een decreet waardoor overheidsinstanties de veiligheidsrisico's van in China gemaakte drones in kaart moet brengen.

Overigens gebruikt men in Nederland alleen de professionele systemen van DJI die in principe wel beter beveiligd zouden moeten zijn. De consumentenversies hebben dit niet of in veel mindere mate.

Bron : NU.nl / NOS.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vertrouwt u onze Chineze veiligheidcamera's op straat nog?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!