De gevaren van HUAWEI

PARAMARIBO, 30 september 2021 – Eerder deze week heb ik gewaarschuwd voor de gevaren die onze regering loopt nu ze aan de lopende band gratis laptops en systemen van Huawei aannemen.

Huawei is een 100% Chinees staatsbedrijf en valt direct onder het beheer van de Communistische Partij.

Door onze e-Governement uit te besteden aan China betalen we minder geld, maar veel meer met onze privacy en veiligheid.

Landverrader en oplichter

Alle beleidsstukken, e-mails, screenshots, overleggen en documenten die onze regering in beslotenheid doorneemt, kan daarmee integraal worden doorgestuurd naar China die zo haar macht en invloed wereldwijd probeert te vergroten.

Mijn bevindingen werden door sommige app-gebruikers met interesse gelezen, terwijl anderen mij juist aanvielen en via Social Media een landverrader en oplichter noemden.

Kees C. Donk
student computerwetenschappen

Naar aanleiding van het artikel over Huawei heeft de beheerder van deze app mij gevraagd wat meer informatie over de mogelijke gevaren te geven.

Belangrijke vragen en antwoorden over Huawei

Zoals ik eerder al meldde, werk ik 28 uur per week en studeer ik 60 uur per week in Nederland.

Omdat ik daardoor niet direct tijd heb om de diepte in te gaan, citeer ik hieronder enkele vragen en antwoorden van andere onderzoekers.

Overigens richten deze zich volledig op de consumentenbelangen in Nederland waar Huawei nog niet voor is verboden. Op overheidsniveau werkt Nederland op geen enkele manier nog samen met China, al het aankomt op kritische systemen.

In een later stadium zal ik mijn eigen onderzoeken en bevindingen naar het specifieke gevaar voor Suriname in deze app publiceren.

Digitale spionage
– een gevaar voor ons land –

Wat is Huawei?

Huawei is de trots van de Chinese techsector en één van de grootste telecombedrijven ter wereld.

Ingenieur Ren Zhengfei richtte het bedrijf in 1987 op, waarna het uitgroeide van een fabrikant van telefoonschakelaars tot één van de grootste producenten ter wereld van telecomnetwerken en smartphones.

Voor hij Huawei oprichtte, werkte Zhengfei tien jaar lang bij het Chinese leger.

Zoals alle Chinese topindustriëlen onderhoudt hij goede contacten met de Chinese overheid – anders kan een bedrijf daar geen zaken doen.

De dochter van Zhengfei is lange tijd in Canada opgesloten, omdat zij in naam van haar vader illegaal samenwerkte met "schurkenstaten" als Iran.

Verder hebben medewerkers van Huawei technologie van ondermeer concurrent T-Mobile gestolen. Ook in Polen zijn medewerkers van Huawei gearresteerd voor spionage.


Waarom is er ophef over Huawei?

Er is veel twijfel over de spionagegevoeligheid van netwerken vol Huawei-apparatuur.

Huawei is een commerciële, private onderneming, maar op grond van de Chinese spionagewet zijn alle Chinese bedrijven verplicht de Chinese inlichtingendiensten te helpen als die daar om vragen.

Huawei zou dus onder druk kunnen worden gezet om via haar netwerken gevoelige informatie op te pikken en integraal door te spelen aan de Chinese overheid.

Technisch gezien is zo’n vorm van spionage binnen Huawei goed mogelijk. Hele systemen kunnen via hun netwerk worden platgelegd en fysieke processen kunnen zo door China worden verstoord.


Is Huawei eerder in opspraak gekomen?

Kort geleden meldde de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) dat ze onderzoek doet naar mogelijke betrokkenheid van Huawei bij Chinese spionage in Nederland.

Huawei zou een verborgen toegang hebben ingebouwd naar de klantgegevens van de drie grote telecomproviders in Nederland: VodafoneZiggo, T-Mobile / Tele2 en KPN.

Miljoenen private gegevens van Nederlandse consumenten zouden op die manier doorgesluisd kunnen worden naar China.

Huawei heeft toegegeven dat dit inderdaad mogelijk was, maar claimed dat ze zelf zijn gehacked en dus feitelijk ook slachtoffer zijn.


Hoe staat Nederland tegenover Huawei?

In de Tweede Kamer wil een meerderheid niet meer samenwerken met Huawei voor de aanleg van cruciale netwerken. Een brief van Justitie en Veiligheid zou deze stelling moeten onderbouwen.

Uit de brief blijkt dat Huawei niet volledig wordt uitgesloten bij de aanleg van diverse netwerken.

Telecomaanbieders worden echter wel verplicht om vergaande, aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen om de weerbaarheid tegen spionage uit China te verhogen.

En er zullen extra hoge eisen worden gesteld aan leveranciers van diensten en producten in de kritieke onderdelen in de netwerken.


Waarom wordt Huawei niet volledig verboden?

Nederland kiest voor dezelfde oplossing als British Telecom en de Fransen. Het zal Huawei uit veiligheidsoverwegingen niet inschakelen voor essentiële kernonderdelen van hun netwerken.

Voor de modernisering van het mobiele radio– en antennenetwerk (de hardware) heeft Nederland wel een voorlopige overeenkomst getekend met Huawei.

Deze voorlopige overeenkomst kan worden aangepast dan wel teruggedraaid om het in lijn te brengen met toekomstig Nederlands overheidsbeleid.


Hoe staat Amerika tegenover Huawei?

Ook de Amerikaanse regering waarschuwt voor de grote spionagegevoeligheid van Huawei-apparatuur.

Daarbij komt dat de VS en China niet alleen zijn verwikkeld in een handelsoorlog, maar ook in een race om technologisch leiderschap.

Volgens experts bepaalt technologie welk land in de toekomst economisch dominant wordt in de wereld, door het gebruik van Huawei vergroot China haar grip op de rest van de wereld.


Iedereen spioneert toch?

Amerika heeft nu geen offensief cyberprogramma ingesteld tegen bevriende naties, terwijl China in principe elk land wil bespioneren.

Volgens de Nederlandse inlichtingendienst is verreweg de grootste dreiging op het gebied van economische spionage afkomstig van China.

Om die reden adviseert dit orgaan op geen enkele manier in zee te gaan met het Chinees bedrijf. Volgens hun zou dit zeer naïef zijn.

Bron : de Correspondent / Kees C. Donk – tweedejaars student toegepaste computerwetenschappen


— UW MENING —

Zal de Surinaamse overheid op de hoogte zijn van deze gevaren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!