Schiphol : "onze hulp staat nog niet vast"

PARAMARIBO, 7 oktober 2021 – Enkele weken geleden kwam via de Communicatie Dienst Suriname (CDS) het heugelijke nieuws naar buiten dat het Nederlandse Schiphol ons zou helpen bij onder andere de realisatie van een commerciele, internationale luchthaven in Nickerie.

Het nieuws werd toen gebracht alsof er daadwerkelijk afspraken waren gemaakt om vanuit Nederland ondersteuning te krijgen, maar naar nu blijkt is dat niet het geval.

"Mogelijke intentie tot eventueel onderzoek voor hulp"

Schiphol zelf meldt in een persbericht dat er mogelijk onderzocht gaat worden wat de haalbaarheid is om de luchtvaartactiviteiten van ons land te ondersteunen.

Het is dus niet zeker of er hulp komt en zelfs niet of de haalbaarheid hiervan onderzocht gaat worden; het gaat mogelijk onderzocht worden.

De mogelijkheid om te onderzoeken of er hulp komt is wel vastgelegd in een document dat werd ondertekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en CFO Robert Carsouw van Royal Schiphol Group.

Er is een mogelijke intentie uitgesproken dat we gezamenlijk op termijn gaan onderzoeken of Schiphol Group ondersteuning kan bieden aan de ontwikkeling van de luchtvaartactiviteiten van Suriname.

woordvoerder Schiphol
Nederland

Nickerie moet 2e Schiphol worden

Suriname kijkt volgens Santokhi naar mogelijkheden om de nationale luchthaven Johan Adolf Pengel International Airport uit te breiden en om een geplande internationale luchthaven in Nickerie uit de grond te stampen.

Suriname moet haar plaats opeisen als we concurrerend bezig willen zijn.

Schiphol doet dat nu al en wij willen dat ook.

De samenwerking voor kennisdeling en bijstand is iets dat Schiphol ons vanzelfsprekend gaat kunnen leveren.

Chandrikapersad Santokhi
president Suriname

"Er komen grote industriële projecten in het westen waarbij transport cruciaal gaat zijn."

"Binnen 3 jaar moet alles klaar zijn, hiertoe moeten alle voorbereidingen in place zijn."

"Het gaat niet alleen om de airport maar om de totale ontwikkeling en dat is voor de verkiezingen van 2025 afgerond" – aldus de president.

"Wij bieden Schiphol kansen"

Door middel van strategische gesprekken wil Suriname kansen bieden voor de buitenwereld, waarbij er volgens de president ook voor Schiphol zeer winstgevende kansen liggen.

Alle Surinaamse deskundigen geven aan dat wij een unieke en bijzonder strategische ligging hebben.

Met de juiste inzet kunnen wij de verbindingshub worden voor grote delen van de wereld en hier gaat Nederland van kunnen profiteren.

SLM van cruciaal belang

Enkele maanden geleden bleek al dat het noodlijdende Surinam Airways (SLM) zich in de toekomst meer wil gaan richten op overstappende passagiers.

Zo staat in één van de vele herstelplannen van onze noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

Het is de bedoeling om onder andere doorverbindingen naar Zuid-Amerika te gaan aanbieden, zowel voor vracht als passagiers.

Meerdere luchthavens nodig om passagiers te reguleren

De grote doorstroom van te verwachten toeristen, passagiers en zakenlieden kan niet afgehandeld worden op één luchthaven en daarom komt er een tweede, in Nickerie.

De SLM heeft momenteel geen eigen vliegtuigen meer voor de internationale routes, een schuld van inmiddels ruim 175.000.000 USD en een maandelijks tekort van 2.000.000 USD.

Een goedgekeurd en uitgewerkt plan om het tij te keren is er nog niet.

Schiphol feiten

Let wel : de cijfers gaan puur over de waarde van de luchthaven Schiphol. Bedrijven als KLM, export van goederen, etc... zijn hierin niet meegenomen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is het tweede Schiphol in Nickerie klaar voor 2025?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!