"Minister Ramadhin, wij gaan kapot!"

PARAMARIBO, 9 oktober 2021 – Hoewel onze vaccinatiegraad zeer langzaam stijgt, is de coronasituatie in de Surinaamse ziekenhuizen inmiddels bijna onhoudbaar geworden.

Bij benadering zijn nu ongeveer 30% van de mensen (dubbel) gevaccineerd en ongeveer 45% éénmalig (wat nog geen volledige bescherming biedt).

De schamele beschikbare bedden op de intensive care zijn bezet door patiënten of worden "gereserveerd" voor toppers uit de regering.

Het medisch personeel is volgens voormalig RIVM-directeur (Nederlands instituut voor gezonheidszorg – redactie) Marc Sprenger "kapot en smeekt om hulp".

Eigen verantwoording

Ondanks hun smeekbedes en de voortdurende druk, onderneemt de verantwoordelijke minister Amar Ramadhin niet tot nauwelijks aanvullende maatregelen.

Enkele weken geleden heeft hij gemeld dat hij alles heeft gedaan wat hij kon en dat de rest de verantwoording van het Surinaamse volk zelf is.

Sprenger die voor de derde keer in korte tijd ons land bezoekt – om de Surinaamse autoriteiten te adviseren en ondersteunen over de strijd tegen COVID-19 – staat bijna elke dag in nauw contact met de ziekenhuizen, ook wanneer hij in Nederland verblijft.

Ondanks gebrekkige ontwikkelingen blijft Nederland helpen

Directeur Rakesh Sukul geeft aan dat Suriname inmiddels de top van de 4e golf heeft bereikt en dat alles vanaf nu beter gaat.

Het percentage positieve tests blijft rond de 50% schommelen, terwijl men wereldwijd (WHO) inzet op 3 tot 8% van het aantal afgenomen testen.

Afgelopen week is Suriname toegetreden tot de top drie van meest besmette landen ter wereld (gemeten naar het aantal positieve tests, afgenomen tests en omvang van de bevolking).

Slavernij en feest

Komende zondag is een nationale feestdag in Suriname, maar vanwege de situatie is een lockdown afgekondigd.

De regering hoopt dat grote groepen mensen daardoor thuis blijven en anderen niet besmetten.

Zoals bekend herdenken op deze feestdag onze marrongemeenschappen hun historische strijd tegen onderdrukking en slavernij.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat corona binnenkort onder controle is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!