Nederland onderzoekt massale spionage Huawei

PARAMARIBO, 9 oktober 2021 – Het Nederlandse Agentschap Telecom is een groot onderzoek gestart naar de mogelijk "ongewenste toegang en spionage" in Nederland door het Chinese Huawei.

In eerste instantie zouden de conclusies over het Chinese bedrijf al in september gepubliceerd moeten worden, maar dat is vanwege de omvang uitgesteld naar eind dit jaar.

Complex digitaal onderzoek

Vanwege de "technische complexiteit en het belang van een zorgvuldig proces" duurt het onderzoek langer dan gedacht, zo meldt het Nederlandse overheidsorgaan.

De inspectie van de beveiligingsvoorzieningen in Nederland gingen medio april dit jaar van start nadat de Volkskrant (een Nederlandse krant – redactie) een onthullend artikel publiceerde over de mogelijke, massale toegang van Huawei tot de aftapsystemen van belangrijke digitale netwerken in Nederland.

Hierdoor had de Chinese techgigant naar verluidt ongehinderd toegang tot alle lagen van het mobiele netwerk van landelijke providers, inclusief de gesprekken en gegevens van klanten.

"Huawei had onbeperkt toegang tot Nederlandse data"

De providers zelf beweren overigens dat ze nog geen indicatie hebben dat de Nederlanders daadwerkelijk zijn afgeluisterd of dat er klantengegevens zijn ontvreemd. De telecomproviders verlenen volgens het Agentschap Telecom volledige medewerking aan het diepgravende onderzoek.

Sinds de start van het onderzoek richtte het onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zich op de maatregelen die het land trof na de mogelijke spionage van Huawei / China.

Onder meer "fysieke beveiliging, logische toegangsbeveiliging, logging en monitoring" werden al grondig onderzocht door forensisch ICT-experts van de nationale politie.

Suriname in gevarenzone?

De uitkomst van het Nederlandse onderzoek kan ook voor Suriname van groot belang zijn.

Met regelmaat geeft Huawei – via de Chinese regering – gratis laptops weg aan bijvoorbeeld onze parlementsleden.

Ook hebben zij diverse camera's geschonken die onze straten live monitoren op overtredingen en zijn ze hoofdleverancier van de netwerken van bijvoorbeeld Telesur.

Er gaan al langer geruchten dat de hardware en software van Huawei vol zou zitten met technieken om alle e-mails, camerabeelden en digitale data te onderscheppen.

De regering van president Santokhi is op dit moment druk bezig het totale beheer van "de digitale overheid" (e-Gov) volledig in handen van Huawei te geven.

Het bedrijf belooft grote kortingen en zelfs gratis installatie van alle digitale overheidssystemen, wat voor critici een reden is om het niet te vertrouwen.

Werelddominatie

Huawei heeft soortgelijke systemen ook uitgerold in bijna heel Afrika, Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika.

In de meeste delen van Europa en Noord-Amerika is het bedrijf op overheidsniveau inmiddels verboden, voor consumentenproducten geldt nog een uitzondering.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet onze regering nog wel zaken met Huawei doen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!