Santokhi : Nederlands slavernijstandpunt niet acceptabel

PARAMARIBO, 10 oktober 2021 – President Santokhi heeft vandaag – Dag der Marrons – op vrij felle toon kritiek geleverd op het Nederlandse slavernijstandpunt.

In zijn toespraak had hij het er over dat "de kolonisten" (Nederland) niet moeten proberen slavernij goed te praten, omdat Suriname tot op de dag van vandaag de pijn en onrechtvaardigheid van deze voorbije periode voelt.

A-politieke uitspraken

De kritiek is opvallend, omdat hij tijdens zijn bezoek in Nederland van vorige maand juist stelde dat "de slavernijperiode op geen enkele manier een goede samenwerking in de weg stond en Nederland dus weer kon beginnen met hernieuwde hulp en ondersteuning".

Zo was hij lovend over het standpunt van burgemeester Femke Halsema (Amsterdam) en het gezamenlijke standpunt van de Tweede Kamer in Nederland over dit onderwerp.

Vandaag zette hij ogenschijnlijk de politieke aanval op het voormalige moederland in, door te stellen dat Nederland er niet aan moest denken om de slavernij te relativeren en dat "de kolonisten" nog steeds verantwoordelijk zijn voor de ongelijkheid in ons land.

Ook bagatelliseerde hij de rol van Afrika in de internationale slavenhandel en stelde dat dit door "de kolonisten" nooit als argument in de discussie gebruikt kan worden.

Twijfel over intenties Santokhi

Alhoewel het zondag is en veel politieke partijen in Nederland nog niet hebben gereageerd, wordt er door sommigen wel openlijk getwijfeld aan de goede woorden en beloften van Santokhi vorige maand in Nederland.

De partijen in Nederland dachten juist dat de slavernijdiscussie achter ons lag en dat er inderdaad begonnen kon worden met de wederopbouw van Suriname zonder telkens verwijten te moeten horen over de rol van Nederland ten tijde van de slavernij.

Behalve deze kritiek is het politiek gezien ook "not done" om zonder aankondiging bepaalde standpunten eenzijdig onderuit te halen, zeker niet wanneer beide partijen juist in goed overleg zijn hierover.

Anton de Kom

Op de Anton de Kom bijeenkomst vorige maand herhaalde onze president weer het standpunt dat racisme en slavernij de goede samenwerking niet in de weg zitten. Ook in het televisieprogramma Collegetour nam hij dit standpunt in.

De uitspraken van vandaag staan haaks op de uitspraken en standpunten van vorige maand, wat in Nederland bij sommigen twijfels doet rijzen over wat Suriname nu eigenlijk wil.

Volgens Santokhi zijn "de kolonisten" vanwege de slavernij schuldig aan de achterstand en ongelijkheid binnen Suriname en voor een groot deel verantwoordelijk voor de raciale verschillen en het racisme in ons land.

President Santokhi verweet ook dat een Nederlands wetenschapper en historicus onjuiste waarheden naar buiten bracht en meldde wederom dat "de kolonisten" de geschiedenis niet moeten goedpraten.

Piet Emmer, historicus

Zonder zijn uitspraak te onderbouwen, refereerde hij waarschijnlijk naar de Nederlandse onderzoeker Piet Emmer die meer dan 40 jaar onderzoek heeft gedaan naar de internationale slavenhandel.

Emmer stelde dat de Surinaamse slaven het bekeken vanuit de tijdsgeest in 1750 relatief goed hadden.

Hij onderbouwde dit door te stellen dat de slaven sowieso hun vrijheid kwijt waren, omdat ze in Afrika zelf al tot slaaf waren gemaakt door Afrikaanse slavenhandelaren.

Doordat ze verkocht werden en in Suriname te werk gesteld, hadden ze op de plantage relatief goed eten en een bepaalde mate van bescherming.

Slaven die in Afrika achterbleven, kwamen meestal om van de honger of werden simpelweg door hun Afrikaanse eigenaren vermoord omdat ze niet verkocht konden worden.

Piet Emmer
historicus

Juist ten tijde van de slavernij heersten er in Europa vele dodelijke ziektes en enorme voedseltekorten waardoor miljoenen blanke Europeanen stierven.

De Surinaamse slaven hadden het in die optiek relatief gezien en met de kennis van toen beter, vanwege het feit dat ze niet in Afrika hun dood hoefden af te wachten en sowieso voldoende eten en medische zorg kregen in Suriname.

Santokhi : ik ben de juiste man op de juiste plek

Santokhi sloot af met de woorden dat racisme in Suriname niet voorkomt en iedereen gelijk is.

Deze uitspraak staat haaks op zijn eerdere uitspraak dat de raciale ongelijkheid in ons land de schuld van Nederland is.

Ontwikkeling voor Suriname

Ook beloofde hij dat hijzelf Suriname voorwaarts gaat brengen, ontwikkeling gaat brengen en op het juiste gaat spoor brengen.

De politieke reacties op de harde woorden van Santokhi zullen waarschijnlijk deze week in Nederland pas vorm krijgen en naar buiten komen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is het verstandig dat Santokhi "de kolonisten" juist nu tot de orde roept?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!